O biserică din judeţul Constanţa a fost scoasă la licitaţie din cauza unei datorii de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o la firma care a efectuat lucrările de reabilitate. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu.
Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanţei care constată o datorie de 350.000 de lei, a început executarea silită împotriva Parohiei Bugeac din comuna Ostrov la cererea unei societăţi de construcţii.
Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitaţie pentru vânzarea bisericii respective, preţul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000 de lei.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat pentru News.ro, că decizia de scoatere la licitaţie a unei biserici reprezintă o ilegalitate.
“Este o ilegalitate. În România, conform legii, este imposibil să scoţi la licitaţie publică o biserică pentru că, atât în legea cultelor, cât şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în Statut, se prevede foarte clar că bunurile sacre ale bisericii - prin asta însemnând lăcaşe de cult, capele - sunt imprescriptibile, insesizabile şi inalienabile şi nu pot face obiectul unor tranzacţionării , scoateri la licitaţie”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
El a precizat că a început o mediere între constructor şi parohie pentru găsirea unor soluţii de stingere a datoriei.
“Astăzi am iniţiat nişte discuţii de mediere din partea Arhiepiscopiei între constructor şi parohie. Dorim să găsim nişte soluţii de stingere a datoriei. Căutăm să mediem stingerea conflictului şi să îi facem să înţeleagă că biserica nu poate face obiectul unei scoateri la licitaţie, ar fi ilegal”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.
El a explicat că fostul paroh al bisericii s-a ocupat de reabilitarea lăcaşului de cult, iar în momentul când a predat gestiunea a spus că nu există probleme. Eugen Tănăsescu a menţionat că nici Arhiepiscopia, nici actualul paroh nu ştiau de această datorie.
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că biserica din Bugeac a fost construită în anul 1863, iar în anul 2009 au fost începute lucrările de refacere care au durat până în 2017.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.