Şapte ateliere, două spectacole de lectură şi trei expoziţii de fotografie şi desen sunt incluse în programul celei de-a cincea ediţii a Festivalului Tânăr de la Sibiu, care va avea loc în perioada 1-10 noiembrie, la Teatrul Gong.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Greenarium propune, în primele trei zile de festival, un atelier de creat mini-grădini, dedicat copiilor cu vârste de peste 6 ani. Timp de o oră şi jumătate, copiii vor afla lucruri interesante despre unele dintre cele mai captivante meserii, se vor juca cu pământ, plante vii şi pietre colorate şi va lua acasă propriul greenariu cu o plantă într-un glob de sticlă. Preţul unui bilet este de 14 lei. Atelierele vor avea loc pe 1 şi 2 noiembrie, de la ora 12:00, şi pe 3 noiembrie, de la ora 10:00, în Sala Studio.

Lavinia Branişte va susţine, pe 2 noiembrie, de la ora 10:00, în Sala Studio, atelierul de lectură şi desen „Întâlnire cu Rostogol”. Atelierul va porni de la o discuţie cu copii în vârstă de 7 şi 8 ani despre cele trei cărţi cu Rostogol apărute în ultimii ani la editura Arthur, scrise de Lavinia Branişte şi ilustrate de Andrei Măceşanu. Copiii vor putea pune întrebări scriitoarei şi ilustratorului, apoi îşi vor imagina că sunt ei înşişi scriitori şi ilustratori. Pornind de la un fragment din „Rostogol şi vulcanii noroioşi” şi de la câteva ilustraţii, copiii vor trebui să îşi imagineze o altă continuare a poveştii, să creeze personaje sau să completeze cadre de bandă desenată cu dialoguri. Un bilet pentru atelierul care durează o oră şi jumătate costă 14 lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Flute Theatre din Marea Britanie va susţine, pe 2 noiembrie, de la ora 15:00, în Sala Etaj, un atelier de dezvoltare personală pentru copii cu tulburări de spectru autist şi familiile lor. Atelierul, care durează o oră şi jumătate, este dedicat persoanelor cu vârste de peste 10 ani. În centru va sta Kelly Hunter, creatoarea metodei „hunter heartbeatʺ, care are la bază ritmul inimii, folosită pentru o serie de jocuri senzoriale, de ajutor pentru persoanele cu tulburări de spectru autist. Până la 15 copii cu nevoi speciale pot experimenta în cadrul acestui atelier jocuri senzoriale de teatru, alături de Kelly şi actorii companiei de teatru. Preţul unui bilet este de 14 lei.

Compania de dans Miyazaki C-Dance Center, namstrops, va prezenta, pe 5 noiembrie, de la ora 10:00, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat German, atelierul de video-dans „DaDaDaDa Da”. Recomandat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani, este structurat pe şapte niveluri, împletind dansul, filmarea, editarea cu plăcerea de a crea împreună un film de trei minute. Abordarea namstrops s-a născut din „metoda de învăţare a dansului creativ pe bază de proiect”, dezvoltată de Chiyoe Matsumoto, profesor emerit la Universitatea Ochanomizu, după metodele „educaţiei fizice artistice contemporane” şi „educaţiei fizice prin expresie”, care îi aparţin profesorului Rumiko Takahash. „Namstrops”, inversul cuvântului „sportsman”, nu este doar numele companiei, ci şi titlul metodei şi filozofiei care aduc laolaltă sportul, arta şi educaţia. Prin alăturarea lor, a luat naştere atelierul „expresii fizice” al companiei namstrops, singura trupă de dans care foloseşte gimnastica ritmică în şcolile din Japonia. Reprezentaţia este sold out.

Pe 6 noiembrie, de la ora 10:00, în Sala Oglinzilor a Forumului Democrat German, va avea loc atelierul Grasshopper, dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 8 şi 11 ani. Cinci dansatori, în coregrafia semnată de Akifumi Toyofuku, Souhei Minowa şi Takafumi Kodama, după dramaturgia lui Rumiko Takahashi, vor interpreta povestea „Greierele şi furnica”. Prin acest atelier, care va dura 50 de minute, membrii trupei vor reinterpreta povestea din punctul de vedere al greierului şi inversa toată acţiunea. Reprezentaţia este sold out.

