Două producţii celebre ale Teatro Real din Madrid vor putea fi văzute în noiembrie la Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional Meridian - Sonimagicon, cu sprijinul Institutului Cervantes din Bucureşti. Ambele video-proiecţii vor avea loc la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti - Studioul de Operă şi Multimedia, iar accesul publicului este gratuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prima seară de video-operă va avea loc în data de 4 noiembrie, de la ora 20.00, când va fi proiectat spectacolul „El público” /„Publicul” - Operă în 5 scene şi un prolog, o producţie a Teatro Real din Madrid, în regia lui Mauricio Sotelo (2015), după un libret scris de Andrés Ibáñez. Bazat pe piesa omonimă scrisă de Federico García Lorca (1928), considerată una dintre cele mai importante lucrări ale teatrului spaniol al secolului XX, „El público” /„Publicul”  vorbeşte despre teatru şi despre dorinţă, printr-un joc al măştilor în care ficţiunea şi realitatea se suprapun.

„«El Público» este cea mai dificilă şi misterioasă operă a lui Lorca şi unul dintre marile mituri ale teatrului spaniol modern. Piesa este concepută ca un strigăt de sfidare împotriva ipocriziei burgheze şi este o pledoarie pentru libertatea iubirii şi libertatea artistică. În piesă se confruntă două moduri de a înţelege arta: teatrul în aer liber, care este comercial şi dornic să mulţumească publicul, şi teatrul sub arenă, care îşi propune să dezvăluie ceea ce este ascuns şi să pună la îndoială valorile stabilite. Piesa abordează, de asemenea, tema măştii în teatru, care conduce la inima piesei şi care defineşte o realitate aflată într-o stare de perpetuă schimbare, un fel de vis în care personajele şi identităţile îşi schimbă rolurile la nesfârşit.” (teatroreal.es)

Cea de-a doua proiecţie va avea loc pe data de 8 noiembrie, de la ora 20.00. Este vorba despre „El abrecartas”, în regia lui Luis de Pablo (2022), Operă într-un prolog şi şase scene, de asemenea, o producţie a Teatro Real din Madrid.
Libretul este semnat de Vicente Molina Foix, bazat pe romanul său omonim, din 2006. Romanul, distins cu Premiul Naţional de Literatură în 2007, începe cu scrisorile pe care un prieten din copilărie le scrie în al doilea deceniu al secolului XX lui García Lorca, inspiraţia îndepărtată a dorinţelor şi viselor sale.

„«El abrecartas» s-a născut la iniţiativa lui Luis de Pablo, care, la sfârşitul anului 2010, i-a comunicat scriitorului Vicente Molina Foix dorinţa de a-şi transforma romanul omonim într-o nouă – „ultima” sa – operă. Sarcina de a comprima într-un libret – «cea mai dificilă sarcină din viaţa mea», în cuvintele lui Molina Foix – acest dens roman coral în care aproape un secol de istorie spaniolă se împleteşte cu poveştile private ale unui grup de rataţi, escroci şi supravieţuitori, a luat o turnură definitivă atunci când Luis de Pablo a propus să îşi limiteze opera la prima jumătate a romanului. Astfel, „El abrecartas”se deschide la începutul secolului XX cu un cor de copii dintr-un mic sat din Granada şi se încheie, după 200 de pagini din carte şi cincizeci de ani mai târziu, cu duetul final a cappella cântat de coprotagoniştii inventaţi ai acestei poveşti despre pierdere, exil şi pasiuni foarte vii, după cum spunea o figură foarte importantă a literaturii noastre.” (teatroreal.es)

Cele două spectacole prezentate pe 4 şi 8 noiembrie prin video-proiecţii la Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional Meridian - Sonimagicon sunt producţii create sub umbrela programului Creadores teatrales españoles, program derulat de Instituto Cervantes, în parteneriat cu Teatro Real. 

În decembrie, alte două video-proiecţii din programul Creadores teatrales españoles vor avea loc la Bucureşti: Tosca de, Giacomo Puccini şi Îngerul de foc, de Serghei Prokofiev – pe 5, respectiv 12 decembrie, de la ora 19.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti – Studioul de Operă şi Multimedia, publicul având, de asemenea, acces gratuit.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.