Nobeliu, Dyzgraţiu, Alianţiu, Europium şi Iariu se numără între elementele incluse în cel mai nou tabel periodic, cel poetic al artistului Ion Barbu, care este expuse în cadrul Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2018 alături de „fotografii de poveste” realizate de Silviu Gheţie.
„Tabelul periodic al elementelor poetice”, un experiment grafic al lui Ion Barbu, şi „Fotografii de poveste”, de Silviu Gheţie, au fost vernisate joi, în prezenţa fotografului băimărean.
Barbu a fost nevoit să plece de la FILIT pentru se a pregăti la Petrila de Noaptea Albă a Galeriilor, după cum a spus Vlad Tăuşance, cel care a moderat întâlnirea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Experimentul lui Barbu a adunat 118 scriitori, dramaturgi şi poeţi într-un tabel inspirat de cel al lui Mendeleev. Astfel, grupaţi pe grupe, perioade, Lantanide şi Actinide, autorii şi-au găsit un corespondent.
Herta Muller e Hidrogenius, Ion Minulescu e Europium, Mircea Cărtărescu este Nobeliu, Dinescu e Dyzgraţiu, Mihai Eminescu e Titan, iar Labiş e Nichelae. Dacă Blandiana este Alianţiu şi Iaru e Iariu, Nina Cassian a primit elementul poetic Ninigriu, iar Matei Vişniec e Franciu.
Fotograful Silviu Gheţie a expus la FILIT 30 de imagini, fotografii din zona de reportaj, instantanee de viaţă - de la regele Mihai la ceremonii militare şi religioase şi la natura rurală.
Originar din Baia Mare, el a povestit că un mare avantaj pentru munca şi pasiunea lui l-a reprezentat faptul că în Maramureş oamenii sunt mai deschişi, mai relaxaţi decât în alte zone ale ţării, „au o doză de puritate”, aşa că sunt uşor de surprins. Aşa şi-a început proiectele. Nu a reuşit să evite necesitatea de a face compromisuri, însă, spune el, „ai şi satisfacţii”.
După ce, timp de 8 - 9 ani, s-a ocupat de proiectul „7 Zile”, pentru care a colaborat cu mai mulţi fotografi-prieteni, recent a venit cu o nouă idee - „Memento Mori”. Proiectul colectiv are menirea de a oferi „amintirea morţii care îţi trezeşte amintirea vieţii”, un concept de la romani citire - „să nu uităm că nu suntem nemuritori”. El va fi marcat printr-o expoziţie care va fi deschisă pe 2 noiembrie la Timişoara.
Cunoscut şi ca fotograf de platou pentru regizori precum Radu Jude („Aferim!”, „Inimi cicatrizate”, „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”) şi Daniel Sandu („Un pas în urma serafimilor”), Gheţie a mărturisit că „este o meserie foarte grea, dar am găsit regizori care apreciază ce fac şi am ajuns să fac şi expoziţii cu fotografii de platou”.
Dacă putem vorbi despre un nou val al cineaştilor, apărut după anul 2000, şi în fotografie, spune el, există potenţial. „Suntem puţin în urmă, pentru că până la Revoluţie fotografii aveau şcoala de partid şi făceau doar fotografii cu tovarăşul, dar există fotografi valoroşi care vor rămâne. E greu de trişat în fotografie”.
În opinia lui, o fotografie adevărată înseamnă „să nu încerci să vorbeşti despre tine în fotografie, să arăţi ce se întâmplă”. Iar epoca pe care o traversăm - când platformele de socializare sunt tot mai asaltate de imagini, când aparatele de fotografiat sunt tot mai accesibile - poate da şi lucruri bune. În ciuda saturaţiei cu imagini, ele ridică nivelul fotografilor. Silviu Gheţie vede potenţialul: „În fiecare chestie rea găseşti şi ceva bun”.
Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi 2018 a început miercuri şi se va încheia duminică. Zeci de evenimente sunt programate pentru următoarele trei zile, iar printre invitaţi se numără Sylvie Germain (Franţa), Jonathan Franzen (SUA), Jón Kalman Stefánsson (Islanda) şi Veronica Roth (SUA).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.