Radiodifuzorul public canadian CBC/Radio-Canada a confirmat luni că va desfiinţa 600 de locuri de muncă, adică 10% din forţa sa de muncă, ca urmare a "scăderii veniturilor din publicitatea televizată şi a concurenţei acerbe din partea giganţilor digitali".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primele concedieri ar urma să aibă loc în următoarele săptămâni "dar majoritatea vor fi efectuate în următoarele 12 luni", a precizat postul public de televiziune într-un comunicat de presă.

De asemenea, CBC/Radio-Canada intenţionează să îşi reducă cheltuielile de programare pentru a realiza economii totale de 125 de milioane de dolari pentru exerciţiul financiar 2024-2025.

În cele din urmă, 250 dintre aceste reduceri de personal vor afecta CBC, reţeaua de limbă engleză a grupului, şi alte 250 Radio-Canada, partea sa francofonă, restul afectând funcţiile tehnice şi de suport.

Grupul a mai anunţat că "aproape 200 de posturi vacante în prezent" (...) "vor fi desfiinţate".

"CBC/Radio-Canada nu este imună la convulsiile din industria media canadiană", a declarat directorul general Catherine Tait, adăugând că, în faţa acestor presiuni, grupul nu mai are "flexibilitatea de a continua fără reduceri".

"Aceste presiuni provin din aceiaşi factori structurali care afectează toate mass-media canadiene, inclusiv creşterea costurilor de producţie, scăderea veniturilor din publicitatea televizată şi concurenţa acerbă a giganţilor digitali", a adăugat ea.

Radioteleviziunea publică nu mai suferise astfel de reduceri de la venirea la putere a guvernului lui Justin Trudeau, în 2015.

La începutul lunii octombrie, CBC/Radio Canada a anunţat că înfiinţarea de locuri de muncă va fi îngheţată până la noi ordine şi că cei care pleacă nu vor fi înlocuiţi.

"Înţelegem cât de îngrijorător este acest anunţ pentru cei afectaţi şi pentru publicul canadian care se bazează pe emisiunile şi serviciile noastre", a mai spus Catherine Tait, promiţând "mai multe detalii în lunile ŕ care vor urma".

Aceasta este "o zi neagră" pentru postul public de radio şi pentru accesul la informaţie, a reacţionat Sindicatul lucrătorilor de la Radio-Canada într-un comunicat.

"Suntem îngroziţi", a adăugat Annick Forest, preşedinta Sindicatului canadian al presei.

"Cerem guvernului federal să garanteze fără întârziere o finanţare stabilă pentru CBC/Radio-Canada, înainte ca radiodifuzorul public să devină incapabil să îşi îndeplinească mandatul", a adăugat ea.

Numeroase instituţii media canadiene se află în prezent într-o situaţie financiară precară, iar postul public de radio şi televiziune nu este primul care anunţă un plan de disponibilizare.

La începutul lunii noiembrie, peste 500 de angajaţi ai grupului TVA au fost concediaţi - aproximativ o treime din totalul forţei de muncă.

În încercarea de a susţine sectorul, guvernul canadian se luptă încă din vară cu Google şi Meta - proprietarul Facebook şi Instagram - pentru a le obliga să semneze acorduri comerciale cu mass-media pentru distribuirea conţinutului acestora pe platformele lor.

Săptămâna trecută a fost semnat un acord "istoric" cu Google. Dar, la rândul său, Meta, care blochează de la 1 august accesul la conţinutul de ştiri al presei pe platformele sale din Canada, continuă să se opună legislaţiei.

Legislaţia are ca scop susţinerea sectorului de ştiri din Canada, unde peste 450 de instituţii de presă s-au închis din 2008 încoace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.