O Simone Biles radiantă şi-a făcut duminică mult aşteptata revenire olimpică la Jocurile de la Paris, stârnind urale şi aplauze furtunoase din partea unei mulţimi extaziate, plină de vedete, o performanţă care a adus gimnastelor americane conducerea în calificările pe echipe la gimnastică feminină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cea mai titrată gimnastă din lume a revenit pentru a treia sa Olimpiadă după ce s-a retras brusc din finala pe echipe la Jocurile de la Tokyo, suferind de "twisties", un termen folosit pentru a descrie pierderea temporară a conştienţei spaţiale în timpul executării unor elemente de mare dificultate. Biles s-a retras, de asemenea, la Tokyo şi de la o serie de finale pe aparate, ridicând semne de întrebare dacă va mai pune vreodată piciorul într-o arenă olimpică.

Dar, după o pauză de doi ani şi cu ajutorul coechiperelor ei şi al unui terapeut, ea şi-a făcut o revenire glorioasă la Paris, în faţa unei mulţimi, la Arena Bercy, care a inclus celebrităţi precum Tom Cruise, Lady Gaga şi Snoop Dogg, consolidându-şi astfel statutul de unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Simone Biles, în vârstă de 27 de ani, a demonstrat că s-a întors pentru a câştiga şi alte medalii de aur strălucitoare, stabilind un punct de reper în concursul de la individual compus. Ea ocupă provizoriu primul loc în clasamentul de calificare cu un scor de 59,566, cu mai mult de trei puncte în faţa celei mai apropiate contracandidate, campioana olimpică în exerciţiu, Sunisa Lee.

Simone Biles a început concursul cu bârna, fără îndoială cel mai dificil aparat cu care să începi un concurs, primind 14,733 puncte, cu doar 0,133 mai puţin decât Zhou Yaqin din China.

Purtând un tricou strălucitor cu mii de cristale Swarovski, Biles a zâmbit şi a răsuflat când a privit tabela de marcaj, părând uşurată că a realizat o performanţă impresionantă la primul din cele patru aparate.

Cu toate acestea, ea a părut mai puţin mulţumită de exerciţiul de la sol, care a avut câteva ezitări, dar care i-a adus totuşi un punctaj de 14,600, ceea ce i-a permis să preia conducerea la acest aparat.

Biles, care a concurat cu glezna stângă bandajată, a scăpat de expresia nemulţumită după exerciţiul la sol, obţinând o notă uimitoare, de 15,300, la sărituri. Săritura Iurcenko cu două răsuciri a lui Biles este atât de dificilă, încât valoarea sa de start este cu câteva zecimi de punct mai mare decât orice altă săritură care va fi executată de gimnaste la Jocurile de la Paris.

"Cred că ea concurează de una singură", a spus gimnasta britanică Ruby Evans despre Biles. "Nu am mai avut pe nimeni ca ea până acum şi nu cred că vom mai avea vreodată, niciodată", crede Evans.

Duminică, Biles nu a executat elementul ei original la paralele, pe care l-a prezentat spre omologare, dar ea va avea o altă şansă să o încerce în timpul finalei feminine de marţi. După ce a reuşit coborârea, o Biles radiantă a bătut palma cu antrenorul ei Laurent Landi şi s-a repezit spre marginea saltelei pentru a saluta mulţimea euforică. Punctajul ei de 14,433 a lăsat-o provizoriu pe locul opt în clasament, ceea ce înseamnă că este puţin probabil să participe la finala de la paralele, deoarece mai erau trei subdiviziuni de parcurs în calificările de duminică.

Pe de altă parte, Jordan Chiles din Statele Unite a început în forţă a doua sa participare la Jocurile Olimpice, cu performanţe solide la fiecare aparat.

La rândul său, Sunisa Lee, care a câştigat şi un bronz la bârnă la Tokyo, a înregistrat al treilea cel mai mare punctaj la aparate, după ce lupta sa cu o boală renală au ridicat semne de întrebare cu privire la revenirea sa în competiţie.

Jade Carey, compatrioata lui Biles, a căzut la finalul ultimei serii la sol, iar această eroare costisitoare înseamnă că ea nu va avea şansa de a-şi apăra titlul olimpic la aparate la Paris. Carey a căzut pe spate pe saltea, iar această greşeală a lăsat-o cu un scor de doar 10.633, ultimul loc între cele 30 de gimnaste care concuraseră până atunci la sol.

Doar primii opt sportivi, cu un maxim de doi pe ţară, avansează în finalele pe aparate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.