Există din ce în ce mai des auzită situaţia celor care preferă ca, în loc de anvelope de iarnă, să utilizeze anvelope all-season iarna şi anvelope de vară vara.
Sau, mai mult, anvelope all-season şi să scape de toată tevatura schimbărilor în funcţie de anotimp. Dar este asta o soluţie justă, sau doar una aparent corectă economic?
În mod cert o anvelopă all-season costă mai puţin decât o anvelopă de vară şi una de iarnă, pe acelaşi segment de pneuri. Nu vorbim acum de un pneu premium all-season şi două anvelope de buget. Nu punem în discuţie calitatea acestora ci doar caracteristica de utilizare. Dacă pentru o flotă de vehicule această soluţie poate părea foarte bună pentru reducerea stresului pe departamentul logistic, pentru utilizarea personală situaţia este diferită. Vă doriţi cea mai sigură soluţie pentru maşina dumneavoastră. Alegerea anvelopei de vară pentru sezonul cald este, categoric, cea mai bună soluţie. Aceasta va avea un randament energetic bun, va avea o aderenţă potrivită şi nici nu vă va obosi la drumuri lungi cu un nivel ridicat de zgomot. Pe de altă parte anvelopele all-season, din cauza striaţiilor şi şanţurilor adânci de pe profil, vor fi mai puţin aderente şi vor fi mai zgomotoase. Iarna, ce-i drept, se vor comporta mai bine decât un set de pneuri dedicate sezonului estival, dar vor fi inferioare unora dedicate sezonului rece.
Anvelopele all-season chiar dacă au şanţuri care să permită evacuarea rapidă a apei şi zăpezii dintre striuri, nu vor fi foarte eficiente pe zăpadă. Pe un asfalt ud, la temperaturi scăzute, vor fi decente şi, uneori, chiar uşor superioare celor de iarnă. Asta până când zăpada îşi face simţită prezenţa, culoarea asfaltului începe să nu se mai vadă şi totul devine alb. În acel moment deja cei care au pneuri all-season încep să simtă diferenţa prin alungirea distanţelor de frânare, pierderea aderenţei chiar la viteze mici şi uneori imposibilitatea de a controla un derapaj. Chiar dacă maşinile moderne au tot felul de sisteme electronice de control al stabilităţii, nu pot face nici acelea minuni. Au limite şi, de regulă, când le ating nu mai sunt eficiente.
Aşadar, utilizarea anvelopelor all-season pe întreg anul nu aduce decât un avantaj financiar la achiziţia pneurilor şi prin faptul că nu se mai cheltuie bani cu schimbarea pe sezon. Totodată există, din păcate, tendinţa ca cei care au astfel de pneuri să nu mai calce printr-o vulcanizare până când nu au nevoie de alte anvelope. Cu alte cuvinte nu-şi vor mai verifica nici unghiurile direcţiei, nici echilibrul roţilor şi nici nu vor face rotaţia pneurilor la fiecare 20,000 km. Prin urmare, la o utilizare corectă, nu se va economisi timp cu schimbarea acestora. Singura diferenţă ar fi că nu va mai trebui să le transportaţi în portbagaj de acasă la staţia service şi retur. Dar, dacă alegeţi să vă depozitaţi roţile la hotelul de anvelope al vulcanizării respective, atunci nici asta nu va mai fi nevoie, şi vor fi depozitate şi corespunzător. Prin urmare, singurul avantaj ar putea fi cel economic, prin care achiziţionaţi un singur set în loc de două. Dar este oare aşa?
Dacă un set de anvelope rezistă aproximativ 60.000 km în condiţii de utilizare normală (aproximativ trei ani), rezultă că după acest timp sau număr de kilometri va trebui să schimbaţi setul de pneuri all-season dacă le utilizaţi tot anul. În schimb, dacă utilizaţi două seturi, atunci rezultă că la un rulaj mediu anual de 20,000 km cele două rânduri de anvelope (vară-iarnă) le veţi schimba după şase ani. În general, două seturi de anvelope all-season costă mai mult decât un set de anvelope de iarnă şi unul de pneuri de iarnă. Prin urmare, nici argumentul economic nu mai stă în picioare. Dacă, în schimb, aveţi o flotă de vehicule şi nu vă interesează de echilibrare sau schimb de pneuri pentru că oricum după trei ani veţi schimba toate maşinile din parc, atunci da, costurile vor fi mai mici. Pentru orice altă situaţie însă, alegeţi cu încredere un set de vară şi unul de iarnă.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.