Un vapor comercial grecesc din anul 400 înainte de Hristos a fost descoperit, marţi, pe fundul Mării Negre, în stare excepţională de conservare. Este vorba despre cea mai veche epavă "intactă" din lume, potrivit expediţiei anglo-bulgare care a găsit-o, scrie AFP.
"Nu m-aş fi gândit niciodată că va fi posibil să regăsim intactă şi la doar doi kilometri adâncime o navă din Antichitate", a declarat profesorul Jon Adams, directorul Centrului de arheologie maritimă a Universităţii din Southampton (din sudul Angliei), unul dintre coordonatorii expediţiei. "Această descoperire va schimba înţelegerea noastră privind construcţia navală şi navigaţia în epoca antică", a adăugat specialistul într-un comunicat.
Expediţia Black Sea MAP (pentru Maritime Archaeology Project) a sondat timp de trei ani fundul Mării Negre pe o suprafaţă de 2.000 de kilometri pătraţi în largul Bulgariei cu ajutorul unui sonar şi a unui vehicul telecomandat, echipat cu camere concepute pentru explorarea apelor de mare adâncime.
Echipa a descoperit mai mult de 60 de epave provenind din Antichitate, epoca romană şi până în secolul al XVII-lea. Cea mai veche dintre ele a fost descoperită la o adâncime unde apa este lipsită de oxigen şi poate "conserva materiile organice timp de mii de ani", a precizat echipa Black Sea Map. Epava a fost datată cu carbon 14.
"Noi avem piese de epave care datează dintr-o epocă mai veche, dar acestea par cu adevărat intacte", a subliniat pentru BBC arheologul Helen Farr, asociată proiectului. "Nava stă pe o parte, există încă catargul, cârma, nu le vedeţi în fiecare zi".
Studiul s-a axat iniţial pe evoluţia nivelului mării şi pe scufundarea regiunii de la Marea Neagră. Descoperirea epavelor "este o consecinţă fericită" a acestor cercetări, a adăugat ea. Acest "tip de vapor comercial grecesc a fost observat până acum pe (decoraţiunile, n.r) vechilor vase de ceramică greceşti", au subliniat cercetătorii.
Această expediţie a fost condusă de Universitatea din Southampton şi Muzeul arheologic naţional, Academia de ştiinţe şi Centrul de arheologie submarină din Bulgaria.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.