Monede medievale bătute de primii domnitori români sunt scoase la licitaţie miercuri, 8 noiembrie, în cadrul sesiunii „Scurtă istorie a românilor”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Casa Artmark scoate la licitaţie o selecţie de loturi de interes ştiinţific remarcabil, în bună stare de conservare, simboluri-vedetă ale unora dintre cele mai semnificative momente din istoria României, ce parcurg fondarea poporului român, perioada medievală şi epoca modernă.

În cadrul licitaţiei, programate pentru data de 8 noiembrie, se poate accesa o selecţie specială de monede medievale bătute de primii domnitori români, în Moldova şi Ţara Românească.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Foarte rare şi de mare valoare numismatică sunt, între altele: Moneda jumătate de Gros, bătută de Alexandru cel Bun, în Moldova, în 1400-1432 (preţ de pornire de doar 100 euro); Moneda Gros, bătută de Ştefan cel Mare, tot în Moldova anilor 1457-1504 (preţ de pornire de 200 euro); Moneda Ducat a lui Mircea cel Bătrân, din Ţara Românească, 1386-1418 (preţ de pornire de 175 euro).

O raritate mondială prezentă în licitaţie este un exemplar al Monedei de aur de 10 Ducaţi, bătută în 1626 la Baia Mare de Voievodul Transilvaniei Gabriel Bethlen, de tip „Botezul Domnului în Iordan”. Strălucitoarea monedă mai este cunoscută doar în colecţiile Cabinetului Numismatic al Kunsthistorisches Museum Vienna şi Muzeului Naţional din Budapesta.

O altă raritate din numismatica românească este prima monedă bătută pe teritoriul actual al României, în Histria, 313-280 î.e.n.. Piesa de argint este o monedă drahmă, de tip Gemenii – cele două feţe ale Dunării. Pe revers, este prezent un vultur de mare cu un delfin în gheare, o reprezentare deosebită, inspirată de mediul natural din jurul oraşului şi, în acelaşi timp, o mărturie despre activitatea maritimă a locuitorilor acestei cetăţi.

Printre cele mai ofertate monede ale României Moderne din licitaţie, este o piesă de aur din 1870: Moneda de 20 Lei. Preţul curent atinge aproape 5.000 de euro.

În aceeaşi licitaţie se regăsesc, dedicate iubitorilor de regalitate, apariţii somptuoase, cu semnificaţie istorică.

O vedetă între loturi, pudriera oferită cadou de Regele Carol al II-lea către Elena Lupescu, poate fi licitată, începând de la suma de 2.000 euro. Piesa unică, de colecţie, este realizată din aur, argint şi baga, şi prezintă monograma Regelui Carol, cca. 1930.

La doar 250 de euro distanţă în plus, ofertată de colecţionari, se află perechea de butoni şi butoniere ce au aparţinut Regelui Carol al II-lea, în cutia originală decorată cu monograma regelui.
Aceştia au fost realizaţi de bijutierul Casei Regale Heinrich Weiss, la Bucureşti, în perioada interbelică, din aur şi platină, decorate cu diamante.

Licitaţia este programată pentru miercuri, 8 noiembrie, la ora 12:00, exclusiv pe platforma online Artmark Live, deschisă publicului larg. Platforma face accesibile, pentru utilizatori, în orice moment, atât înregistrarea unei oferte pentru loturile avute în vedere, cât şi licitarea live a preţului la care se pot adjudeca obiectele de colecţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.