BrainScope One, un dispozitiv mobil de scanare a creierului, are performanţe mai bune decât computerul tomograf în diagnosticarea traumatismelor, combinând software-ul smartphone-urilor cu o cască cu electrozi, relatează Bloomberg.
Astfel, un tehnician medical sau un asistent medical plasează electrozii pe fruntea pacientului şi pe tâmple şi în jurul urechilor.
Dispozitivul înregistrează o encefalogramă îm aproximativ cinci minute. Softul calculează apoi probabilitatea existenţei unor daune structurale ale creierului sau problemele funcţionale, pe baza deviaţiei faţă de o bază de date de semnale ale unui creier sănătos.
Inovaţia aparţine directorului general al companiei BrainScope, Michael Singer, din Bethesda, Md.
BrainScope a atras de la investitori 60 de milioane de dolari şi a obţinut contracte în valoare de circa 30 de milioane de dolari de la Pentagon.
Singer promovează dispozitivul medical pentru a fi folosit în unităţi militate, echipe sportive, unităţi de primiri urgenţe şi alte clinici.
Testele clinice au arătat că BrainScope One poate indica prezenţa sau absenţa traumatismelor creierului cu o acurateţe de 98% şi că dispozitivul ar putea reduce numărul de tomografii cu circa o treime.
Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite a aprobat utilizarea dispozitivului de 15.000 de dolari în 2016, iar în prezent acesta este folosit în aproximativ 150 de locuri din SUA, a spus Singer.
Următorul pas este ca anul viitor BrainScope să fie mai ieftin şi să fie disponibil într-o măsură mai mare, iar pe viitor să poată diagnostica şi alte boli, cum este accidentul vascular-cerebral.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.