Arhiepiscopia Sibiului a cerut organizatorilor Astra Film Festival (15-22 octombrie) ca proiecţia filmului „Arsenie. Viaţa de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, să fie interzisă. În replică, organizatorii festivalului spun că în 30 de ani, de când există festivalul, niciun film nu a fost cenzurat: "Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE: ”Solicitarea Arhiepiscopiei Sibiului este una strict locală, eparhială. Fiecare eparhie este autonomă administrativ. Motivaţia o constituie apărarea imaginii unei personalităţi reale a Bisericii, respectiv a părintelui Arsenie Boca, perceput de mulţi credincioşi ca un sfânt al Ardealului. Chiar dacă nu a fost canonizat încă”, a transmis, marţi, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu.

Potrivit acestuia, o abordare ireverenţioasă, fie ea şi „artistică”, a unei personalităţi religioase va stârni totdeauna şi oriunde în lume o reacţie critică sau de protest.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Un vechi şi înţelept gând spune «să nu te joci cu ceea ce este adânc în om». Altfel, Biserica nu poate şi nici nu-şi propune să interzică vreodată ceva în spaţiul public. Rolul ei, printre altele, este să ofere convingător repere morale şi spirituale pe care oamenii să le accepte liber, în bună cunoştinţă de cauză. De aici rezidă şi rolul înalt pedagogic al Bisericii”, a mai transmis Bănescu. 
 
Acesta a precizat că ”Biserica nu este o instituţie care emite interdicţii, ci o comunitate vie de credinţă profund modelatoare, un spaţiu al rafinării şi vindecării prin rugăciune şi dragoste pentru ceilalţi”. 
 
”Acest lucru ar trebui să fie conştientizat la nivel personal şi comunitar, inclusiv eparhial”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al BOR. 

ŞTIRE INIŢIALĂ: "Încadrat fals în ciclul documentarelor, filmul este o nefericită încercare de a batjocori un popor şi valorile lui spirituale. Viaţa părintelui Arsenie Boca, jignitor parodiată, nu este altceva decât un pretext de ridiculizare şi jignire a mii şi mii de credincioşi ai Bisericii Ortodoxe", a transmis, într-o scrisoare deschisă, Arhiepiscopia Sibiului, care solicită ca "proiecţia acestui film să nu fie permisă în judeţul nostru". Şi aduce argumente: 

"Demersul artistic pe care acest film îl propune nu este unul sincer, căci în spatele unei lamentabile arte cinematografice există un mesaj vădit discriminator şi jignitor. Autorul se declară încă din debutul filmului „sufocat” de prezenţa Bisericii Ortodoxe în spaţiul public şi îşi propune în pseudo-documentarul său să o denigreze, atacând personalitatea părintelui Arsenie. („Prin 2018 am simţit că mă sufoc; prezenţa Bisericii era peste tot în viaţa publică, şi emblema acestei influenţe era un călugăr chipeş, Arsenie Boca.” – min. 01:10).

Într-un mod cu totul nesincer a fost obţinută şi aprobarea din partea Arhiepiscopiei Sibiului de a filma la Mănăstirea Sâmbătă de Sus, stipulându-se în cererea adresată nouă că se doreşte „realizarea unui film documentar despre viaţa Părintelui Arsenie Boca….”, realizatorii fiind „însoţiţi la filmare de circa 20 de pelerini (aceste persoane sunt alese de către noi, sunt enoriaşi care merg la pelerinaje în toată ţara)”. Realitatea prezentată pe peliculă este cu totul diferită: filmul nu este documentar, ci o parodie ieftină în care pretinşii pelerini defăimă prin cuvinte şi atitudini atât locurile acelea, cât şi actul de pelerinaj în sine la mormântul părintelui Arsenie.

Viaţa părintelui Arsenie este grosolan şi jignitor bagatelizată: un personaj care îl reprezintă pe Părintele Arsenie îşi permite să fumeze îmbrăcat în haină monahală arătând pe tot parcursul filmului prin gesturi, atitudini şi cuvinte explicit ura şi antipatia faţă de personalitatea marelui duhovnic. („Îmi e antipatic (părintele Arsenie, n.n.), lumea spune că a făcut minuni…” – min. 01:05:23). Aceeaşi atitudine ironică şi jignitoare o au toate personajele care joacă în acest film: aşa-zişii pelerini atent selectaţi de către regizor apar în diverse ipostaze purtând căciuli cu chipuri de animale (min. 10:40), schimonosindu-se, făcând lucruri caraghioase în incinta Mănăstirii Sâmbătă, ridiculizând şi jignind mii şi mii de pelerini care vin la mormântul părintelui Arsenie". 

