Înmormântarea academicianului Nicolae Manolescu va avea loc, marţi, la ora 12.00, la Cimitirul Sfântul Ioan din Râmnicu Vâlcea. Cei care doresc să-i aducă un omagiu o pot face luni, până la ora 14.00, la Ateneul Român, a anunţat Uniunea Scriitorilor din România.
Uniunea Scriitorilor va pune la dispoziţie celor care doresc să participe două autobuze care vor pleca de la sediul Uniunii Scriitorilor marţi, ora 8.30.
Nicolae Manolescu a murit sâmbătă, la Spitalul Elias din Capitală.
Preşedintele Uniunii Scriitorilor, director al săptămânalului „România literară”, critic şi istoric literar de mare reputaţie, Nicolae Manolescu este una dintre cele mai mari personalităţi ale literaturii române din toate timpurile.
A fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, ales în 2005, reales în 2009, 2013, 2018 şi ultima dată în mai 2023, fiind personalitatea care a ocupat cel mai mult timp această funcţie.
Între 1997-2000 a realizat talk show-ul cultural "Profesiunea mea, cultura", la Pro TV. În 2006 a fost numit în funcţia de ambasador al României la UNESCO pe care a ocupat-o mulţi ani.
A debutat editorial cu volumul "Lecturi infidele" în anul 1966. A publicat numeroase lucrări de critică şi istorie literară, ca şi de memorii, precum şi strălucitoarele tablete intitulate "Teme", adunate în şapte volume. Rămân fundamentale cărţile sale: "Contradicţia lui Maiorescu", "Sadoveanu sau utopia cărţii", "Arca lui Noe. Eseu despre romanul românesc".
Opera sa fundamentală o reprezintă "Istoria critică a literaturii române - 5 secole de literatură" (2008, ediţia a doua revăzută apărînd în 2020).
Activitatea de critic şi istoric literar a lui Nicolae Manolescu, acoperind peste şase decenii, a exercitat o influenţă importantă asupra literaturii române, începând din anii 1960 şi până astăzi. Generaţia literară 60 îi datorează în bună măsură impunerea ei în literatură.
În domeniul politic, Nicolae Manolescu s-a implicat imediat după revoluţia din 1989. A fost membru fondator al Alianţei Civice. A fost preşedinte al Partidului Alianţa Civică (PAC), din iulie 1991. Partidul său a fost membru al Convenţiei Democrate Române, pe listele căreia Nicolae Manolescu a fost ales, în septembrie, ca senator de Sibiu, în legislatura 1992-1996. În cadrul Alianţei Naţional-Liberale, a fost desemnat candidat la preşedinţia României. Ulterior PAC a fuzionat cu PNL (1998), iar Nicoae Manolescu s-a retras din politică în anul 2000.
Pentru activitatea sa, a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în rang de Mare Cruce, cu Ordinul naţional „Steaua României” în rang de Mare Cruce, cea mai înaltă distincţie a statului român, şi cu medalia şi titlul „Officier de l’Ordre des Arts et des Lettres”, din partea Ministerului Educaţiei Naţionale, Învăţământului Superior şi Cercetării din Franţa.
A fost numit Profesor Emerit al Universităţii Bucureşti. A devenit Doctor Honoris Causa al Universităţilor Babeş-Bolyai, din Cluj, „Ovidius” Constanţa, Universităţii de Vest, Timişoara, „Vasile Alecsandri” din Bacău şi al altor universităţi din ţară. Din data de 14 ianuarie 2017 a devenit Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bălţi, Republica Moldova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.