Medicul italian Pierdante Piccioni, care a inspirat serialul „Doc - În mâinile tale” şi care lucrează într-un spital Covid, vorbeşte într-un interviu publicat în exclusivitate de News.ro despre dificultăţile cu care se confruntă un doctor atunci când se află în postura de pacient şi despre nevoia oamenilor de a visa, de a avea speranţă în această perioadă dificilă pentru întreaga lume.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Doc - În mâinile tale/ Doc - Nelle tue mani”, care va avea premiera joi, la ora 22:00, pe AXN, este inspirat de povestea reală a medicului şi profesorului Pierdante Piccioni, care şi-a pierdut memoria ultimilor 12 ani în urma unui accident şi care este cunoscut în Italia ca „doctorul Amnezie”. Cartea „Meno Dodici", pe care a scris-o, a stat la baza scenariului.

Doctorul Piccioni, care în timpul pandemiei a avut un rol activ în tratarea pacienţilor care se recuperau după infecţia cu virusul SARS-CoV-2, apare în episodul al doilea, intitulat „Selfie”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Actorul Luca Argentero este cel care îl interpretează pe medicul Andrea Fanti. Acesta este unul dintre cei mai buni medici internişti din Italia, autoritar şi încrezător, dar care are o relaţie impersonală, chiar detaşată faţă de pacienţii săi. În urma unui traumatism cranian, supravieţuieşte, dar îşi pierde amintirea ultimilor 12 ani din viaţă. Astfel, se trezeşte într-o lume necunoscută în care cei dragi au devenit brusc străini, relaţiile noi sunt uitate şi triumfurile sale medicale sunt aproape pierdute. Spitalul este singurul loc în care se simte cu adevărat acasă şi unde va trebui să îşi reconstruiască viaţa întâi ca pacient, apoi ca soţ, tată şi, în cele din urmă, ca medic.

Matilde Gioli o interpretează pe Giulia Giordano, mâna dreaptă a doctorului Fanti şi actuala sa parteneră, relaţia lor fiind un secret pentru cei din spital. Sara Lazzaro este Agnese Tiberi, directorul medical al spitalului şi fosta soţie a personajului principal. Odată ce el îşi pierde memoria, vieţile celor două femei sunt date peste cap – Giulia devine din iubită şi persoana de încredere o necunoscută, în timp ce Agnese se vede nevoită să îi explice fostului soţ, care este încă îndrăgostit de ea, motivele despărţirii, dar şi ce s-a întâmplat cu cei doi copii – Mattia şi Carolina. Aceste dezvăluiri ascund adevăruri dureroase.

Gianmarco Saurino, Simona Tabasco, Pierpaolo Spollon, Alberto Malanchino şi Raffaele Esposito completează distribuţia serialului.

Pe lângă călătoria interioară a personajului central şi complexitatea vieţii dintr-un spital, fiecare episod va prezenta cazuri clinice dificile, pe care protagoniştii serialului le vor putea rezolva apelând nu doar la cunoştinţele lor medicale, ci şi la discuţii mai profunde cu pacienţii, unde vor descoperi elemente din viaţa privată care îi vor conduce către diagnosticul corect.

Un episod al serialului a fost urmărit, în medie, de 9 milioane de italieni, iar medicul Piccioni este de părere că telespectatorii se pot regăsi în protagonist. În plus, în această perioadă de criză sanitară, spune el, serialul le oferă posibilitatea de a visa, de a-şi face speranţe.

Cum vă explicaţi succesul serialului?

Dr. Piccioni: Cei care urmăresc serialul se pot identifica cu doctorul Fanti, pot rezona cu el, ceea ce cred că a contribuit la succesul său – nouă milioane de telespectatori în Italia este incredibil. Se pot identifica cu el pentru că, deşi iniţial îl vedem ca doctorul sigur pe el, apoi el devine pacient şi foarte mulţi dintre noi am fost pacienţi cel puţin o dată. Din punctul meu de vedere, aceasta este cheia succesului pentru „Doc - În mâinile tale”.

Sunt temele abordate actuale, în contextul dat?

Dr. Piccioni: Sunt unul dintre medicii care au tratat pacienţi Covid, lucrez într-un spital Covid şi oameni îşi doresc speranţă în acest moment. Vor să viseze, iar acest serial le oferă această posibilitate. Mai ales în aceste momente pe care le trăim cu toţii, în această pandemie, iar pentru mine a fost terapeutic atât la nivel personal, pentru povestea mea, cât şi profesional, prin prisma activităţii mele.

Cât de diferit este doctorul Fanti faţă de dumneavoastră?

Dr. Piccioni: Serialul este inspirat din povestea vieţii mele, dar nu se bazează doar pe aceasta. Cred că Luca Argentero a ştiut să arate într-un mod foarte inteligent ideea că eşti mereu aceeaşi persoană, eşti tu mereu. Doctorul Fanti este ca un personaj din Shakespeare în ideea în care înglobează patru, cinci, chiar şase persoane într-un singur personaj. Secretul pentru o persoană care suferă de amnezie, aşa cum este Andrea, este să îşi amintească în primul rând că este pacient, apoi medic. Acesta este cel mai dificil conflict intern pentru un doctor, dar de fapt, este despre a transforma un eveniment, o situaţie nefastă într-o oportunitate.

După ce aţi oferit controlul asupra propriei poveşti creatorilor serialului, cum v-aţi simţit când aţi văzut rezultatul final?

Dr. Piccioni: Când am aflat că au fost cumpărate drepturile asupra celor două cărţi, „Meno Dodici” şi „Pronto Soccorso”, scrise de mine şi Pierangelo Sapegno, pentru a face un serial de televiziune, am simţit o emoţie ciudată, un amestec de plăcere şi frică. Pentru că povestea spusă în cărţi este povestea mea personală. Şi nu este o poveste simplă. Este povestea unei înfrângeri fără cusur. O poveste incredibilă cu sentimente extreme. Pe cât de incredibilă, pe atât de adevărată. Dar, când m-am trezit în faţa producătorului (Luca Bernabei), a regizorului (Jan Michelini) şi a actorului care urma să mă interpreteze (Luca Argentero), mi-am spus: „Ok, Pier. Ceea ce trebuie să faci este să îi faci să înţeleagă cum este de cealaltă parte, să devii pacient, să te trezeşti tratat ca o persoană cu dizabilităţi”. Pentru că încercarea de a înţelege această perspectivă este singura care contează. Citind scenariile şi urmărind filmările, mi-am dat seama că obiectivul a fost atins. Am fost foarte mândru şi emoţionat. Foarte mulţi oameni mi-au spus că povestea mea a fost terapeutică pentru ei, iar pentu mine, ca medic, acest lucru este fantastic. Cum spuneam, la nivel personal, a avut un dublu rol terapeutic - în profesia mea, dar şi pentru povestea mea pe care am spus-o în cărţile mele şi acum în acest serial TV. Îmi oferă un mix de emoţii pozitive. Cheia este să fii mândru, pentru că pentru prima dată am simţit că oamenii mă privesc ca pe un erou. Iar Luca a contribuit la acest lucru, întrucât doctorul Andrea Fanti, din serial, este şeful eroilor, pentru că, şi mă repet, este unul dintre noi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.