Palatul Culturii din Târgu Mureş, clădire reprezentativă a oraşului, veche de aproximativ 100 de ani, va fi reabilitat cu fonduri europene printr-un proiect în valoare de aproape 1,5 milioane de euro, contractul fiind semnat, miercuri, de reprezentanţii municipalităţii şi cei ai Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Centru.
Proiectul „Reabilitarea Palatului Culturii”, în valoare totală de circa 1,5 milioane euro, a fost semnat, miercuri, la Târgu Mureş, de către preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi de Simion Cretu, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, banii urmând a fi acordaţi prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Prioritatea de Investiţii 5.1, destinata conservării, protejării, promovării şi dezvoltării patrimoniului natural cultural.
Proiectul este prevăzut a se finaliza în a doua jumătate a anului 2021, beneficiarul fiind Consiliul Judeţean Mureş, instituţie care administrează clădirea, şi care estimează ca va creştere numărul de vizitatori după aceste investiţii la peste 36.500. Prin proiect se vor realiza lucrări de reparaţii exterioare, inclusiv restaurarea pieselor decorative metalice şi a elementelor exterioare de piatră. La interior se vor efectua reparaţii la casa scării pentru Biblioteca Judeţeană şi reparaţii în Sala Oglinzilor, la pictura murală. În cadrul acestui proiect se vizează şi recondiţionarea unor picturi pe pânză, a lambriurilor şi pardoselilor, precum şi repararea orgii din sala de concerte.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
După aceste intervenţii, autorităţile din Mureş speră că palatul va deveni un obiectiv mult mai vizitabil, inclusiv datorită digitizării întregului obiectiv, care cuprinde Biblioteca Judeţeană, Filarmonica de Stat şi Galeriile de artă ale Muzeului Judeţean Mureş.
„Au trecut peste 100 de ani de finalizarea acestei clădiri simbol al oraşului. Poate ca acest secol, care a trecut peste clădire şi oamenii săi, peste comunitatea mureşeană, nu a fost întotdeauna favorabil specificului cultural al Palatului, dar cu toate acestea, impunătoarea clădire a găzduit numeroase şi bogate evenimente, în orice epocă şi perioadă. Suntem mândri ca judeţul şi oraşul nostru găzduiesc un astfel de edificiu, bijuterie a stilului Secession cunoscuta în întreaga lume! (…) suntem in fata unei mari provocări. Dorim să redăm acestui imobil strălucirea de odinioară, cu fonduri europene nerambursabile, pentru a-l transforma într-o perlă a culturii pentru fiecare locuitor al acestui oraş, ca şi pentru întregul judeţ şi pentru toţi cei care vizitează aceste locuri”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc.
Palatul Culturii din Tîrgu Mureş a fost construit în urmă cu aproape 100 de ani, ideea edificării unei Case de Cultură in Tîrgu Mureş apărând în anul 1907. Primarul oraşului, la acea vreme, dr. Bernády György (1864-1938), a convins Consiliul Oraşului să aprobe acest proiect. Elementele tradiţionale si motivele populare ale regiunii sunt armonizate cu stilul Secession, aceasta uniune reflectându-se în clădirea Palatului Culturii. Iniţial prevăzut a fi construit pe doua niveluri, edificiul a primit un al treilea etaj, la insistentele aceluiaşi primar, în vederea adăugării de spatii pentru şcoala de muzică şi pinacotecă - decizie benefica aşa cum a arătat viitorul Conservatorului şi al Filarmonicii - găzduite în prezent de Palatul Culturii.
Clădirea adăposteşte săli de conferinţe, o bibliotecă si un muzeu de artă, care include numeroase pânze de mare valoare. Cea mai spectaculoasă este Sala Oglinzilor, unde se regăsesc, sub forma a 12 vitralii uriaşe, scene din basmele secuieşti, balade şi legende.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.