Directorul general al Muzeului Naţional de Artă al României, Călin Stegerean, face precizări, prin intermediul unui comunicat de presă, referitoare la prezentarea „denaturată în spaţiul public de către Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia şi Sindicatul Specialiştilor Muzeului Naţional de Artă al României (SSMNAR) a situaţiei apărute în instituţie în cursul lunii aprilie 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit acestuia, „toate memoriile depuse la MNAR şi la Ministerul Culturii se referă la acte de hărţuire morală, a cărei definiţie conform legii nr. 167/2020 este citată în cele mai multe memorii”, iar „nici unul dintre aceste memorii nu se referă la definiţia pe care hărţuirea sexuală o are în Legea nr. 202/2002, art. 4 lit d. Prezentarea lor ca fapte de hărţuire sexuală ar fi determinat o altă abordare a acestora în relaţie cu legislaţia existentă şi cu cadrul organizat din cadrul MNAR”.

Stegerean precizează: „Consilierul de etică al MNAR a convocat semnatarii memoriilor şi directorul general la şedinţe de conciliere care au avut loc în cursul lunii mai. La acestea a participat şi reprezentantul Federaţiei Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia, care, prin urmare, a fost informat despre situaţie”. 

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Faptele reclamate, din punctul de vedere al directorului general transmis şi cu ocazia acelor şedinţe, se înscriu în categoria celor prevăzute de Metodologia din 12 octombrie 2023 privind prevenirea pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă aprobată prin HG nr. 970/2023 ca fiind legitime în relaţia cu angajatul, respectiv „supravegherea directă a angajaţilor, inclusiv stabilind aşteptările de performanţă, ia măsuri pentru a corecta deficienţele de performanţă, ia măsuri disciplinare rezonabile, dă directive legate de atribuţii, cum şi când ar trebui făcută activitatea, solicită actualizări şi rapoarte, aprobă sau refuză solicitările de timp liber”.

Totodată, în comunicat se precizează că „măsuri de tipul celor enumerate s-au impus în relaţia cu angajaţii Secţiei educaţie comunicare (SEC) a MNAR deoarece directorul general coordonează nemijlocit activitatea secţiei unde au fost înregistrate o serie de deficienţe în organizarea activităţii, întocmirea deficitară a unor rapoarte, prezentarea de informaţii eronate în spaţiul public, nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă şi a Regulamentului intern etc”. 

De asemenea, Ministerul Culturii a solicitat directorului general un punct de vedere referitor la memoriile depuse la minister. „Directorul general a depus un raport de şapte pagini în care s-a referit în detaliu la fiecare memoriu în parte, incluzând şi măsurile avute în vedere pentru corectarea deficienţelor înregistrate. A fost prezentat şi faptul că au avut loc şedinţe de mediere şi a fost adoptată o monitorizare a situaţiei pe şase luni”, conform aceluiaşi comunicat.

Călin Stegerean subliniază că de la data depunerii memoriilor în luna aprilie şi până în prezent Sindicatul Specialiştilor Muzeului Naţional de Artă al României, Federaţia Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia şi nici semnatarii memoriilor nu au semnalat pe adresa secretariatului MNAR, a consilierului de etică şi a directorului general fapte care să se înscrie în categoria celor de hărţuire morală sau sexuală.

În luna iunie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a realizat un control la MNAR în cadrul căruia nu au fost semnalate aspecte legate de încălcarea legislaţiei muncii.

Din punctul de vedere al directorului general al MNAR, poziţia Federaţiei Sindicatelor din Cultură şi Presă CulturMedia şi a Sindicatului Specialiştilor Muzeului Naţional de Artă al României, din conducerea căruia fac parte două dintre angajatele SEC, este una incorectă deoarece: „Nu au dezminţit informaţiile false apărute în presă în care se făcea vorbire de şapte angajate ale MNAR care au reclamat acte de hărţuire sexuală, nu au respectat prevederile Contractului colectiv de muncă la nivel de instituţie MNAR (CCMI) înregistrat la Inspectoratul Teritorial de muncă Bucureşti cu nr. 79/14.03.2023 prin care părţile „se obligă să se consulte şi să se informeze reciproc cu privire în toate situaţiile referitoare la relaţiile de muncă” şi dup caz, să sesizeze Comisia mixtă paritară care are ca scop remedierea deficienţelor (art. 4, p. 1-3). 

