Centrul Municipal de Cultură şi Biblioteca Judeţeană din Arad au anulat proiecţia documentarului „Arsenie. Viaţa de apoi”, regizat de Alexandru Solomon, după ce organizatorii au primit mesaje negative cu ameninţări.
„Arsenie. Viaţa de apoi” urma să fie proiectat la Cinema Arta din Arad, într-un eveniment organizat de Asociaţia citizenit.
„Cu 48 de ore în urmă, asociaţia a fost informată de Centrul Municipal de Cultură Arad că proiecţia nu poate avea loc, pentru că s-au primit mesaje negative cu ameninţări. Apoi, organizatorii au reuşit să mute proiecţia la Biblioteca Judeţeană. Aseară la ora 21.00, Biblioteca a anulat şi ea proiecţia. Am stat de vorbă acum o oră cu doamna directoare a Centrului, încercând să înţeleg cum e posibil ca o instituţie publică să anuleze un eveniment convenit de multă vreme pe baza unor ameninţări verbale. Să îngrădească accesul publicului din Arad la un film, fără măcar să-l fi văzut. De ce nu au solicitat protecţia jandarmeriei, dacă un eveniment ce are loc într-o sală din subordinea primăriei este ameninţat. (Reproduc aici mesajul aşa cum mi-a fost redat: „Dacă îndrăzniţi să proiectaţi filmul, venim acolo şi va fi circ, facem scandal”). De ce cedează aşa o instituţie publică şi încalcă dreptul la liberă exprimare? Doamna directoare mi-a zis că eu nu-i pot obliga pe arădeni să vadă filmul (cine-i obligă?!). Aradul e singurul oraş din România care a anulat o proiecţie a filmului, cel puţin până la data asta. Cenzură? calcule electorale? oportunism? lipsă de asumare?”, a scris Alexandru Solomon pe Facebook.
Premiera internaţională a filmului a avut loc în această vară la Karlovy Vary, pelicula fiind inclusă în competiţia „Proxima” a celei de-a 57-a ediţii a prestigiosului eveniment.
Filmul lui Alexandru Solomon merge pe urmele lui Arsenie Boca, într-un pelerinaj pus în scenă. Pelerinii şi regizorul refac presupusele miracole atribuite părintelui, le dezbat şi se confesează. Prin ochii credincioşilor, observaţi de un regizor sceptic, filmul surprinde cum se reflectă societatea românească în imaginea acestui om care urmează să fie canonizat.
„În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care şi-a pierdut încrederea în orice, aşteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut. Legenda părintelui Arsenie Boca umple golul lăsat de deziluziile ultimilor 30 de ani. După o viaţă mai degrabă obişnuită pentru timpurile în care a trăit, Arsenie Boca se bucură de o viaţă de apoi ieşită din comun, devenind nu numai o figură salvatoare pentru milioane de oameni sau un brand omniprezent, ci şi o icoană a timpurilor frământate pe care le trăim”, spune Alexandru Solomon.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.