Casa Memorială „Anton Pann” din Bucureşti a fost redeschisă publicului marţi, potrivit Muzeului Naţional al Literaturii Române de care aparţine.
Povestea vieţii scriitorului este spusă într-un mod inedit - prin cele mai frumoase ilustraţii de carte realizate de artişti români faimoşi, instalaţii interactive şi animaţii, 23 de instrumente muzicale reprezentative pentru prima jumătate a secolului al XIX-lea, o arhivă de sunete, partituri, piese vocale şi instrumentale, laice şi religioase compuse de Anton Pann. Toate se regăsesc în prima expoziţie permanentă a casei care păstrează vie memoria unui scriitor şi a vremurilor în care a trăit şi a creat el, prezentate printr-un concept curatorial propus de arhitecţii Constantin Goagea şi Justin Baroncea.
Casa, prima şi singura în care Anton Pann a locuit fără chirie, a fost cumpărată – împreună cu locul – la 20 februarie 1848. Aflată la mică distanţă de Biserica Sfântul Stelian-Lucaci, în a cărei strană dreaptă a cântat Anton Pann, locuinţa are o curte largă, în care proprietarul şi-a putut muta tipografia. În această casă, Anton Pann a realizat cea de-a doua ediţie a capodoperei sale, „Povestea vorbii”, apoi „Nezdrăveniile lui Nastratin Hogea”, cealaltă creaţie de vârf semnată de autor, precum şi „O şezătoare la ţară” şi „Călătoria lui Moş Albu”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Intrată în patrimoniul MNLR în urmă cu un an, Casa Memorială „Anton Pann” din strada Anton Pann 20 poate fi vizitată, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00.
Având în vedere contextul sanitar, este recomandat ca vizita să fie programată fie la adresa de e-mail case.memoriale@mnlr.ro, fie la numărul de telefon 0731003022.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.