Capul unei statui din marmură a lui Octavian Augustus, primul împărat al Romei, veche de 2.000 de ani, a fost descoperit în Isernia, un oraş din regiunea italiană Molise, informează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Arheologul Francesco Giancola a făcut descoperirea în timpul lucrărilor de restaurare a unui zid medieval care s-a prăbuşit din cauza inundaţiilor din 2013. El a fost desemnat să supervizeze lucrările şi a declarat pentru CNN că nu se aştepta la o descoperire atât de importantă.

„În timpul excavaţiilor în spatele zidului, mi-am dat seama că pământul începea să îşi schimbe culoarea. Aşa că am început să săpăm cu grijă şi a apărut o bucată de marmură. Am văzut imediat că era un cap pe care l-am recunoscut ca fiind al unei statui a lui Augustus, după păr, formă şi tăietura ochilor”, a explicat el.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Giancola a chemat autorităţile, pe primarul localităţii şi Ministerul Patrimoniului Cultural.

Capul, cu o înălţime de 35 de centimetri, datează din perioada 20 - 10 î.e.n., potrivit Mariei Diletta Colombo, arheolog la departamentul regional al Ministerului.

„Era o statuie importantă, dar nu ştim de ce se afla aici. Este posibil să fi fost plasată într-un templu dedicat cultului familiei imperiale sau în forum. Dar acestea sunt ipoteze, pentru că nu ştim unde se afla forumul”.

Este posibil ca acest cap să fi aparţinut unei statui de 2 metri înalţime, a mai spus Colombo. Este realizat din aceeaşi marmură de Lunigiana, folosită de artistul renascentist italian Michelangelo, şi îl reprezintă pe Octavian Augustus tânăr, care a devenit în anul 27 primul împărat al Romei. 

Isernia, cunoscut ca Aesernia în antichitate, era populat de un popor italic, samnita. Mai târziu, a devenit colonie romană. Oraşul a fost parţial distrus în Al Doilea Război Mondial, dar a fost reconstruit.

„Isernia are o istorie foarte veche... există resturi arheologice sub întreg oraşul”, a spus primarul Giacomo D’Apollonio. „Aceasta este o descoperire foarte importantă pentru Isernia, pentru că demonstrează prezenta unor edificii de anumită importanţă”.

În timpul săpăturilor au fost descoperite şi morminte medievale goale şi artefacte din teracotă, a mai precizat edilul.

Capul statuii este în prezent analizat şi D’Apollonio şi Colombo îşi doresc ca el să rămână în muzeul Santa Maria delle Monache din oraş, astfel că ar putea să atragă mai mulţi turişti. „Isernia, chiar dacă nu se află între principalele destinaţii turistice, este o zonă bogată în istorie încă din Paleolitic”, a mai spus D’Apollonio.

Augustus a clădit un imperiu care se întindea de pe teritoriul de azi al Marii Britanii până în Egipt şi s-a lăudat pe patul de moarte că a găsit Roma construită din cărămizi şi a lăsa-o din marmură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.