Ministerul Culturii a publicat un mesaj, joi, de Ziua Roşiei Montane, în care subliniază necesitatea protejării acestei „valori”, printr-un „program coerent şi de durată”.
Ziua Roşiei Montane este „o aniversare neoficială a primei atestări documentare - la data de 6 februarie 131 - a aşezării romane care se afla în spaţiul ocupat acum de satul Roşia Montană”, se arată în mesaj.
Una dintre tăbliţele romane cerate descoperite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea în galeriile miniere de la Roşia Montană demonstrează atestarea. Tăbliţele cerate consemnează contracte, inventare, acte juridice care constituie unul dintre izvoarele importante ale cunoaşterii dreptului roman. Tăbliţa nr. XVIII păstrează, alături de dată, denumirea aşezării: Alburnus Maior.
„Folosim acest prilej pentru a sublinia încă o dată valoarea culturală deosebită a acestui sit - care, iată, împlineşte acum 1889 de ani - şi necesitatea, asumată de Ministerul Culturii, de a dezvolta şi aplica un program coerent şi de durată pentru protejarea şi punerea în valoare a acestei valori”, a transmis Ministerul Culturii.
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat vineri că, în urma unei analize şi a consultărilor, a decis ca înscrierea sitului Roşia Montana în lista patrimoniului mondial UNESCO să fie reluată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.