Audierea preşedintelui-director general al SRTv, Doina Gradea, a început cu o discuţie contradictorie între preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, şi membrii PSD. Aceştia acuză că decizia de audiere a Doinei Gradea a fost luată fără a fi consultaţi toţi membrii comisiei. Ştirbu a spus că solicitarea a fost făcută săptămâna trecută, iar în afară de grupul PSD, nu s-a opus nimeni. Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, Gigel Ştirbu, şi membrii PNL, USR şi PMP au părăsit şedinţa comisiei, după ce solicitarea deputatului PSD Diana Tuşa, potrivit căreia Doina Gradea să îşi spună punctul de vedere şi să plece, fără întrebări sau dezbateri pe subiect, iar apoi să se continue cu alte puncte de pe ordinea de zi a fost aprobată.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
La începutul audierilor, deputatul PSD Diana Tuşa l-a acuzat pe preşedintele Comisiei de cultură, Gigel Ştirbu, că nu s-a consultat cu toţi membrii în ceea ce priveşte stabilirea audierii Doinei Gradea.
Şi deputatul PSD Beatrice Tudor a cerut ca aceasta să fie ultima şedinţă în care membrii comisiei nu sunt informaţi cu privire la ordinea de zi, spunându-i preşedintelui comisiei să nu îi mai anunţe pe WhatsApp cu privire la şedinţe. De asemenea, deputatul PSD Damian Florea a spus că este "mâhnit" că nu a ştiut de decizia comisiei privind ordinea de zi.
"Mi se pare inportună această audiere, fără să fim întrebaţi şi solicitaţi şi să ne faceţi promisiunea că ne veţi consulta (data viitoare - n.r.)", a spus Damian.
"Am senzaţia că i-aţi făcut un deserviciu doamnei Gradea când aţi spus că este inoportună audierea. (...) Am crezut că oricine poate să solicite o astfel de audiere", a spus Gigel Ştirbu.
"Suntem aici pentru că TVR nu are o tradiţie în a jigni anjagaţii. Eu sunt colegul care a depus această cerere de audiere, joia trecută, şi am trimis şi o notificare pe WhatsApp", a spus deputatul USR Iulian Bulai.
O primă parte a unei anchete realizate de jurnalistul Dragoş Pătraru în ultimele şapte luni, de când spune că a aflat "planul pe care noua conducere îl are cu TVR”, a fost publicată joi, de Ziua Mondială a Libertăţii Presei, pe platforma YouTube, unde mai multe înregistrări din discuţii cu Doina Gradea, preşedinte-director general al SRTv, şi Eduard Dârvariu, director TVR 1 şi producător executiv, relevă, spune el, acţiuni de intimidare, ameninţări şi cenzură.
În înregistrarea video publicată joi, Dragoş Pătraru reclamă, în calitate de avertizor public: acţiuni de intimidare, ameninţări, cenzură, încălcarea valorilor şi normelor etice ale TVR, decizii editorile împotriva interesului public şi decizii financiare împotriva bugetului.
El anunţă: "Tragem un serios semnal de alarmă cu privire la ce se întâmplă la televiziunea publică. Deşi e greu de spus în ce măsură, într-o societate cu totul strâmbă, un comportament aberant mai poate fi perceput ca atare”.
După ce Doina Gradea îl mustrează pe Pătraru că ar fi vorbit urât la adresa unui coleg, ea a spus despre o reporteriţă: "Este o tipă cu cap de porc. Nu poţi să o scoţi pe post. Dar, OK femeia”.
În plus, preşedinta SRTv susţine că unii dintre jurnaliştii instituţiei merită "pumni în gură” şi, mai mult, să le fi fost adus un şef din afară „ca să vă taie”.
Ulterior, jurnaliştii TVR au semnat o scrisoare deschisă adresată conducerii televiziunii, prin care se declară indignaţi de limbajul folosit de preşedintele-director general la adresa unui reporter, solicitându-i acesteia să îi ceară scuze. Ei spun că sunt îngrijoraţi de modul dispreţuitor în care conducerea tratează televiziunea publică şi pe cei care pun în practică principiile ei, adăugând că nu sunt "hateri de profesie”, aşa cum i-a numit Doina Gradea, ci doar încearcă să îşi facă meseria şi să îşi respecte publicul.
După difuzarea înregistrărilor, PNL a cerut demisia preşedintelui-director general al SRTv, Doinei Gradea, spunând că în caz contrat va fi convocată la audieri în Comisia de cultură a Camerei Deputaţilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.