Wimbledon este în plină desfăşurare, însă nu se pot ignora problemele pe care războiul lui Vladimir Putin împotriva Ucrainei le-a stârnit în vestiare, notează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În timp ce starurile lumii joacă în prima săptămână de la Wimbledon, tenisul se întreabă cum să gestioneze toţi jucătorii ruşi care se află aproape de vârf. Jucătorii ucraineni, la rândul lor, consideră că sportul îi dezamăgeşte.

Există un sprijin ferm în vestiar în rândul unor jucători ruşi pentru războiul brutal al preşedintelui Vladimir Putin împotriva Ucrainei, precum şi legături între o vedetă rusă şi o companie care finanţează agresiunea Kremlinului - şi chiar o legătură o o vedetă rusă campioană la tenis şi un turneu în onoarea unui mercenar din Grupul Wagner.

DISCUŢII APRINSE ÎN SPATELE UŞILOR ÎNCHISE

Războiul a declanşat discuţii aprinse între jucătorii ruşi, în spatele uşilor închise, în vestiarul masculin.

La un turneu la Belgrad, în aprilie 2022, jucătorul rus Karen Haceanov - în prezent nr. 11 mondial la masculin - l-a luat la rost pe compatriotul său Andrei Rublev, care îşi exprimase o oarecare dorinţă de pace între ţara sa şi Ucraina şi care scrisese "No War Please" (Fără război, vă rog) pe obiectivul unei camere de televiziune în februarie, chiar în momentul în care Putin şi-a trimis forţele spre Kiev.

Haceanov, potrivit unui personaj din vestiar familiarizat cu această dispută, a susţinut că discuţiile nu ar trebui să fie purtate de pe o poziţie de forţă cu partea mai slabă. Rusia, a ţipat el, ar trebui să-şi demonstreze puterea prin conflictul din Ucraina şi să-şi arate măreţia în faţa lumii.

Când a fost întrebat de un jurnalist despre dispută, Haceanov a adoptat linia testată, îndrăgită de sportivii care s-au aflat într-o situaţie politică incomodă. "A fost conversaţia noastră privată. Eu sunt sportiv, nu politician", a spus el.

Această dispută, care nu a fost semnalată până acum, scoate la iveală o parte din sprijinul acordat de unele vedete din tenisul rusesc atacului lui Putin împotriva Ucrainei, în urma căruia au fost distruse oraşe, sunt mii de victime civile şi în care au fost comise crime de război.

Pe măsură ce tenisul include pe scară largă jucători ruşi şi belaruşi în turneele sale, acest lucru a provocat supărarea jucătorilor ucraineni, a căror ţară de origine şi ale căror familii sunt atacate de rachetele şi dronele ucigaşe ruseşti. 

"Cel mai mare stres pentru noi a fost invazia în sine, aşa că a fost dificil să vedem aproape reprezentanţi ai acestor ţări", a declarat pentru POLITICO Lesia Ţurenko, numărul 60 mondial din Ucraina. "De aceea, am cerut conducerii WTA să clarifice poziţia jucătoarelor din ţările agresoare. Trebuia să înţelegem ce se întâmplă în jurul nostru. Sunt multe jucătoare cărora le place şi răspândesc propaganda sau care au jucat la turnee demonstrative pentru bani murdari de la Gazprom. Dar, după cum am aflat de la şeful WTA, Steve Simon, susţinerea războiului este acceptabilă. Este ceva normal. Aşa cum a spus el, este opinia lor. Şi nu ar trebui să mă deranjeze", a adăugat Ţurenko. "Bunăstarea noastră morală nu interesează pe nimeni. Pentru mine, este un mare stres să văd la turnee oameni care susţin în mod deschis agresiunea rusă".

