Cazinoul din Constanţa, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost redeschis marţi, timp de o săptămână, pentru o expoziţie despre clădirile construite pe litoral în perioada interbelică, intrarea fiind liberă. Vizitatorii pot vedea atât fotografii cu clădirile de epocă, dar şi o parte din construcţia simbol al oraşului, care altfel este închis, autorităţile încercând de aproape trei ani să-l modernizeze, dar licitaţiile organizate până în prezent au fost contestate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Dobrogea, a deschis marţi, în Cazinoul din Constanţa, expoziţia “Arhitectura interbelică pe litoralul românesc”. Organizatorul manifestării, arhitectul Radu Cornescu, a declarat că în perioada interbelică majoritatea arhitecţilor români de notorietate au activat pe litoralul românesc, ei fiind autorii unor clădiri cu funcţiuni diverse, pornind de la locuinţe individuale sau colective, până la hoteluri, sanatorii, spitale sau aerogări, printre aceştia aflându-se G.M. Cantacuzino, Henriette Delavrancea Gibory, Horia Creangă, Victor Ştephănescu, Ioan Căpşuneanu.

Radu Cornescu a menţionat că printre clădirile realizate de aceşti arhitecţi se află hotelurile Rex din Mamaia şi Bellona din Eforie, Cazinoul din Eforie Sud, Cazinoul din Mamaia, Sanatoriul Balnear din Eforie Nord, aerogările din Balcic, Constanţa şi Cetatea Albă, Casa Corpului Didactic din Eforie Nord. Astfel, vizitatorii au posibilitatea să vadă atât fotografii cu clădirile de epocă, cum arătau acestea atunci şi cum sunt în prezent, dar să viziteze şi o parte din Cazinou, acesta fiind închis în rest deoarece se află într-o stare deplorabilă.

Primarul municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, prezent la eveniment, s-a referit şi la situaţia în care se află Cazinoul, sperând să se modifice legislaţia astfel încât licitaţia pentru reabilitarea monumentului să se finalizeze mai repede.

“Evident că sunt trist pentru că anul trecut îmi propusesem ca anul acesta o eventuală expoziţie să se ţină în altă parte. Din păcate, impotenţa aceasta a birocraţiei ne facem să ne găsim tot aici şi sper din tot sufletul ca legislaţia să se modifice şi niciodată un contestatar să nu poată avea mai multe drepturi decât comunitatea pentru că aici nu vorbim despre o clădire pur şi simplu, vorbim despre un simbol al comunităţii o comunitate constănţeană, dobrogeană şi, de ce nu, un simbol al României”, a afirmat primarul Constanţei.

El a precizat că starea acestui monument reprezintă o pată pe obrazul oraşului.

“Indiferent ce am face în oraş, atâta vreme cât această rană va rămâne pe obrazul oraşului nostru, ne vom simţi neîmpliniţi. De îndată ce Cazinoul îşi va regăsi strălucirea sunt convins că toată Constanţa va avea un alt aspect”, a precizat Decebal Făgădău.

Expoziţia “Arhitectura interbelică pe litoralul românesc” va fi deschisă timp de o săptămână, iar intrarea este liberă.

Cazinoul din Constanţa, aflat într-o stare avansată de degradare, a trecut în urmă cu trei ani în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii pentru a fi reabilitat. Până în prezent au fost organizate două licitaţii, care nu au dus la niciun rezultat, iar cea de-a treia desemnase un câştigător, însă rezultatul a fost contestat şi procedura nu este deocamdată încheiată.

Pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa a fost alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei, durata efectivă a lucrărilor fiind de 24 de luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.