Mai mulţi artişti, între care s-a numărat Corina Chiriac şi Aurelian Temişan, i-au adus un ultim omagiu actriţei Stela Popescu, vineri, la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Bucureşti, unde este depus trupul neînsufleţit al artistei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Corina Chiriac a izbucnit în lacrimi la ieşirea din foaierul Sălii Savoy a teatrului, după ce şi-a luat rămas bun de la Stela Popescu. Ea a povestit că în 1982, când locuia într-un apartament aflat vizavi de radioteleviziune, a auzit-o pe actriţă strigând-o din stradă. Aceasta a invitat-o să lucreze împreună la Grădina Boemă.

„Aşa am început o colaborare de 10 ani cu ea, Sandu Arşinel, Puiu Maximilian şi toată echipa lor. Cu Biţu Fălticineanu, cu Sile Dinicu, care era pianistul şi directorul orchestrei de la Grădina Boemă. Au fost ani extraordinari. Îmi pare rău că voi sunteţi prea tineri ca să ne fi văzut pe atunci. Cât eram de extraordinari cu toţii! Stela începea să facă celebrele travestiuri cu Arşinel, acele momente unice, fabuloase. Textele lui Puişor erau pline de şopârle, muzica era foarte bună a maestrului Veselovski”, a spus Corina Chiriac.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Corina Chiriac
Corina Chiriac

„Odată cu Stela şi odată cu ceillalti colegi ai mei, se duce o epocă lungă şi frumoasă care nu e numai a tinereţii mele, este a unei epoci pe care noi am trăit-o altfel decât o vedeţi voi. Ea nu a fost nici aşa de neagră, nici aşa de roz. A fost doar tinereţea noastră”, a mai spus artista, izbucnind în plâns.

„Eu niciodată nu plâng şi nu m-a văzut nimeni plângând, dar îmi pare enorm de rău”, a mai spus ea, printre lacrimi.

Alături de Corina Chiriac s-a aflat Nae Alexandru, actor la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”.

„Aceasta este casa noastră, Teatrul de Revistă. Şi acesta astăzi este mai sărac şi va rămâne mai sărac, fără marea doamnă a comediei şi a teatrului românesc, Stela Popescu. O vom iubi mereu şi ne va fi foarte greu de acum seară de seară când se va ridica cortina, să ştim că dumneai nu mai este lângă noi”, a spus actorul.

Aurelian Temişan i-a adus un ultim omagiu Selei Popescu alături de soţia lui, actriţa Monica Davidescu.

„Ne rămân amintirile şi toate momentele vesele din ultimii 50 de ani. Mi-o amintesc sfătuitoare, veselă, mămoasă, plină de umor, plină de poveţe. Eu mă laud cu doar câteva sute de spectacole pe care le-am avut împreună şi am avut ce să învăţ şi de la ea şi de la Sandu Arşinel. Nu exista dată să ne vedem şi să nu ne pupăm. Cred că acum vreo patru luni m-am văzut cu ea ultima oară. Era aşa cum o ştim de o viaţă, energică, zâmbitoare, şi cu câte un sfat, o glumă. Mi-e dor să îi mai spun mamă, cum i-am spus în filme”, a spus Aurelian Temişan, cu lacrimi în ochi.

Monica Davidescu a spus, la rândul ei, că Stela Popescu a fost un model pentru ea. „Pentru mine a fost un model. Am învăţat multe de la ea”, a spus actriţa, plângând. 

Trupul neînsufleţit al actriţei Stela Popescu a fost adus la Teatrul de Revistă la ora 14.40, în aplauzele celor stânşi în faţa teatrului. Mulţi dintre oamenii prezenţi s-au arătat nemulţumiţi de faptul că nu a fost oprită circulaţia pentru acel moment, „în semn de respect”.

Oamenii, care se strânseseră în faţa teatrului încă de la ora 11.00, cu flori şi candele în mâini, s-au îmbulzit în faţa uşilor teatrului. Însă, le-a fost permis accesul în sală pe rând, în grupuri de câte cinci persoane, şi nu li s-a permis să utilizeze telefoanele mobile. 

La ieşirea din sală, care s-a făcut pe o altă uşă, mai mulţi spectatori, tineri şi în vârstă, s-au arătat întristaţi, unii dintre ei părăsind teatrul în lacrimi.

În faţa teatrului, unul dintre spectatori a aprins mai multe lumânări, formând o inimă. „Dumnezeu să o odihnească!”, a spus el.

Între alţi artişti care s-au aflat la teatru s-au numărat Alexandru Arşinel, prietenul şi partenerul de scenă pentru mai bine de patru decenii al regretatei actriţe, Vasile Muraru, Ştefan Bănică Jr. şi Emilia Popescu, Gabriel Cotabiţă, Mitică Popescu, Laurenţiu Damian şi Victor Illa.

Cei care doresc să îi aducă un omagiu o pot face vineri, până la ora 22.00, la Teatrul „Constantin Tănase”, iar sâmbătă, începând cu ora 09.00, până când va fi dusă la capela Mănăstirii Cernica.

Joi, actriţa Stela Popescu a fost găsită fără viaţă în locuinţa sa, iar echipajul SMURD sosit la faţa locului a constatat decesul.

Născută la 21 decembrie 1935, în Orhei, Basarabia, într-o familie de învăţători, Stela Popescu şi-a început cariera artistică în 1956.

Din 1963, a jucat la teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti, apoi s-a angajat la Teatrul de Comedie. Tot din 1963 a început lunga colaborare cu Radiodifuziunea Română, urmată, mai târziu, de cea cu Televiziunea Română.

Pe 7 februarie 2004, a primit din partea şefului statului Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activităţui şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.

Pe 10 septembrie 2013, regele Mihai I i-a conferit, prin fiica sa, principesa Margareta, decoraţia ”Nihil Sine Deo“. Pe 1 iunie 2017, a primit diploma de Cetăţean de Onoare al Braşovului, oraş în care a făcut şcoala şi facultatea şi a jucat în 400 de spectacole, ea declarând că „dacă în piept ai o inimă ce tot arde, rămâi tânăr şi la 90 de ani”.

Partenera, prietena şi colega lui Alexandru Arşinel timp de 40 de ani pe scenă, Stela Popescu a colaborat cu alte nume mari ale teatrului românesc, între care Ştefan Bănică, Toma Caragiu şi Margareta Pâslaru. A lucrat cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

A debutat în film în „Alo? Aţi greşit numărul" (1958). Stela Popescu a jucat în peste 25 de producţii, între care se numără „Nea Mărin miliardar" (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre" (1983) şi „În fiecare zi mi-e dor de tine" (1988).

În aprilie 2017 a fost inaugusrat Teatrul „Stela Popescu” în Bucureşti, care se adresează copiilor şi tinerilor, printr-un repertoriu variat.
Recent, actriţa a colaborat cu Margareta Pâslaru pentru albumul „Stelele filmului cântă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.