Gabriel Croitoru, violonistul care cântă pe vioara lui Enescu Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, instrument pus la dispoziţie şi care se află în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”, şi pianistul Horia Mihail vor prezenta pe scene din întreaga ţară trei celebre sonate pentru vioară şi pian de Mozart, Brahms şi Beethoven, în luna noiembrie.
Turneul naţional „Vioara lui Enescu” a ajuns în al 10-lea an de existenţă, iar în 2021 şi, ca şi în atipicul an 2020, a alternat concertele în aer liber cu cele în săli de concert.
În iulie 2021, Vioara lui Enescu a răsunat în Parcul „Coloanei fără sfârşit” din Târgu Jiu, în septembrie a putut fi auzită în Parcul Kiseleff în contextul proiectului Turnee de poveste în parcurile bucureştene sau în faţa Operei Naţionale din Bucureşti, în închiderea festivalului Promenada Operei. După ce, în luna octombrie, s-a întâlnit cu vioara Stradivarius „Pachoud” în recitalurile din turneul Duelul viorilor, Vioara lui Enescu „Catedrala” la care cântă violonistul Gabriel Croitoru, va putea fi ascultată într-o serie de recitaluri în luna noiembrie în mai multe oraşe din ţară.
Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziţie şi aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail prezintă pe scene din întreaga ţară trei celebre sonate pentru vioară şi pian de Mozart, Brahms şi Beethoven. Etapa „indoor” a turneului naţional cu numărul 10 începe cu recitalurile din 1 noiembrie, de la Deva şi 2 noiembrie, de la Braşov şi continuă la Slatina, pe 5 noiembrie şi Caracal, pe 6 noiembrie.
A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniţi în război, oameni aflaţi în necazuri şi nevoi. Acelaşi instrument - graţie altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câştigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu - participă la aceeaşi nobilă misiune: aceea de a duce muzica în întreaga ţară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.
„Am marea bucurie de a fi câştigat în urmă cu mai mulţi ani dreptul de utilizare a viorii „Catedrala”, construită de Giuseppe Guarneri, supranumit „del Gesu” care i-a aparţinut Maestrului, aflată astăzi în custodia Muzeului Naţional „George Enescu”. Nu cred că există bucurie mai mare decât aceea de a fi parte din viaţa unui instrument de o asemenea valoare, care a trecut în cele trei secole de existenţă prin mâinile foarte multor violonişti de excepţie. Spun de excepţie, prin prisma felului în care s-a păstrat acest instrument, ştiut fiind faptul că orice instrument cu corzi trebuie cântat pentru a-şi păstra şi chiar îmbunătăţi calităţile sonore. Lemnul - de provenienţă românească, se pare - din care au fost construite aceste viori, s-a uscat în timp, dar, în acelaşi timp, vibrând odată cu sufletele celor care l-au mânuit de-a lungul anilor, a evoluat. Această vibraţie încă se transmite către cei care vin să ne asculte în sala de concert sau în turneele pe care le-am întreprins în ultimii ani alături de pianistul Horia Mihail. Turneul „Vioara lui George Enescu”, devenit deja un brand, a bucurat sufletele multor oameni veniţi să ne asculte poveştile despre instrument, despre lucrările interpretate şi, nu în ultimul rând, despre continuarea tradiţiei pe care George Enescu a deschis-o acum mai bine de un secol, aceea de a aduce alinare, un strop de muzică bună, acolo unde nu ar fi avut acces, adică la sate, prin parcuri şi prin licee”, spune Gabriel Croitoru.
Luni, 1 noiembrie - Deva, Centrul cultural “Drăgan Muntean”
Marţi, 2 noiembrie - Braşov, Sala Filarmonicii
Vineri, 5 noiembrie - Slatina, Centrul cultural “Eugen Ionescu”
Sâmbătă, 6 noiembrie - Caracal, Teatrul Naţional
W.A. Mozart - Sonata pentru vioară şi pian nr. 26 în Si bemol major KW 378
J. Brahms - Sonata pentru vioară şi pian nr. 2 în La major op. 100
L. van Beethoven - Sonata pentru vioară şi pian nr. 5 op. 24 în fa major “Sonata primăverii”
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.