Atleta Florentina Iuşco nu va participa la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce instanţa supremă a sportului mondial a admis parţial joi apelul Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) în urma testării sale pozitive la o substanţă interzisă anul trecut, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - 

Agenţia Naţională Anti-Doping (ANAD) a explicat, joi, într-un comunicat, toate elementele cazului atletei Florentina Iuşco, suspendată de TAS/CAS pentru dopaj.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

ANAD a precizat că a sperat până în ultima clipă că va fi menţinută de TAS decizia Comisiei de audiere, mustrare, însă acum va respecta decizia finală a TAS.

“Sportiva a depus toate eforturile să demonstreze cum a ajuns substanţa în corpul său, solicitând analizarea unor suplimente pe care le-a considerat că ar fi condus la rezultatul pozitiv, lucru care s-a şi demonstrat prin analizarea acestora la LCD din Seibersdorf”, menţionează ANAD.

CITEȘTE ȘI ANAD, după suspendarea atletei Florentina Iuşco pentru dopaj: Am sperat până în ultimul moment că decizia Comisiei de audiere va fi menţinută de TAS. Cu toate acestea, respectăm decizia finală

UPDATE - 

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român anunţă că a exclus-o pe atleta Florentina Iusco din Echipa Olimpică a României după ce Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a comunicat suspendarea sportivei pentru dopaj.

“Agenţia Naţională Antidoping (ANAD) a depistat o substanţă diuretică suspectă la controlul andidoping – furosemid – şi a decis să sancţioneze sportiva cu avertisment.

Agenţia Mondială Antidoping (WADA) a contestat decizia ANAD la TAS, iar Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a solicitat o decizie fermă din partea forurilor internaţionale de specialitate până pe data de 25 iulie 2024, înainte de startul întrecerilor olimpice.

TAS a comunicat astăzi ANAD, decizia de a o suspenda pe Florentina Iusco pentru doi ani începând cu 1 februarie 2024.

Toate rezultatele înregistrate de Florentina Iusco din 23 aprilie 2023, inclusiv, până pe 24 iulie 2024 au fost anulate, iar atleta nu va face deplasarea la Paris 2024”, precizează COSR.

UPDATE - 

Comunicatul TAS în cazul sportivei din România:

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a admis în parte recursul formulat de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) în legătură cu decizia emisă de Comisia de audiere a Agenţiei Naţionale Anti-Doping din România, din 20 februarie 2024, decizie contestată) în care s-a constatat că săritoarea în lungime Florentina Costina Iuşco a comis o încălcare a regulilor antidoping (ADRV) şi a fost sancţionată cu o mustrare şi nicio perioadă de ineligibilitate, pe baza lipsei de culpă sau neglijenţă semnificativă.

La 23 aprilie 2023, Florentina Iuşco a fost supusă unui control antidoping în afara competiţiei. Analiza eşantionului A al sportivei a relevat prezenţa furosemidului, un diuretic inclus în categoria "S5 Diuretice şi agenţi de mascare" din Lista de interdicţii WADA (versiunea 2023). Aceasta este declarată a fi o "Substanţă specificată" şi interzisă în orice moment. Analiza eşantionului B a confirmat rezultatul eşantionului A.

În apelul său la TAS, WADA a solicitat impunerea unei perioade de neeligibilitate de doi ani începând cu data intrării în vigoare a deciziei TAS. Arbitrul unic desemnat să decidă în această cauză a concluzionat că Florentina Iuşco nu a respectat standardul de îngrijire necesar pentru "lipsa unei greşeală sau neglijenţă" şi a stabilit că sancţiunea adecvată ar fi impunerea unei perioade de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024, care este data la care decizia contestată a fost pronunţată.

Decizia contestată a fost modificată după cum urmează:

- Florentina Iuşco este sancţionată cu o perioadă de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024.

- Toate rezultatele competitive obţinute de Florentina Costina Iuşco de la 23 aprilie 2023 inclusiv până la 24 iulie 2024 sunt anulate, cu toate consecinţele (inclusiv pierderea medaliilor, punctelor şi premiilor).

Hotărârea motivată va fi publicată de TAS în cazul în care părţile nu solicită confidenţialitate”.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Sportiva în vârstă de 28 de ani, care concurează la săritura în lungime şi triplusalt, a fost depistată pozitiv cu furosemid, un diuretic aflat pe lista interzisă a WADA, în cadrul unui control antidoping în afara competiţiei, în aprilie 2023.

Analiza probelor A şi B a confirmat rezultatul.

Agenţia Naţională Anti-Doping din România a sancţionat-o pe sportivă cu mustrare la 1 februarie, fără perioadă de ineligibilitate, pe motiv că nu a fost vinovată sau nu a fost neglijentă.

Cu toate acestea, după ce WADA a făcut apel la această decizie la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), tribunalul a stabilit că ea nu a exercitat standardul de atenţie necesar pentru o constatare "fără vină semnificativă sau neglijenţă".

TAS i-a impus lui Iuşco o suspendare de doi ani începând cu data de1 februarie şi i-a anulat toate rezultatele începând cu 23 aprilie anul trecut.

WADA solicitase iniţial o suspendare de doi ani începând cu ziua în care TAS a pronunţat decizia sa.

Probele de atletism de la Paris încep la 1 august.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.