Managerul MNAR acuză cele două entităţi că „au recurs fără nici un motiv apărut după medierile care au avut loc în luna mai 2024 la transmiterea aceloraşi memorii către Cancelaria prim-ministrului României speculând situaţia apărută la SNSPA pentru a beneficia de unda de indignare publică în care să fie prins şi compromis directorul general al MNAR, recurg la denaturarea adevărului susţinând că actele de hărţuire la locul de muncă au continuat şi după medierile din luna mai, consideră răspunsurile solicitate Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti ca fiind neconforme cu legislaţia în vigoare deşi nu prezintă motivele, nu au luat poziţie în timpul medierilor faţă de afirmaţiilor angajaţilor care s-au referit în termeni denigratori, atât verbal cât şi în memoriile depuse, la performanţele instituţiei şi la aspecte la care nu aveau acces prin natura funcţiei ocupate la MNAR”.

„Afirmaţiile respective jignesc colectivul MNAR care a obţinut prin eforturi susţinute rezultate excepţionale”, se arată în mesajul directorului general al MNAR. 

Deşi au luat cunoştinţă în cursul medierilor de îndeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea unor sarcini de serviciu de către salariaţii care au depus memoriile de hărţuire SSMNAR nu a acţionat în sensul prevăzut de CCMI, respectiv „îndeplinirea defectuoasă sau neîndeplinirea sarcinilor de serviciu de către salariaţi determină acţiuni concrete ale sindicatului de schimbare a atitudinii acestora faţă de calitatea muncii depuse” (Titlul VIII, cap.2, art. 100.2)

După medierile care au avut loc în luna mai 2024, mai spune managerul, s-a constatat neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unor sarcini de către salariaţii Secţiei educaţie comunicare care s-a concretizat în tergiversarea realizării unor activităţi sau îndeplinirea acestora cu deficienţe. Spre exemplu, orice vizitator al MNAR poate vedea şi acum înscrisul pe bannerul expoziţiei „Un secol de pictură basarabeană” din care rezultă că expoziţia se închide la 30 iunie deşi aceasta a fost prelungită până la 1 septembrie, ceea ce conduce la incorecta informare a publicului şi descurajează vizitarea expoziţiei.

„Este regretabil faptul că organizaţii sindicale a căror menire este să servească interesele angajaţilor recurg la practici incorecte şi mistificatoare îndreptate în compromiterea partenerilor sociali, de inacţiune în raport cu legislaţia în vigoare sau de contestarea acesteia. Informaţiile tendenţioase şi mistificatoare au fost preluate de diverse publicaţii care continuă să perpetueze informaţii denigratoare la adresa directorului general MNAR. Nici una dintre aceste publicaţii nu a cerut directorului general un punct de vedere iar atunci când acesta a solicitat drept la replică acesta nu i-a fost acordat”, afirmă Călin Stegerean.

Conform acestuia, conducerea MNAR este preocupată de crearea unui mediu sigur, de îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale salariaţilor şi de crearea cadrului necesar pentru un climat de muncă optim. Astfel, în cadrul instituţiei este în vigoare Codul de etică şi integritate al personalului MNAR, Regulamentul privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă precum, Contractul Colectiv de Muncă la nivel de instituţie şi alte reglementări în acest sens.

În sensul deplinei transparenţe, directorul general a informat Consiliul de Administraţie despre situaţia apărută în cursul lunii aprilie şi a semnalat faptul că în interiorul instituţiei există interese de mutarea a problemelor interne în spaţiul public şi nu de rezolvare a lor, în vederea discreditării conducerii muzeului, cu consecinţe asupra climatului general de muncă, a relaţiilor muzeului cu partenerii şi colaboratorii săi, a felului în care MNAR este perceput în societate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.