Consiliul Concurenţei a considerat că, printre cele şase companii de pe piaţa furnizării de carte, şi lanţul de librării Cărtureşti ar fi folosit practici neconcurenţiale şi a fost sancţionat cu 582.362,94 lei. „O decizie uluitoare şi revoltătoare, care nu doar că este în contradicţie cu practicile şi valorile Cărtureşti, ci şi una care va afecta semnificativ şi pe termen lung piaţa de carte din România, oricum fragilă”, este reacţia Cărtureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural şi piaţa de carte, Cărtureşti este profund revoltat şi indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenţei. „Cărtureşti respinge fără rezerve concluziile şi declaraţiile publice fără substanţă, temei legal şi competenţă prin care Consiliului Concurenţei susţine pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiţia ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenţiei Consiliului Concurenţei în spaţiul cultural şi educaţional vor fi distructive”.

Potrivit comunicatului, „Cărtureşti nu a iniţiat nicio acţiune alături de Asociaţia Editorilor din România (AER), nu a avut cunoştinţă de natura lor şi, în consecinţă, nici nu le-a susţinut şi nici nu a participat la nicio întâlnire legată de acţiunile privind un „model de business”. Rolul de membru afiliat în organizaţia mai sus menţionată era fără drept de vot şi pur formal”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Conform reprezentanţilor lanţului de licrării, „în toate deciziile luate de Cărtureşti de-a lungul timpului, acesta a acţionat autonom şi independent, fără vreo aliniere cu o terţă parte, respectând în permanenţă legea aplicabilă. În ciuda sentimentului de dezamăgire de astăzi, Cărtureşti va continua să facă ceea ce ştie şi iubeşte să facă: să aducă scriitorii şi cărţile aproape de cititori”.

Totodată, Cărtureşti aminteşte că a avut o contribuţie esenţială în dezvoltarea pieţei de carte, conştientizând importanţa sprijinirii întregului ecosistem cultural prin acţiuni etice şi transparente. S-a implicat activ în promovarea literaturii şi a scriitorilor români printr-o serie de iniţiative şi evenimente precum: burse şi rezidenţe pentru scriitori, premii pentru industria cărţii de copii din România, festivaluri de literatură, lansări de carte, însumând astfel peste 1.000 de evenimente anual în toată ţara. Mai mult, Cărtureşti a sprijinit şi sprijină zeci de librării independente prin furnizare de carte deoarece concurenţa şi diversitatea generează o piaţă de carte sănătoasă în beneficiul cititorilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.