Casa din Viscri a regelui Charles III („The King’s House”) anunţă deschiderea expoziţiei temporare „Captiv între lumi” a personalităţii interbelice George Matei Cantacuzino (1899-1960). O selecţie de peste 30 de lucrări, în ulei şi acuarelă, sunt expuse în şura transformată în galerie de artă a proprietăţii tradiţionale săseşti. Expoziţia temporară are vernisajul sâmbătă, ora 12.00, şi rămâne deschisă până la data de 31 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

George Matei Cantacuzino a fost un creator de arhitectură, gânditor de o rară profunzime, scriitor cu o expresie stilistică bogată, pictor. Născut la graniţa dintre secolele XIX şi XX, captiv între lumi, G. M. Cantacuzino venea dintr-o epocă de mare efervescenţă spirituală, lumea La Belle Epoque, în care s-a format, şi a trăit, apoi, ultima parte din viaţă în România de după Cel De-al Doilea Război Mondial. A rămas în România, convins fiind că aici este nevoie de el şi a sperat până în ultima clipă să-şi poată reîntregi familia, plecată în Marea Britanie înainte de începutul războiului.

„Expoziţia marchează 125 de ani de la naşterea lui G. M. Cantacuzino şi este o restituire necesară a imaginii unei personalităţi complexe, care, în ciuda vicisitudinilor, a reuşit să rămână un om fericit, după propria sa mărturisire. Arc peste timp, legătura cu familia se reface într-un obligatoriu şi moral gest recuperator”, spune Mădălina Mirea, curatorul expoziţiei.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

G. M. Cantacuzino a pictat cu râvnă şi optimism, descriind subtil poezia peisajelor şi a mării, convins fiind că umbrele copacilor nu sunt nicăieri mai albastre decât în Moldova. Armonia pe care o regăsea în perspectivele zidurilor şi a turnurilor Iaşului l-au inspirat şi l-au ajutat să ignore culoarea gri a timpurilor sale.

„Înalta sa coeziune spirituală l-a făcut să aleagă România ca pe o temă de cugetare, de evlavie şi de dragoste şi să-i intuiască o rară nobleţe şi un potenţial uriaş. Aşa se face că regăsim, deopotrivă, în scrierile sale, în casele proiectate dar şi în acuarele, izvoare şi popasuri, arcade, lespezi şi firide, zugrăvite cu ochii deschişi - marca spiritului său în proporţii egale cuviincios şi iscoditor”, a completat Mădălina Mirea.

Expoziţia este organizată în colaborare cu Ilinca Cantacuzino, nepoata artistului, care, în urmă cu mai bine de 20 de ani, şi-a propus să promoveze moştenirea lui G. M. Cantacuzino, atât în România, cât şi în străinătate.

„A arăta picturile frumoase ale bunicului meu în galeria de la The King’s House este extrem de important. Este un simbol al simbiozei perfecte dintre cele două ţări ale noastre, România şi Marea Britanie. Acest lucru are o rezonanţă emoţionantă pentru familia noastră, despărţită atât de război, cât şi de regimul comunist de-a lungul atâtor ani. Aducându-l pe G. M. Cantacuzino înapoi în ţara sa, în frumosul spaţiu expoziţional al regelui Charles al III-lea, are loc o vindecare a rănilor, prin închiderea unui cerc în timp.”, declară Ilinca Cantacuzino.

Casa din Viscri este deschisă publicului până la finalul lunii octombrie şi găzduieşte în continuare expoziţia de carte şi artă florală „The Transylvania Florilegium”, precum şi expoziţia permanentă „Prezervarea învelitorilor istorice”, realizată în parteneriat cu Asociaţia Monumentum şi The King’s Foundation.

Întrucât turiştii care vizitează Viscri au fost întotdeauna dornici să vadă şi să afle cât mai multe despre legătura pe care Majestatea Sa Regele Charles al III-lea o are cu satul, The King’s Foundation a decis în 2021 să transforme casa din Viscri într-o casă deschisă publicului, care vorbeşte despre pasiunea acestuia pentru arhitectura tradiţională, agricultura durabilă, protejarea biodiversităţii şi a valoroasei moşteniri culturale româneşti.

Casa din Viscri a Regelui Charles al III-lea, Viscri 163, judeţul Braşov, este deschisă pentru vizitare în fiecare an, în perioada aprilie - octombrie. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.