Lungmetrajul american „I Am Another You”, de Nanfu Wang, a fost desemnat cel mai bun film internaţional la cea de-a 25-a ediţie a Astra Film Festival de la Sibiu, la care au participat peste 70.000 de oameni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Filmul lui Wang explorează sensul şi limitele libertăţii personale prin ochii unui tânăr călător care respinge regulile societăţii şi alege să trăiască pe străzi.

În competiţia internaţională a fost acordată şi o menţiune specială a juriului filmului „Sand and Blood” (Austria), de Matthias Krepp şi Angelika Spangel. Documentarul este un apel la empatie din partea unor refugiaţi irakieni şi sirieni, care îşi amintesc vremurile trecute ale unei vieţi normale acasă la ei, în timp ce privesc online la ororile ce se petrec în ţările lor în prezent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Juriul competiţiei internaţionale AFF a fost alcătuit din Ally Derks (Olanda), Haruka Hama (Japonia) şi Liviu Tipuriţă (Marea Britanie).

Premiul  AFF pentru „cel mai bun film” din competiţia Europa Centrală şi de Est a fost decernat filmului „When The War Comes” (Croaţia, Cehia), de Jan Gebert, o analiză atentă asupra vieţii unui adolescent tipic european care are o viaţă dublă ca şef al unui grup paramilitar.

Nebojsa Slijepcevic a câştigat premiul AFF pentru „cea mai bună regie” în Competiţia Europa Centrală şi de Est cu filmul „Srbenka” (Croaţia). Filmul analizează agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia şi modul în care generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.

Juriul Competiţiei Europa Centrală şi de Est AFF a fost format din Dina Iordanova (Marea Britanie), Cristian Tudor Popescu (România) şi Simon Kilmurry (Statele Unite).

Premiul AFF pentru „cel mai bun film” din Competiţia România a fost acordat filmului „Caisă”, de Alexandru Mavrodineanu, pentru „o perspectivă tulburătoare asupra societăţii româneşti, punând în centru un om care nu se lasă cuprins de cinismul general şi oferă unor tineri un refugiu şi o şansă”.

Claudiu Mitcu a primit premiul AFF pentru „cea mai bună regie” în Competiţia România pentru filmul său „Aniversarea”. Juriul a apreciat modul în care „filmul reuşeşte să emoţioneze şi să surprindă cu portretul unui nonagenar puternic, hazliu şi senin, realizat fără a recurge la clişee nostalgice”.

Din juriul Competiţiei România AFF au făcut parte Michael Stewart (Marea Britanie), Marin Martschewski (Germania) şi Alexandru Solomon (România).

„They Just Come and Go” (Croaţia), de Boris Poljak, a câştigat premiul AFF pentru „cel mai bun film” din Competiţia Scurtmetraj pentru „excelentă cinematografie, simplitate, umor şi pentru mesajul său universal despre existenţa noastră efemeră şi pasageră”.

Juriul Competiţiei Scurtmetraj AFF a fost alcătuit din Adina Popescu (România), Ruben Vermeersch (Belgia) şi Vintilă Mihăilescu (România).

„Ink of Yam” (Germania) al regizorului Tom Fröhlich a primit premiul AFF pentru „cel mai bun film” din Competiţia DocSchool pentru „gingăşia şi inteligenţa plină de căldură cu care a reuşit să se strecoare printre clişee şi locuri comune, pentru a înregistra fragmente de gânduri şi suflet”.

Premiul AFF pentru „cea mai bună regie” în Competiţia DocSchool a fost decernat regizoarei Letiţia Popa pentru „Marie” (România), răsplătind „dragostea, inocenţa, curajul şi francheţea unei tinere cineaste însufleţită de dragoste de oameni”.

Competiţia DocSchool AFF a fost jurizată de regizorul Cristi Puiu.

Dumitru Budrala, director fondator al Astra Film Festival, i-a acordat premiul de excelenţă lui Michael Stewart, director al festivalului de film documentar London Open City (Marea Britanie), pentru contribuţia sa excepţională la construirea şi îmbogăţirea continuă a personalităţii Astra Film Festival.

Peste 70.000 de oameni au participat la Astra Film Festival 2018, cu 5% mai mulţi faţă de anul trecut. Aproximativ 30% dintre ei au venit la festival din ţară şi din străinătate, restul provenind din judeţul Sibiu.

Peste 25.000 de bilete au fost vândute pentru evenimentele din cadrul Astra Film Junior, care şi-a celebrat anul acesta a 10-a ediţie. Biletele pentru proiecţiile full-dome au fost vândute în 24 de ore, prin urmare toate vizionările 360 de grade din secţiunea AFF 2018 - Viitorul e azi au avut loc cu casa închisă.

Festivalul a inclus peste 400 de evenimente cinematografice şi a prezentat o selecţie de 128 de filme documentare de top, dintre care 55 de producţii din 30 de ţări au participat la competiţia AFF 2018 în cele 5 secţiuni competiţionale.

Ediţia a 26-a a Festivalului Internaţional Astra Film Sibiu va avea loc între 14 şi 20 octombrie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.