Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de persoane, sărbătorită marţi, atrage atenţia asupra acestui fenomen care a atins în ultimii ani dimensiunile şi particularităţile unui proces social transnaţional.
Traficul de persoane este responsabil pentru dramele umane şi suferinţele devastatoare provocate victimelor, fie ele exploatate sexual, prin muncă sau sub alte forme. În aceeaşi măsură, traficul de fiinţe umane reprezintă un fenomen de criminalitate organizată care nu cunoaşte graniţe, o infracţiune gravă, prevăzută şi pedepsită însă nu foarte drastic în România.
Fenomenul traficului de fiinţe umane nu reprezintă o problematică nouă a panaceului criminalităţii, el grevând istoria omenirii timp de mai multe milenii, sub diferite forme de manifestare. Astfel, sclavia, în forme noi sau mai vechi, ca şi practicile similare sclaviei, continuă să existe în toate statele lumii, totul derulându-se sub evantaiul crimei organizate, cu atât mai mult în actuala criză sanitară, economică şi socială.
Având forme de manifestare care ţin de crima organizată, traficul de fiinţe umane poate crea vulnerabilităţi ce ţin de stabilitatea sistemelor statale, chiar să destabilizeze pacea şi securitatea acestora. Acest flagel se exprimă prin tulburarea echilibrului demografic, etnic, cultural, prin incapacitatea mecanismelor de protecţie socială sau de sănătate publică, prin depăşirea capacităţii de absorbţie a pieţei legale a muncii, precum şi prin bulversarea raportului de forţe dintre structurile de control a legalităţii şi ordinii publice, pe de o parte, şi responsabilii de comiterea activităţilor infracţionale, pe de altă parte.
Datele statistice oficiale arată că în ultimii ani numărul victimelor traficului de persoane din România s-a situat constat în jurul cifrei de 600-700/anual. Majoritatea covârşitoare a formelor de manifestare ale acestui fenomen este dată de cazurile de exploatare sexuală, în timp ce cerşetoria şi exploatarea prin muncă sunt în procente mult mai reduse.
În ceea ce priveşte exploatarea sexuală, cele mai multe victime au căzut pradă acţiunilor proxeneţilor, dar sunt şi destule situaţii în care soţul sau partenerul au fost autorii faptelor. Îngrijorător consider şi faptul că marea majoritate a victimelor exploatării sexuale au o educaţie modestă, respectiv persoane care nu au încheiat cursurile şcolare obligatorii, sau, în multe cazuri, nu au deloc studii.
Societatea românească de astăzi este foarte vulnerabilă la tentativele din ce în ce mai evoluate ale indivizilor certaţi cu legea, la încercările lor de a transforma din ce în ce mai multe persoane în victime ale acestui gen de infracţiuni grave. Din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie să conştientizăm gravitatea efectelor ce le poate produce traficul de persoane pe plan uman şi socio-economic şi să luam atitudine.
Deputat PNL Teleorman,
MARIA STOIAN
19 octombrie 2022
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.