83 ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Ucraina este într-o poziţie mai bună decât cea a Poloniei în 1939. Occidentul sprijină Ucraina cu armament, fonduri, logistică şi expertiză militară, pe când Polonia nu a avut parte de ele la momentul invaziei naziste.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Acum 83 de ani (1939) era declanşat cel de-Al Doilea Război Mondial, prin atacul Germaniei asupra Poloniei. A fost cel mai devastator război din istorie, cu cele mai multe victime în rândul civililor şi soldaţilor. S-a scris enorm despre acest război.

Dar ce rămâne după o astfel de experienţă traumatizantă a omenirii este nevoia de a înţelege că libertatea şi pacea nu sunt drepturi câştigate permanente, ci în fiecare zi trebuie să luptăm pentru ele.  Situaţia de astăzi poate fi parţial comparată cu situaţia din septembrie 1939.

Ucraina este într-o poziţie mai bună decât cea a Poloniei în 1939. Occidentul sprijină Ucraina cu armament, fonduri, logistică şi expertiză militară, pe când Polonia nu a avut parte de ele la momentul invaziei naziste.

Ucraina este ameninţată doar de Rusia, pe când Polonia a fost împărţită între Hitler şi Stalin. Însă sunt şi asemănări care ar trebuie să ne îngrijoreze.

În perioada interbelică au fost suficiente voci care cereau ca Hitler să nu fie iritat inutil şi în acest fel să fie evitat războiul. Dar un monstru ca Hitler se folosea exact de aceste aşa-zise slăbiciuni ale oamenilor politici şi ale societăţilor care nu îşi doreau războiul, el miza ca îi vor fi satisfăcute toate mofturile teritoriale şi militare doar pentru că celelalte ţări occidentale evitau o nouă confruntare sângeroasă.

Astăzi ştim lecţiile istoriei şi de aceea ne e clar că Vladimir Putin i-a luat locul lui Hitler, aproape că îi copiază mişcările. Cum au venit la putere, şi unul şi celălalt au început să investească semnificativ în propriile armate şi în echiparea acestora.  Accentele pe propagandă şi forţă, dispreţul faţă de societăţile liberale şi democratice occidentale, agresivitate excesivă şi minciuni pe bandă rulantă în diplomaţie, diversiuni şi provocări în teritorii considerate ale lor - toate acestea sunt caracteristice ambilor dictatori.

Ne amintim că şi atunci au existat astfel de poziţii care considerau că dacă sunt satisfăcute cerinţele lui Hitler, se va prezerva pacea. Ideea nu este în sine greşită, dar eroarea e să considerăm că  indivizi ca Hitler sau Putin sunt persoane rezonabile, care să creadă într-un dialog şi să respecte nişte angajamente. Din păcate, nu a fost cazul la Hitler, nu este cazul nici la Putin.

 

Alexandru Muraru

Deputat PNL Iaşi

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.