Programele europene şi naţionale de finanţare şi regulamentele şi procedurile de achiziţii publice ar trebui să fie modificate, pentru a include principiul calităţii în proiectele de restaurare şi în intervenţiile care pot afecta patrimoniul cultural - a fost una dintre concluziile sesiunii Agora politicilor publice, cu care s-a încheiat marţi Summitul European al Patrimoniului Cultural, organizat la Bucureşti de federaţia Europa Nostra.
Din dezbaterile participanţilor au fost extrase principalele recomandări şi observaţii, care vor fi dezvoltate într-un document de politici publice, care va fi cunoscut drept Manifestul de la Bucureşti.
Principalele recomandări sunt:
• Unificarea şi coordonarea grilelor de calitate, care acum există în mai multe documente la nivel european (New European Bauhaus, Davos BauKultur, Principiile de Calitate ICOMOS), pentru a putea să fie aplicate în orice fel de investiţie şi cu orice sursă de finanţare, precum şi pentru a fi adaptate la priorităţile de politică publică europeană, în special cele legate de schimbările climatice, schimbările sociale, gestionarea riscurilor.
• Introducerea obiectivelor de patrimoniu în toate programele de finanţare de la nivel european,
• Asigurarea de educaţie, formare şi conversie profesională, care să facă posibile aceste schimbări, deoarece în acest moment nu există suficiente resurse profesionale în domeniu.
• Aplicarea principiilor calităţii inclusiv în investiţiile cu fonduri private şi atragerea de fonduri private pentru protejarea patrimoniului.
• Susţinerea accesului tinerilor la profesiile patrimoniului cultural, prin mecanisme care să sprijine angajatorii, mai ales că o bună parte dintre aceştia sunt instituţii publice şi organizaţii neguvernamentale.
„De la aceste puncte cheie care au reieşit din dezbatere va fi gândit şi elaborat Manifestul de la Bucureşti, care va fi utilizat în relaţia cu autorităţile europene, până la următorul Summit al Patrimoniului European, ce va avea loc în 2025, la Bruxelles. Ceea ce este important este ca oamenii şi decidenţii să înţeleagă că introducerea principiilor calităţii înseamnă de fapt creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, a afirmat Sneška Quaedvlieg-Mihailović, secretar general Europa Nostra, în mesajul de închidere a lucrărilor.
Aproape 800 de profesionişti, promotori ai conservării patrimoniului cultural din Europa şi din România, precum şi oficiali s-au reunit la Bucureşti, între 6 şi 8 octombrie, în cadrul Summitului European al Patrimoniul Cultural 2024, organizat de Europa Nostra, cea mai mare federaţie de organizaţii neguvernamentale de profil de pe continent.
Evenimentul a avut loc pentru prima dată în România şi a fost organizat sub patronajul Preşedintelui României, cu sprijinul Uniunii Europene, al Ministerului Culturii şi al Primăriei Generale a Capitalei. În cadrul Summitului a avut loc pe 7 octombrie şi Ceremonia de acordare a Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...