Documentare regizate de femei, cu teme precum sărăcie şi rasism, între care unele au fost nominalizate la Oscar, precum „13th”, de Ava DuVernay, membră a mişcării „Time’s Up” împotriva hărţuirii şi agresiunii sexuale, pot fi vizionate pe platforma Netflix de Ziua Internaţională a Femeii, celebrată pe 8 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit Netflix, Sophie Sartain (care a regizat „Seeing Allred”), Bonnie Cohen („Audrie & Daisy”) şi Elaine McMillion Sheldon („Heroin(e)”) sunt printre puţinele femei care au stârnit reacţii puternice pentru documentarele uneori controversate pe care le-au regizat. Aceste femei vorbesc despre subiecte incomode, aducând în atenţia publicului poveşti reale despre tulburări alimentare, sărăcie, pierdere şi rasism.

Între documentarele care pot fi vizionate pe Netflix de Ziua Internaţională a Femeii se numără „Audrie & Daisy” (2016), regizat de Bonni Cohen şi Jon Shenk. Acesta analizează efectul pe care o filmare cu două tinere minore abuzate sexual îl are asupra familiei ţi prietenilor acestora, dar şi a şcolii şi comunităţii.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un alt documentar care poate fi urmărit pe 8 martie pe platforma Netflix este „Heroin(e)” (2017), regizat de Elaine McMillion Sheldon, producţie care a fost nominalizată la premiile Oscar 2018, la categoria „Best Documentary Short Subject”. În acest film, trei femei se luptă să elimine problema dependenţei de heroină din Huntington, West Virginia. În timp ce dependenţa de heroină ameninţă să distrugă comunitatea, aceste femei arată cum pot susţine oraşul prin compasiune.

„Kingdom of Us” (2017), regizat de Lucy Cohen, este un alt documentar recomandat de Netflix pentru 8 martie. Filmul spune povestea unei familii cu şapte copii, lasăţi într-o situaţie dificilă emoţional şi financiar după ce tatăl acestora se sinucide. Producţia este un documentar despre boli psihice şi efectele pe care le au acestea asupra tuturor celor din jur. Filmul i-a adus în acest an lui Lucy Cohen o nominalizare la premiile BAFTA, pentru „debut de excepţie a unui scenarist, regizor sau producător”.

O altă recomandare este „What Happened, Miss Simone?” (2015), documentar regizat de Liz Garbus şi Hal Tulchin, care explorează cum rasa, faima şi activismul se intersectează într-o perioadă tumultuoasă în America. Nina Simone este activist pentru drepturile civile şi o femeie de culoare care se confruntă cu depresia. În 2016, filmul a fost nominalizat la Oscarul pentru „Cel mai bun lungmetraj documentar”.

Începând din 8 martie va fi disponibil pe Netflix şi documentarul „Ladies First”, regizat de Ashok Mehta. Acesta prezintă povestea lui Deepika Kumar, care chiar dacă s-a născut în sărăcie într-un sat indian în care femeile aveau puţine drepturi, a ajuns să fie femeia arcaş numărul unu în lume la doar 18 ani. Deepika trece peste barierele culturale, financiare şi de gen în drumul ei către locul I.

Documentarul Avei DuVernay, „13th” (2016), explorează rasismul în America prin intermediul sistemului de închisori şi condamnările în masă. Statisticile şi lecţiile de istorie capturează efectele negative culturale, sociale şi economice asupra sistemului şi efectele devastatoare pe care le au asupra femeilor prinse în cerc. În 2017, filmul a fost nominalizat la Oscar pentru „Cel mai bun lungmetraj documentar”.

În lista documentarelor care pot fi vizionate pe Netflix de Ziua Femeii se află şi „Seeing Allred” (2018), regizat de Roberta Grossman şi Sophie Sartain. Filmul o prezintă pe Gloria Allred, cel mai cunoscut avocat pentru drepturile femeilor din ţară, care îşi duce bătăliile în public. În acest portret intim, Allred arată cum a fost afectată personal de comportamentele împotriva cărora luptă în prezent.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.