Arhiepiscopia Sibiului susţine că prin acest film este "batjocorită Biserica!" şi că aduce "un grav prejudiciu de imagine Bisericii noastre".

Organizatorii Astra Film Festival spun că de-a lungul celor 30 de ani de când există AFF nu a cenzurat niciun film.

"Astra Film Festival are o istorie de 30 de ani, în care libertatea de exprimare a fost mereu un principiu de bază. Astra Film Festival nu a cenzurat niciodată vreun punct de vedere, cu atât mai puţin vreun film din selecţia festivalului. Acesta este un principiu nenegociabil. Credem cu tărie într-o societate deschisă în care se poate discuta liber despre orice", este punctul de vedere al organizatorilor AFF.

Conform acestora: "Cererea de a scoate un film din festival, de a-l opri de la distribuire, înseamnă cenzură, este neconstituţională (vezi Art. 29, referitor la libertatea conştiinţei şi Art. 30, referitor la libertatea de exprimare) şi, nu în ultimă instanţă, atentează la dreptul şi libertatea publicului de a viziona un film. Astra Film Festival respectă inclusiv punctul de vedere al celor care critică filmul "Arsenie. Viaţa de apoi". Oricine are dreptul să critice orice, inclusiv un film din selecţia festivalului. De aceea, fiecare film din programul AFF este urmat de dialoguri între realizatori şi public. De aceea vom organiza o dezbatere şi după proiecţia acestui film, la care am invitat să participe inclusiv reprezentanţi ai Mitropoliei Ardealului".

"Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române"

"Filmul documentar are această calitate unică: aduce în faţa publicului probleme şi dezbateri reale ale oamenilor, le expune şi le propune spectatorilor să privească orice subiect din mai multe perspective. Un film documentar poartă amprenta valorilor împărtăşite de către realizatorii lui şi deseori atinge subiecte foarte sensibile faţă de care publicul poate să aibă reacţii foarte diferite. Ceea ce e un câştig. Ne dorim cu toţii o societate deschisă, cu oameni liberi din toate punctele de vedere.

Aceasta a fost şi este menirea şi misiunea festivalului Astra Film: să creeze un spaţiu sigur, în care să se întâlnească abordări diferite, să se confrunte ideile, nu oamenii, şi oricine să îşi poată exprima părerea în mod civilizat.

Dând dovadă de deschidere totală şi respectând cu stricteţe libertatea de exprimare, Astra Film Festival nu a atentat niciodată şi nu nici nu va atenta vreodată la valorile Bisericii Ortodoxe Române. În urma cu 10 ani, am prezentat un alt film despre Arsenie Boca, realizat de Nicolae Mărgineanu, având o perspectivă şi o abordare diferită, o producţie care a avut un succes extraordinar.

Constatăm că deja lucrurile escaladează excesiv în jurul acestei teme, ceea ce poate genera o situaţie în care evaluarea filmului nu va mai avea legătură cu ceea ce a realizat regizorul; va fi doar un scandal public. Iar acest lucru nu este în interesul niciunui om responsabil. Facem apel la înţelepciune.

Pentru noi, AFF2023 este o ediţie aniversară. Şi facem cu atât mai mult acest apel. Să nu uităm că trăim în oraşul culturii, al pluralismului etnic şi religios, al pluralismului de creaţie şi interpretare. Toate acestea sunt posibile tocmai din respect pentru diferenţele de interpretare şi în respect pentru libertatea de exprimare, de credinţă şi de creaţie artistică".

Demersul Arhiepiscopiei Sibiului vine după ce la Arad, Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Judeţeană au anulat proiecţii ale documentarului regizat de Alexandru Solomon. Acolo, organizatorii au primit ameninţări: "Dacă îndrăzniţi să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem scandal!". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.