Mai mult de 200 de spaţii muzeale şi culturale din România au animat satele şi comunele din 37 de judeţe, sâmbătă, cu ocazia primei nocturne muzeale rurale, organizată în Europa.
După centralizarea parţială a datelor furnizate de reprezentanţii obiectivelor conectate la noul circuit muzeal, a fost o prezenţă de mii de vizitatori, cu o medie de 100 pe obiectiv, cu limite minime de 40-45 vizitatori şi maxime de 300-400.
„Niciunde în alte părţi nu întâlneşti atât de multe locuri şi lucruri care aşteaptă să fie descoperite. Noaptea Muzeelor la Sate este despre un patrimoniu cultural de o diversitate atât de mare încât nouă, echipei proiectului, ne-a depăşit demult imaginaţia. Satul românesc a deschis cu entuziasm pe 2 septembrie o uşă care a purtat publicul într-o lume unde există poveşti, oameni, colecţionari, obiecte, case şi locuri uimitoare. A fost prima ediţie a celui mai mare proiect de arheologie simbolică, un proces unde poţi da la o parte straturi şi straturi de istorie, cultură, tradiţii, obiceiuri, comportamente, meşteşuguri, artă, superstiţii, cântece sau rezistenţă la rău. A fost un prilej grozav să onorăm acei oameni entuziaşti şi necunoscuţi, acele organizaţii pline de suflete şi minţi creative care încearcă să ţină în viaţă nu numai case şi monumente din trecut, ci şi memoria noastră istorică şi culturală”, a declarat Dragoş Neamu, coordonator Departament Relaţii Internaţionale şi Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.
Noaptea Muzeelor la Sate a fost prezentă în peste 200 de localităţi din România, care au acoperit geografic toate regiunile istorice ale ţării. Începând cu orele prânzului, până târziu în noapte, publicul a celebrat un patrimoniu cultural fascinant, extrem de divers şi plin de culoare.
Pe lângă muzee săteşti şi case memoriale, ateliere educative şi spaţii dedicate copiilor, publicul a putut vizita surprinzătoare chilii ale zânelor şi locuinţe ale martirilor, ferme de artă şi puncte gastronomice pentru degustare, spaţii de rezidenţă artistică şi muzee de pânze sau cu vise, şezători, fierării magice, case de boieri veneţieni din Ţara Făgăraşului, mori de apă, mori de hârtie, ansambluri nobiliare, ateliere de olărit, păstrători de cipcă, spaţii ale memoriei şi ale rezistenţei anticomuniste şi anti-colectivizare, mănăstiri, castele, biserici fortificate fabuloase, drumuri tematice, mausolee şi multe alte destinaţii extraordinare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.