Wimbledon, emblematicul turneu pe iarbă din sud-vestul Londrei, este acum în centrul atenţiei, după ce anul acesta a revenit asupra interdicţiei impuse jucătorilor ruşi şi belaruşi pentru 2022, cu condiţia ca aceştia să semneze o declaraţie prin care să se angajeze că nu susţin regimul Putin. În timp ce Haceanov nu participă la turneu, el suferind o accidentare la Roland Garros, 18 jucători din Rusia şi Belarus au fost prezenţi pe tabloul de simplu.

Tenisul, în opinia polonezei Iga Świątek, nr. 1 mondial feminin, "ar putea să facă un pic mai bine".

Legătura dintre Tatneft şi Kudermetova

Legăturile dintre companiile ruseşti, sport şi politică sunt adesea opace, dar în cazul Veronikăi Kudermetova, care a fost cap de serie nr. 12 pe tabloul feminin la Wimbledon, există o legătură clară.

Kudermetova este sponsorizată de Tatneft, o companie rusă de combustibili fosili din Tatarstan, situată între Moscova şi munţii Ural. Tatneft a fost acuzată că a finanţat direct efortul de război al Rusiei, furnizând forţelor ruseşti combustibil şi anvelope, iar o filială - Management Company Tatneft-Neftekhim LLC - a fost sancţionată de Uniunea Europeană.

Logo-ul Tatneft a fost evident pe echipamentul lui Kudermetova din 2021 şi în timpul războiului la turneele de la Sydney, Dubai şi Madrid.

Kudermetova a mulţumit în mod deschis Tatneft şi liderului Tatarstanului, Rustam Minnikhanov, pentru sprijinul acordat în obţinerea rezultatelor care au dus-o în Top 10 mondial. Minnikhanov, şeful regional care deţine controlul total al afacerilor petroliere din Tatarstan, s-a afişat public cu investiţiile sale de zeci de milioane de dolari în maşina de război a Kremlinului.

Solicitată de POLITICO pentru un interviu la un turneu din Ţările de Jos în iunie, Kudermetova a refuzat când a aflat că Tatneft va fi un subiect de conversaţie. Ea a declarat anterior că nu a încălcat nicio regulă, dar pentru Wimbledon - unde a câştigat luni meciul din primul tur - şi-a scos emblema.

Asociaţia de Tenis Feminin, principalul organism organizator al tenisului feminin, nu are niciun control asupra a ceea ce promovează participantele din circuit. Steve Simon a declarat anterior: "Continuăm să vorbim cu jucătoarele din Rusia şi Belarus şi să ne asigurăm că înţeleg sensibilităţile de aici şi că joacă în calitate de sportivi neutri".

All England Lawn Tennis Club, care găzduieşte Wimbledon, a declarat că are confirmarea scrisă din partea fiecărui sportiv rus şi belarus care participă la turneu că va concura neutru şi va respecta principiile de neutralitate stabilite de guvernul britanic.

Recentul French Open a făcut-o pe Kudermetova să renunţe la logo-ul Tatneft şi, de asemenea, ea nu l-a purtat în timpul scurtei sale evoluţii până în turul al doilea la Wimbledon.

Omagiu pentru Wagner

Grupul Wagner, care a luptat în Bahmut, apoi a dus o revoltă eşuată împotriva lui Putin luna trecută, a găsit sprijin şi în rândul establishment-ului tenisului rusesc.

Un mercenar care a luptat - şi a murit - pentru grupul lui Evgheni Prigojin a fost onorat la un turneu de tenis pentru juniori din Rusia, susţinut de tatăl Anastasiei Pavliucenkova, o jucătoare din circuitul feminin care a câştigat o medalie de aur la dublu mixt la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 2021.

Pavliucenkova face parte dintr-o cultură cu legături profunde cu Kremlinul. Ea a primit un premiu în iulie 2022 de la ministrul rus al Sportului, după ce a fost nominalizată de însuşi Putin, la mult timp după ce a început invazia la scară largă, pentru câştigarea medaliei de aur de la Tokyo.

