Populaţiile de animale sălbatice din cadrul faunei globale de pe Terra au scăzut cu 58% din 1970 şi până în prezent, potrivit unui studiu internaţional, informează BBC.
Acest studiu, intitulat ”The Living Planet”, realizat de Zoological Society of London (SZL) şi World Wildlife Fund (WWF), sugerează că dacă această tendinţă va continua atunci declinul ar putea să afecteze două treimi din totalul speciilor de vertebrate până în anul 2020.
Datele sugerează că animalele care trăiesc în lacuri, râuri şi mlaştini sunt cele care au suferit cele mai mari scăderi.
Activităţile umane, distrugerea habitatelor, comerţul cu animale sălbatice, poluarea şi încălzirea globală au contribuit la declinul acestor specii.
Raportul ”The Living Planet” este publicat la fiecare doi ani şi care ca obiectiv realizarea unei analize a stării de sănătate pe care o are fauna globală.
Analiza a inclus date colectate de la 3.700 de specii de păsări, peşti, mamifere, amfibieni şi reptile - reprezentând aproximativ 6% din numărul total al speciilor de vertebrate din lume.
Cercetătorii au analizat apoi felul în care efectivele de populaţii s-au modificat de-a lungul timpului începând din 1970.
Precedentul raport, publicat în 2014, a estimat că populaţiile speciilor sălbatice de pe Terra s-au înjumătăţit în ultimii 40 de ani.
Noul raport sugerează că tendinţa a continuat: din 1970, populaţiile de animale au scăzut cu o medie de 58%.
Unele specii au avut mai mult de suferit în comparaţie cu altele. Cele mai afectate sunt speciile care trăiesc în habitate de apă dulce - în cazul lor, după 1970, declinul a fost de 81%.
Printre speciile afectate se află şi elefantul african, ale cărui efective a suferit scăderi dramatice în ultimii ani din cauza braconajului, dar şi rechinul, ameninţat de pescuitul excesiv.
Populaţiile de vertebrate scad în medie cu 2% în fiecare an şi, dacă organismele mondiale nu vor face nimic în acest sens, atunci populaţiile mondiale vor scădea cu 67% (faţă de 1970) până la sfârşitul acestui deceniu.
Metodologia folosită la întocmirea raportului a fost însă criticată.
Stuart Pimm, profesor de ecologie conservaţionistă la Universitatea Duke din Statele Unite ale Americii, spune că, deşi fauna globală se află într-adevăr în declin, au existat prea multe ”goluri” în ceea ce priveşte datele ştiinţifice utilizate în alcătuirea studiului, afectând în acest fel modul de calculare a procentului aferent scăderii populaţiilor de animale de pe Terra.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.