FACIAS menţionează, într-un comunicat de presă, că a cerut MAE să comunice situaţia actualizată a sumelor plătite de statul român în urma condamnărilor CEDO din 2022 până în prezent, precum şi stadiul transpunerii directivelor UE, considerând că „transparenţa şi respectul faţă de lege” sunt „pilonii unei democraţii funcţionale”.

„Tăinuirea sumelor plătite ca despăgubiri şi a situaţiei reale privind transpunerea directivelor UE subminează profund încrederea cetăţenilor în instituţiile statului”, menţionează FACIAS. 

Acţiunea organizaţiei, depusă la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Bucureşti, include solicitări esenţiale pentru transparenţa şi responsabilitatea statului în faţa cetăţenilor, care au dreptul să ştie cât a plătit statul român în urma condamnărilor la CEDO, în condiţiile în care aceste sume provin din bani publici. În plus, mai menţionează sursa citată, cunoaşterea numărului cauzelor pierdute la CEDO este „esenţială pentru a înţelege cât de frecvente sunt aceste abuzuri şi pentru a putea trage la răspundere pe cei care au contribuit la aceste încălcări”. 

FACIAS a cerut MAE să comunice cuantumul total al despăgubirilor plătite de statul român ca urmare a hotărârilor pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) între 2022 şi prezent, situaţia exactă a sumelor achitate în urma acestor hotărâri CEDO, din 2022 şi până în prezent, cuantumul sumelor plătite de statul român în baza convenţiilor de rezolvare pe cale amiabilă, întemeiate pe cereri individuale la CEDO, din 2022 până în prezent şi numărul cauzelor în care statul român a fost condamnat la CEDO din cauza deciziilor magistraţilor din România, din 2022 până în prezent.

Sancţiuni financiare suportate tot de cetăţeni

Organizaţia citată consideră că problema transpunerii directivelor UE are impact direct asupra României în cadrul UE şi poate atrage sancţiuni financiare severe asupra statului, suportate tot de cetăţeni. Implementarea directivelor UE este esenţială pentru asigurarea unui cadru legislativ actualizat şi conform standardelor europene, care protejează drepturile cetăţenilor în diverse domenii. 

FACIAS a solicitat informaţii detaliate cu privire la transpunerea directivelor Uniunii Europene în legislaţia naţională, având în vedere că există directive cu termen de transpunere depăşit. Este vorba despre situaţia actualizată a directivelor UE care nu au fost încă transpuse integral în legislaţia naţională, deşi termenul limită a fost depăşit, stadiul procedurilor de infringement declanşate împotriva României pentru fiecare directivă neimplementată şi termenele stabilite şi comunicate de către MAE şi autorităţile responsabile pentru transpunerea directivelor UE restante.

„Lipsa de transparenţă din partea MAE în privinţa acestor informaţii împiedică cetăţeanul să aibă o imagine clară asupra modului în care statul îşi îndeplineşte obligaţiile internaţionale şi constituţionale. FACIAS consideră că informarea corectă şi la timp a cetăţenilor este un pilon fundamental al democraţiei şi al unui stat de drept şi face apel la MAE, dar şi la toate autorităţile publice să respecte cadrul legal şi să îşi îndeplinească obligaţiile privind accesul liber la informaţii şi transparenţă cu responsabilitate”, se mai arată în documentul citat.

 

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.