Adrian Ghenie, cel care a revoluţionat scena artei contemporane la nivel mondial prin operele sale somptuoase, care redau brutalitatea celor mai întunecate momente ale istoriei recente, este prezent în licitaţia din 15 noiembrie, organizată de Artmark, cu două opere.
Premieră în piaţa românească de artă - opere din colecţia scriitorului Marin Sorescu, alături de lucrări de artă contemporană semnate de artişti de top, sunt scoase la licitaţie în cel mai mare eveniment dedicat artei contemporane din acest sezon.
Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană reuneşte pentru investitorii care caută refugiu în artă, din cauza turbulenţelor pieţei, opere investibile, cu potenţial de creştere a valorii într-o perioadă scurtă de timp. Mai mult, în contextul în care piaţa licitaţiilor de artă este singura care nu s-a scumpit în contextul inflaţiei, arta contemporană câştigă popularitate, iar investitorii se bucură de stabilitate şi piese rezistente la scăderea economică. Artiştii investibili din Licitaţia de Artă Contemporană din 15 noiembrie: Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Sabin Bălaşa, Ştefan Câlţia sau Adrian Ghenie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cea mai valoroasă este „Bomb” şi are preţul de pornire de 80.000 de euro, ilustrând imaginea unei bombe detonate care scoate la iveală sentimente de angoasă şi vulnerabilitate, adânc îngropate în conştientul colectiv.
Astăzi, lucrările semnate de Ghenie sunt prezente în cele mai importante muzee, galerii şi colecţii private din lume, fiind urmărit de cei mai mari colecţionari ai momentului. Pentru 1,2 milioane de euro a fost vândută lucrarea „Studio Scene 6”, luna trecută, în cadrul Art Fair, eveniment organizat sub egida Art Basel. Opera semnată de Ghenie a ajuns într-o colecţie privată din SUA. În România, orice apariţie semnată de râvnitul artist este privită de investitori ca un bun cu posibilitate de tezaurizare. Este şi cazul operei „Turn”, care are, în Licitaţia din 15 noiembrie, preţul de pornire de 15.000 de euro.
În mod inedit, în cadrul evenimentului din 15 noiembrie, îşi fac apariţia o serie de lucrări ce au aparţinut scriitorului Marin Sorescu, care a ocupat funcţia de Ministru al Culturii în perioada 1993-1995. Marin Sorescu s-a făcut remarcat, pe lângă talentul literar, şi prin preocuparea pentru pictură, deschizând numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate alături de artiştii vremii.
Licitaţia de Artă Postmodernă şi Contemporană reuneşte patru opere ce provin din prestigioasa colecţie Marin Sorescu: „Natură statică cu portocală, fructieră şi pipă”, semnată de Ion Pacea şi „Fluture” de Vincenţiu Grigorescu, care au preţul de pornire de 1.500 de euro fiecare; „Bufniţa şi peştele” realizată de Ion Alin Gheorghiu şi care porneşte în licitaţie de la preţul de 1.200 de euro şi „Drumul spre casă” Gheorghe Vrăneanţu, care are preţul de 1.000 de euro.
O altă apariţie impresionantă în licitaţia din 15 noiembrie este lucrarea „Atmosferă diluată”, semnată de Ion Ţuculescu. Opera, care are preţul de pornire de 40.000 de euro, provine din colecţia Maria şi Ioana Ţuculescu şi înglobează toate elementele definitorii perioadei totemice a lui Ţuculescu.
Cele aproximativ 200 de opere din cadrul Licitaţiei de Artă Postmodernă şi Contemporană sunt expuse la Palatul Cesianu-Racoviţă. Intrarea este liberă, iar programul expoziţiei este 10:00-20:00 de luni până duminică. Licitaţia din 15 noiembrie se va desfăşura de la ora 19:00 în sala de licitaţii a Casei A10 by Artmark, dar şi online pe platforma Artmark Live 2.0.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.