Trei manuscrise ale lui Marin Preda, dintre care unul pentru prima dată în atenţia publicului, au fost restituite fiilor scriitorului, marţi, la deschiderea expoziţiei "Remember Marin Preda - 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute" Muzeul Literaturii Române, iniţiată de scriitoare şi traducătoarea Mariana Sipoş.
Este vorba despre un manuscris pe un caiet studenţesc fără copertă pe care scrie doar "Partea a II-a" (datat Sinaia, 24 august 1958), "Însemnări despre anxietate (note autentice) Marin Preda, 1958, Buc. Dionisie Lupu" şi un caiet cu titlul "Jurnal foarte intim" sunt scrierile de mână ale lui Marin Preda care au ajuns, marţi, în posesia fiilor scriitorului, Nicolae şi Alexandru.
Au apărut şi au fost reproduse de mai multe ori de Eugen Simion - "Jurnal intim - Partea a II-a" şi "Jurnalul foarte intim", preluat din ziarul Ziua.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Mariana Sipoş este cea care le-a primit de la Cornel Popescu, redactor-şef al editurii Cartea Românească, după moartea lui Marin Preda.
Evenimentul de la MNLR este organizat în contextul marcării a 41 de ani de la moartea marelui scriitor - 16 mai 1980.
Eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022, proiectul expoziţional, iniţiat de Mariana Sipoş, cuprinde manuscrise inedite din arhiva proprie, fotografii, cărţi, reviste şi imagini video.
"Este o oportunitate, nu neapărat care este adevărul sau manipularea, adevărul este cel pe care îl crede fiecare, să reconstituim ce s-a întâmplat atunci este greu. Dacă instituţiile abilitate nu au dat un verdict, nu avem ce face decât să mergem pe supoziţii. Asta nu înseamnă că nu trebuie să comemorăm momentul şi mai ales să-l aducem în actualitate pe Preda ori de câte ori putem", a declarat Ioan Cristescu, directorul Muzeului Literaturii. "Marin Preda este un canon peste care nu se poate trece. Nu avem cum să-l ignorăm. Contribuţia lui este fundamentală la literatura română".
În sediul din Calea Griviţei al MNLR, la etajul II, muzeografii vor realiza în toamnă un memorial dedicat lui Marin Preda. Directorul MNLR a anunţat cu această ocazie că va reedita, în toamna acestui an, "Timpul nu a mai avut răbdare", la solicitarea profesorului Eugen Simion. Ioan Cristescu a apelat la familia scriitorului pentru "Memorial", pentru a ajuta Muzeul cu obiecte, materiale. "Vom construi un spaţiu memorial Marin Preda. Sper ca tot etajul II din Calea Griviţei să fie deschis până în iarnă vizitării, alături de Sadoveanu şi altele", a precizat Cristescu.
în Sala "Perpessicius" au fost proiectate filme documentare realizate de Mariana Sipoş în urma investigaţiilor privind moartea scriitorului.
În cartea sa, "Dosarul „Marin Preda” (Viaţa şi moartea unui scriitor în procese-verbale, declaraţii, arhive ale Securităţii, mărturii şi foto-documente)", Mariana Sipoş scrie: „... moartea lui Marin Preda, ca şi viaţa lui, continuă să stârnească semne de întrebare, nu numai printr-un mister de roman poliţist, legat de circumstanţele în care s-a produs, ci mai ales prin contextul social-politic în care scriitorul a trăit mai bine de o jumătate de secol. (...) Nimeni nu s-a întrebat însă dacă a existat un proces penal, dacă a existat sau există un dosar Marin Preda de cercetare penală. Ei bine, acest dosar există".
"Toate declaraţiile martorilor erau făcute să conveargă spre ideea că în ultimele luni ale sale Marin Preda umbla beat de fericire că a apărut "Cel mai iubit...". Nu. Secretara lui îmi spunea că foştii lui prieteni aproape că nu mai puteau să intre la el, apăruseră falşi scriitori care tot timpul erau la el în birou. Marin Preda primea pe oricine", povesteşte Mariana Sipoş.
Cleopatra Stănescu, secretara lui Marin Preda, i-a oferit Marianei Sipoş documente care vor ajunge în patrimoniului Muzeului Literaturii.
Mariana Sipoş a vrut prin acest eveniment să comemoreze 41 de ani de la dispariţia lui Marin Preda, în condiţii neelucidate până în prezent, pe baza investigaţiilor proprii. Cred că trebuie redeschis dosarul de cercetare penală. Deci, totul a fost o improvizaţie de moment", a spus scriitoarea.
Revoltată că datele nu se potrivesc, ea a precizat că în dosarul de cercetare penală care a urmat morţii lui Marin Preda "nu apare cuvântul vomă niciodată" drept cauză a morţii", aşa cum se cunoaşte.
Într-un interviu pe care i l-a acordat pentru TVR, fostul director al Institutului Medico Legal Vladimir Beliş precizează că, potrivit raportului medico-legal, "moartea lui Marin Preda a fost violentă şi s-a datorat asfixiei mecanice prin astuparea orificiilor respiratorii cu un corp moale, posibil lenjerie de pat". În alt film, Mariana Sipoş vorbeşte cu secretara lui Marin Preda şi fratele acestuia, Sae, despre existenţa unei valize cu manuscrise ale lui Preda care a dispărut după moartea scriitorului.
"Referitor la traseul manusriselor, de la momentul inventarierii, din ce ştiu eu, au fost predate cele de la Mogoşoaia Uniunii Scriitorilor, şi o parte din cele de la editură, a existat această valiză, fără îndoială, era una mică, eu îmi aduc aminte de ea, erau mai multe scrisori decât manuscrise, era practic toată corespondenţa lui tata de la biroul de la editură. Ştiu că manuscrisele romanelor, cele care erau la Mogoşoaia, au fost predate Uniunii, unde au stat vreme de câteva luni, până în toamnă, apoi au fost date mamei, fără inventar. O parte au ajuns la Victor Crăciun, o parte ştiam că sunt la Cornel Popescu. Sunt mirat şi impresionat că există", a declarat Alexandru Preda.
La eveniment, fiul cel mic al lui Marin Preda a citit o scrisoare pe care i-a adresat-o tatălui, într-un moment emoţionant pentru cei prezenţi şi a evocat "În aceşti 40 de ani m-am gândit de câte ori l-am visat pe tata. Cred că o dată sau de două ori, dar niciodată vorbind. Anul trecut, prin iarnă, cred că a fost prima oară când i-am scris o scrisoare: "Dragă tată, au trecut 40 de ani de când ai plecat şi am atâtea lucruri să-ţi spun (...) Te iubesc mult, mult, de aici dintre pământeni!".
Expoziţia, în care sunt expuse cărţi despre opera şi viaţa lui Marin Preda semnate de autori precum Eugen Simion, Ioana Diaconescu, Cezar Ivănescu, Stan V. Cristea, Mariana Sipoş, Vasile Popovici, Emil Manu, Ştefan Vida Marinescu, Savu I. Dumitrescu, va putea fi vizitată în perioada 18 mai - 8 iunie 2021, cu programare la tel. 0736598451 sau la adresa programe@mnlr.ro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.