O şedere scurtă şi controlată în aer cald întăreşte corpul, îl curăţă de toxine şi stres, relaxează muşchii - iar acestea sunt doar câteva dintre avantajele unei saune. Relaxarea şi regenerarea sunt două cuvinte care descriu cel mai bine sesiunile de saună.
Beneficiile saunei sunt cunoscute încă din antichitate. În prezent, nimeni nu se îndoieşte că folosirea saunei are un efect benefic asupra organismului. Cei care doresc să-şi înceapă aventura cu sauna trebuie însă să aibă în vedere ce tip de saună li se va potrivi. Poţi alege dintre băi uscate în saunele finlandeze şi băi de aburi în saunele umede. Care sunt diferenţele dintre aceste două tipuri de saune şi pe care să o alegi? Sau merită să alegi o saună cu mai multe programe, pentru a se potrivi nevoilor tale diferite?
Saună tradiţională sau modernă – caracteristici speciale ale fiecăreia
Vechii romani cunoşteau deja beneficiile pentru sănătate ale folosirii saunelor cu aburi, în timp ce finlandezii se bucură de beneficiile unei saune uscate de peste secole. Indiferent de tipul de saună, a avea parte de şedinţe regulate are un efect pozitiv asupra funcţionării întregului organism, a regenerării acestuia, şi chiar a îmbunătăţirii stării de bine. În prezent, atât saunele umede, cunoscute şi sub numele de băi romane, cât şi saunele finlandeze uscate, sunt foarte populare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Într-o saună tradiţională, datorită unui model de încălzitor electric selectat corespunzător, poţi genera cu uşurinţă diferiţi parametri ai aerului încălzit.
În funcţie de raportul dintre temperatură şi umiditatea aerului, poate fi:
● saună uscată - când temperatura atinge 90-110 ° C, în timp ce umiditatea este de numai 10%; în astfel de condiţii, vei transpira cel mai mult;
● saună umedă - atunci când se va ajunge la o temperatură de 70-90 ° C (ritualul trebuie început la 50 ° C), cu o umiditate de 25-40% - astfel de condiţii mai blânde sunt preferate de cel mai mare grup de vizitatori de saune;
● saună cu aburi - când temperatura este de 45-65 ° C şi umiditatea este de 45-100%. Pentru a genera o umiditate atât de mare se folosesc modele de cuptoare cu putere mai mare (cu generator de abur sau de tip combi). Băile de aer în condiţii blânde sunt perfecte pentru copii şi bătrâni. În timpul şedinţelor, poţi face suplimentar inhalaţii de plante.
Există anumite companii care oferă diferite modele de saune pentru exterior, pentru grădină, modele cu un design modern ce te vor ajuta să creezi propriul tău colţ de wellness. Mai mult, sunt disponibile pe piaţă şi produse care permit selectarea diferitelor tipuri de saune, precum cea finlandeză, sauna bio, cu infraroşu ori o baie de aburi. Un astfel de produs poartă numele de Sudorium (sauna cu 5 funcţii). În acest fel, te vei putea bucura de proprietăţile fiecărui tip de saună şi de efectele benefice ale acestora pentru corp şi psihic.
Este important de menţionat faptul că, într-o saună, este adesea folosită regula sumei de 110. Potrivit acesteia, suma temperaturii aerului în grade Celsius şi a umidităţii relative în procente ar trebui să fie 110. Din acest motiv, în interiorul unei saune sunt atârnate un termometru şi un higrometru. Totuşi, mai ales în cazul băilor de aburi, este puţin probabil ca această regulă să fie urmată cu stricteţe.
Care sunt diferenţele dintre saunele uscate şi cele umede?
Diferenţa de bază dintre saunele uscate şi cele umede se referă la condiţiile care predomină în ele. Într-o saună uscată, temperatura aerului poate depăşi chiar şi 100 de grade Celsius. În acelaşi timp, se menţine o umiditate scăzută a aerului de aproximativ 10%.
Aerul dintr-o saună uscată nu este doar extrem de fierbinte, ci şi foarte uscat. Într-o saună umedă, temperatura oscilează de obicei între 50-70 de grade Celsius. Umiditatea aerului, la rândul său, este de obicei foarte mare. Începe de la 40% şi poate ajunge până la 100%. Astfel de condiţii fac aerul umed în ciuda căldurii, făcând mai uşor pentru organism să suporte temperatura ridicată.
Alegerea tipului potrivit de saună depinde în mare măsură de preferinţele fiecăruia. Cu toate acestea, predispoziţiile de sănătate sunt de asemenea importante. Pentru cei care nu au probleme cu respiraţia la temperaturi ridicate şi cu umiditate scăzută a aerului, o saună uscată va fi o soluţie bună. Acest tip de saună va funcţiona şi pentru persoanele care doresc să cureţe organismul de toxine sau să ardă kilograme inutile.
O şedinţă într-o saună uscată nu este recomandată persoanelor care se luptă cu boli cardiovasculare, reumatism, epilepsie şi astm. O baie de aburi într-o saună umedă, la rândul său, va fi o alternativă bună pentru cei care nu tolerează temperaturile ridicate. Cu toate acestea, nu va funcţiona pentru astmatici, persoanele care urmează un tratament pentru cancer, care suferă de epilepsie sau glaucom.
S-ar putea scrie multe despre beneficiile utilizării regulate a saunei. Esenţa proprietăţilor sale pro-sănătate este faptul că, în timpul şederii în saună, temperatura ambientală foarte ridicată creşte aproape instantaneu temperatura corpului. Iar acest lucru va duce la activarea şi accelerarea multor procese din organism şi la intensificarea sistemului imunitar.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.