Casa regală spaniolă, prim-ministrul Pedro Sánchez, liderul Ciutadans, Albert Rivera, şi tenorul José Carreras deplâng moartea sopranei Montserrat Caballé.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Soprana spaniolă Montserrat Caballé a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, într-un spital din Barcelona, unde se afla internată încă din luna septembrie din cauza unor probleme la vezica biliară.

Montserrat Caballé s-a născut pe 12 aprilie 1933, în Barcelona, sub numele Maria de Montserrat Viviana Concepción Caballé i Folch.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

A debutat în 1956, a susţinut peste 4.000 de recitaluri şi era una dintre ultimele mari dive ale operei. Fără îndoială, după cum ea însăşi explica într-un interviu acordat în 2014, Caballé respingea acest apelativ: „Nu mă consider o legendă a operei, nici ultima divă, aşa cum deseori scriu ziarele. Fiecare perioadă are divele ei, iar în cazul meu, singurul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi fac treaba bine, cât mai bine posibil, la nivelul cel mai înalt”.

Pe parcursul carierei sale, Caballé a împărţit scena cu mari artişti precum Luciano Pavarotti, Plácido Domingo şi José Carreras.

De mai mulţi ani s-a retras din activitate, din cauza stării de sănătate, cea care a făcut imposibilă executarea pedepsei de 6 luni de închisoare primită în 2015 pentru evaziune fiscală.  

„O veste tristă. A murit o mare ambasadoare a ţării noastre, o soprană recunoscută internaţional. Monserrat Caballé, vocea şi blândeţea ei vor rămâne mereu cu noi”, a scris pe Twitter prim-ministrul Sánchez.

Casa regală spaniolă a amintit că soprana a fost „o mare doamnă a operei” şi „cea mai bună dintre cei mai buni”.

„Legendă a culturii universale, cea mai bună dintre cei mai buni, capabilă să descopere noi spaţii de creaţie cu cei mai buni”, se arată în mesajul publicat pe contul de Twitter. „Personalitatea şi vocea ei inegalabilă ne vor acompania mereu. Regretăm pierderea ei”.

Liderul partidului Ciutadans, Albert Rivera, a amintit de duetul ei cu Freddie Mercury, „Barcelona”, publicând un fragment dintr-o înregistrare datată octombrie 1988 din capitala Cataloniei. 

„Ne-a părăsit una dintre cele mai mari personalităţi ale muzicii noastre, figură universală a culturii spaniole. Rămâne enorma moştenire din care nu voi uita niciodată minunata ei «Barcelona»”, a scris Rivera.

Montserrat Caballé a fost recompensată cu premio Príncipe de Asturias pentru arte în 1991, cea mai importantă distincţie acordată în Spania. A primit, în 1982, Medalia de Aur din partea guvernului catalan, cea mai înaltă distincţie oferită de instituţie. 

Liderul Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a transmis că este impresionat de moartea sopranei, „o femeie extraordinară şi o interpretă unică”.

„Merită un mare omagiu din partea ţării, pentru că a făcut multe pentru Catalonia”, a punctat el. Şeful Executivului catalan a continuat spunând că „este o zi foarte tristă pentru iubitorii de operă şi pentru toţi catalanii, o zi a pierderii foarte importante a unei femei de cultură, a unei catalane universale, care, pe lângă operă, a dus renumele Cataloniei în lume”.

Liderul PP, Pablo Casado, a vorbit despre „un simbol al muzicii internaţionale” şi despre „una dintre cele mai importante spanioloaice ale secolului XX”. 

„Astăzi, cei care îi iubesc vocea şi toţi spaniolii sunt în doliu”, şi-a încheiat Casado mesajul.

Tenorul Josep Carreras a numit-o „o femeie plină de viaţă şi o artistă unică”. El a declarat pentru Catalunya Ràdio că moartea lui Montserrat Caballé l-a afectat mult. 

„Niciodată nu am ascultat o artistă ca ea. Singura care putea să o umbrească sau să se ridice la acelaşi nivel era Maria Callas”, a spus Carreras. Potrivit lui, ceea ce o făcea specială era „calitatea vocii”, „tehnica vocală minunată” şi „simţul interpretativ”.

Gran Teatre del Liceu din Barcelona şi-a exprimat regretul faţă de moartea „uneia dintre cele mai importante soprane din istorie şi esenţială pentru teatrul unde a cântat de peste 200 de ori”.

Regrete au exprimat şi Ada Colau, primarul capitalei Cataloniei, dar şi Teatrul La Fenice din Veneţia.

Directorul artistic al Teatrului Regal din Madrid şi fost director artistic al Gran Teatre del Liceu, Joan Matabosch, a povestit cum Caballé, una dintre cele mai solicitate artiste la nivel internaţional, nu a uitat niciodată de Liceu. El a declarat pentru Europa Fress că soprana „avea un timbru vocal unic şi absolut incredibil”, care producea o calitate a sunetului cum rareori a existat.

Matabosch a elogiat fidelitatea arătată de soprană teatrului barcelonez şi importanţa crucială pe care ea a avut-o pentru instituţia de spectacole. „Dacă nu era Caballé, la jumătatea anilor 1970 este posibil ca Liceu să fi fost nevoit să se închidă”.

Funeraliile sopranei vor avea loc luni, la morga Les Corts, iar priveghiul, duminică, începând cu orele prânzului, în acelaşi centru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.