Adrian Ghenie îl omagiază pe Egon Schiele, unul dintre cei mai importanţi artişti vizuali ai expresionismului, printr-o expoziţie revoluţionară care va fi deschisă în 11 octombrie la Muzeul Albertina din Viena.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Bazată pe un concept iniţiat de Ciprian Adrian Bârsan, aceasta are în vedere o reîntoarcere a lucrărilor pierdute ale lui Schiele - cunoscute doar din fotografii alb-negru - graţie abilităţilor artistice de o emfază obsedantă ale lui Adrian Ghenie.

Artistul român Adrian Ghenie profită de operele pierdute ale lui Schiele pentru a porni într-o impresionantă şi unică căutare de urme cu lucrări create special pentru această expoziţie:

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

„Schiele a făcut parte, desigur, din arhiva mea intelectuală, nu în ceea ce priveşte stilul, ci în ceea ce priveşte atitudinea. Împreună cu Schiele, împărtăşesc un interes pentru deformarea şi întinderea formei umane şi experimentarea ludică a acesteia. Deformarea a fost o soluţie pentru reprezentare, dar şi o expresie a libertăţii care a venit odată cu modernismul. Odată ce laşi în urmă constrângerile tradiţionale ale anatomiei, felul în care te deformezi poate deveni un portret al caracterului sau al psihicului interior la un nivel mai profund. Această joacă cu forma umană a marcat începutul a ceva nou”, spune Adrian Ghenie. 

Aproximativ un sfert din tablourile lui Schiele au dispărut până în prezent sau se ştie că au fost pierdute sau distruse, în cea mai mare parte înainte de al Doilea Război Mondial. Circumstanţele exacte ale dispariţiei lor sunt încă un mister. Aceste imagini pierdute, care prezentau teme precum moartea, sexualitatea, reflecţia asupra propriei persoane, căutarea identităţii, distorsiunea, melancolia şi credinţa, există în prezent doar ca fotografii.

Proiectul „Shadow Paintings” poartă privitorii într-o călătorie metafizică prin disoluţie şi eventuala reîncarnare. Lucrările denumite aici „Shadow Paintings” simbolizează noaptea întunecată a sufletului în care indivizii se confruntă cu umbrele lor interioare - un proces asociat cu concepte precum nigredo, tenebrosity şi melancolie.

Ghenie îşi asumă sarcina dificilă nu numai de a reînvia aceste lucrări din lumea umbrelor, ci şi de a le reîncarna şi reînvia fizic. Ideea aici este să se abţină de la replicarea fizică a propriilor umbre ale lui Schiele şi, în schimb, să ofere esenţei lor profunde o întrupare nouă, imposibilă.

Anterior, Ciprian Adrian Barsan a colaborat cu Muzeul Albertina pentru a realiza expoziţia de succes a lucrărilor lui Niko Pirosmani. Această expoziţie este, de asemenea, susţinută de Fundaţia Infinitart a lui Barsan.

Expoziţia „Shadow Paintings” va rămâne deschisă până la 2 martie 2025. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.