Opera Naţională Bucureşti prezintă opera "Oedipe" de George Enescu, programată pentru sâmbătă şi duminică, 3 şi 4 mai.
Duminică, 4 mai, se împlinesc 70 de ani de la trecerea în eternitate a marelui compozitor român George Enescu. Opera Naţională Bucureşti omagiază memoria acestuia prin mai multe evenimente. Astfel, duminică, 27 aprilie, de la ora 14:00, Foaierul Operei Naţionale Bucureşti a găzduit un concert, dublat de o expoziţie-conferinţă: "Enescu 70 pe înţelesul tuturor". Acest eveniment special a explicat publicului opera monumentală "Oedipe", într-un format accesibil şi captivant, evidenţiind conexiunile profunde dintre capodopera enesciană şi tradiţiile folclorice româneşti.
În weekendul 3-4 mai, în zilele de sâmbătă şi duminică, de la ora 18.00, publicul va putea admira principala creaţie şi singura capodoperă de rezonanţă internaţională a artei lirice româneşti, care se regăseşte în repertoriul mai multor teatre prestigioase de operă din lume.
Despre opera "Oedipe", marele compozitor George Enescu mărturisea: "Nu mi se cuvine mie să declar dacă Oedipe este sau nu cea mai desăvârşită dintre lucrările mele. Tot ce pot spune este că, dintre toate, îmi este cea mai dragă. În primul rând, pentru că m-a costat luni de muncă şi ani de nelinişte. Apoi, pentru că am pus în ea tot ce simţeam, ce gândeam, în aşa fel încât mă contopeam uneori cu eroul meu. Nimeni nu m-ar crede dacă aş spune în ce stare de exaltare eram gândindu-mă la Oedipe şi compunând, notă cu notă, această operă imensă".
Opera enesciană a fost inspirată, în special, de tragedia "Oedip rege" de Sofocle. Această monumentală lucrare este considerată una dintre piesele de teatru înalt reprezentative ale antichităţii greceşti, iar firul narativ este continuat de "Oedip la Colonos" şi "Antigona" (ambele de Sofocle).
"Oedipe" prezintă publicului un spectru larg de emoţii potenţate artistic şi perspective evidenţiate filosofic, în timp ce aduce în prim-plan arhicunoscutul mit al lui "Oedip" - potrivit căruia fiul regelui din Teba îşi ucide propriul tată (Laios) şi se căsătoreşte cu propria mamă (Iocasta) -, într-o manieră reinterpretată de geniul marelui compozitor român, dar care păstrează proaspătă, până în contemporaneitate, semnificaţia şi relevanţa idealului tragediei greceşti.
Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...