Un magistrat argentinian a cerut, joi, eliminarea din dicţionarul Academiei Regale Spaniole (RAE) a uneia dintre definiţiile cuvântului „evreu”, care este prezentată ca adjectiv pentru a descrie „o persoană lacomă şi uzurpatoare”, chiar dacă pe site-ul său se afirmă că această utilizare este „ofensatoare şi discriminatorie”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Judecătorul Ariel Lijo a ordonat RAE să „elimine imediat (...) a cincea definiţie a cuvântului evreu, deoarece constituie un discurs al urii care incită la discriminare pe motive religioase”, conform hotărârii judecătoreşti citate de site-ul argentinian de ştiri Infobae.

De asemenea, Curtea a solicitat Agenţiei Naţionale de Comunicaţii din Argentina să blocheze link-ul către această definiţie din dicţionarul spaniol online al RAE până când aceasta se conformează cererii.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

O plângere a fost depusă la 28 august de Claudio Epelman, director executiv al Congresului evreiesc latino-american, şi de Jorge Knoblovits, preşedinte al Delegaţiei asociaţiilor evreieşti din Argentina.

Potrivit Infobae, plângerea se bazează pe o încălcare a legislaţiei argentiniene, care prevede o pedeapsă cu închisoarea între o lună şi trei ani pentru cei care participă la o organizaţie sau propagă „idei menite să justifice sau să promoveze discriminarea rasială sau religioasă sub orice formă”.

În 2021 şi 2023, instituţiile evreieşti şi organizaţiile antidiscriminare i-au cerut deja secretarului general al RAE, Santiago Munoz Machado, să elimine această definiţie, fără succes.

Argentina găzduieşte cea mai mare comunitate de evrei din America Latină, care a suferit două atacuri împotriva sa: unul împotriva ambasadei Israelului în 1992, soldat cu 29 de morţi, şi celălalt împotriva Asociaţiei Mutuale Israelite Argentiniene (Amia) în 1994, soldat cu 85 de morţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.