Echipa Mini Zucchini va susţine, în ultimele trei zile de festival, un atelier de gătit dedicat copiilor cu vârste de peste 4 ani. Se va discuta despre mâncarea preferată şi ce ştiu copiii despre ea, de unde provin ingredientele şi cum ne ajută ele. Se va găti, individual sau în echipe, în funcţie de reţetă. Atelierele vor avea loc în Sala Studio, pe 8 noiembrie, de la ora 17:00, pe 9 noiembrie şi pe 10 noiembrie, de la orele 10:00 şi 12:00. Preţul unui bilet este de 14 lei.

Pe 9 noiembrie, de la ora 14.00, în Sala Etaj a Teatrului Gong, va avea loc un atelier pentru bebeluşi şi părinţi pus în scenă de Sanja Frühwald, Till Frühwald şi Giordana Pascucci. Atelierul este dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 24 de luni. Cei trei membri ai trupei vor reda fiecare mişcare, sunet şi stare de spirit a bebeluşilor, dezvoltând un dialog jucăuş şi imprevizibil. Preţul unui bilet este de 14 lei.

Spectacolul de lectură „Povestea gaborilor”, de Mădălina Brânduşe şi Andrei Şerban, după o piesă scrisă în cadrul proiectului „Culese din Telciu”, va fi prezentat pe 4 noiembrie, ora 14:00, la Sala Studio, şi este recomandat persoanelor de toate vârstele. Spectacolul vorbeşte despre relaţiile sociale dintre gaborii din Telciu şi populaţia majoritară neromă si realităţiile cotidiene ale copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Textul are la bază o serie de 13 interviuri, din perioada iulie-august 2019, timp în care actriţa Mădălina Brânduşe împreună cu actorul şi regizorul Andrei Şerban au petrecut o lună la Telciu, ca rezidenţi în cadrul programului „Culese din Telciu. Rezidenţe de cercetare şi creaţie artistică”.

Un al doilea spectacol-lectură, „Celule de bază”, de Petro Ionescu şi Raul Coldea, scrisă în cadrul aceluiaşi proiect, va fi prezentat tot pe 4 noiembrie, de la ora 17:00, în Sala Studio. „Celule de bazăʺ este rezultatul unei cercetări desfăşurate în comunele Telciu şi Romuli care are ca punct de pornire structurile familiale şi factorii economici care le influenţează. Textul are la bază interviuri luate persoanelor din aceste comunităţi şi pune accentul pe poveşti în care migraţia şi componenta de gen sunt extrem de relevante. Reprezentaţia va fi urmată de lansarea publicaţiei Făpturile din Romuli, produsul final al rezidenţei artistice, la care vor participa Cristian Grecu şi Gabriela Herţa.

Ambele spectacole-lectură sunt sold out.

Expoziţia „Alandala – Circ contemporan în Sibiu” va fi deschisă pe 2 noiembrie, de la ora 10:30. Aceasta aduce laolaltă poze realizate în diferite şcoli de circ recreaţional din Europa (Galway Community Circus – Irlanda, Ecole de cirque de Bruxelles – Belgia, Cirque Toameme – Elveţia, Zaltimbanq – Luxembourg şi Şcoala de circ Alandala – România). Circul contemporan capătă o nouă formă, pretutindeni în Europa de Vest, ca activitate recreativă, metodă de incluziune socială şi unealtă non-formală în educaţie.

Pe 3 noiembrie, la ora 10.30, va avea loc vernisajul expoziţiei „Tânăr”, de Paul Mureşan, artist, regizor, animator şi ilustrator. A expus în importante săli europene, dar este cunoscut şi pentru scurtmetrajele sale animate multi-premiate „Pui de somnʺ (2014) şi „Mamă, tată, am să vă spun cevaʺ (2016). Filmele au fost selecţionate la festivaluri din întreaga lume, iar „Pui de somnʺ a fost desemnat cel mai bun film românesc la Anim'est 2014. Noul lui scurtmetraj animat, „Ceva”, a fost prezentat deja în mai multe festivaluri internaţionale. În acest moment, Paul Mureşan se concentrează pe diverse proiecte personale, în timp ce scrie la lucrarea de doctorat despre animaţie ca dimensiune paralelă.

Pe parcursul festivalului va putea fi admirată şi expoziţia de fotografie a lui Dragoş Dumitru, o retrospectivă a spectacolelor din repertoriul Teatrului pentru Copii şi Tineret Gong.

Biletele pentru spectacolele din cadrul festivalului sunt disponibile online, pe Entertix.ro.

Festivalul Tânăr de la Sibiu este finanţat de Primăria Municipiului Sibiu şi susţinut de UNITER prin Fondul Timbrului Teatral. Co-finanţat de Centrul Cultural German şi co-produs de Radio România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.