La acea ceremonie a participat şi Vladimir Lazarev, un înalt oficial rus din tenis, care a organizat turneele Z în Rusia şi purta un tricou cu acelaşi "Z", un simbol care a devenit emblematic pentru războiul din Rusia.

Pavliucenkova, care a ajuns şi în sferturile de finală la Roland Garros în iunie, nu participă la Wimbledon deoarece locul ei în clasament a scăzut după ce a lipsit nouă luni din sezonul 2022. Ea s-a înscris la Australian Open şi la Roland Garros pe aşa-numitul clasament protejat, dar nu a primit un wild card de la Wimbledon.

Tatăl ei, Serghei, a fost mult timp antrenor la Federaţia Rusă de Tenis. Şeful federaţiei, Shamil Tarpischev, l-a copleşit în repetate rânduri pe Putin cu complimente.

La turneul de juniori din martie, site-ul oficial al administraţiei districtului municipal Balashikha a anunţat că această competiţie a fost organizată "în memoria eroului Rusiei, maiorul în rezervă Vladimir Nikishin, care a murit în timp ce îndeplinea misiuni de luptă în cadrul operaţiunii militare speciale".

Nikishin a luptat cu Grupul Wagner. Serghei Pavliucenkov a fost prezent atât la deschiderea, cât şi la închiderea turneului.

Anastasia Pavliucenkova este într-o situaţie delicată în ceea ce priveşte Kremlinul. Ea a postat un mesaj anti-război pe reţelele de socializare la sfârşitul lunii februarie a anului trecut, la doar câteva zile după ce a început invazia la scară largă - dar ulterior l-a şters, negând că acest lucru avea legătură cu poziţia tatălui său în cadrul structurilor tenisului rusesc. Ea a spus că a luat decizia la sfatul managerului său de relaţii publice.

Nu toţi îl susţin pe Putin

Nu toţi jucătorii ruşi, desigur, îl susţin pe Putin şi susţin războiul său.

Daria Kasatkina, aflată la limita top 10 mondial, s-a pronunţat împotriva lui Putin şi a făcut public faptul că este gay. Kasatkina a descris războiul ca fiind "un coşmar în toată regula", chiar dacă familia ei se află încă în Rusia. Ea a spus că s-ar îngrijora pentru siguranţa ei dacă s-ar întoarce în ţara sa natală.

Rublev - implicat în confruntarea din vestiar cu Haceanov - este prudent în comentariile sale publice, spunând că susţine pacea, dar nu aruncă vina pe cineva.

Daniil Medvedev, cap de serie nr. 3 la Wimbledon, foloseşte, de asemenea, un limbaj ultraprudent în privinţa războiului. El spune că îl consideră "foarte supărător" şi că el este "pentru pace", dar are grijă să nu-şi exprime opinia cu privire la cine este vinovat pentru război şi dacă Rusia ar trebui să se retragă sau ce fel de acord de pace consideră acceptabil.

Dar pentru Putin, chiar şi în acest moment precar al îndelungatei sale dominaţii asupra Rusiei, menţinerea de partea sa a unor sportivi de top este o parte importantă a planului său autoritar.

"Lideri politici precum Putin şi Lukaşenko - precum şi lideri din democraţii pretinse - au folosit de mult timp sportul pentru a-şi îmbunătăţi reputaţia pe scena mondială, pentru a se conecta cu publicul intern şi pentru a proiecta putere", spune Jules Boykoff, profesor şi expert în sport la Pacific University.

Boykoff a adăugat că CIO a dezamăgit sportivii, dincolo de tenisul din întreaga lume, pentru că nu a stabilit o poziţie mai clară cu privire la sportivii ruşi şi belaruşi de la începutul războiului din Ucraina.

Şi, în timp ce vedetele tenisului rusesc încearcă în principal să evite să răspundă direct la întrebări legate de războiul din Ucraina, alte probleme politice au fost subiect de comentariu pentru ei.

Deşi Haceanov a susţinut, după incidentul din vestiar, că este apolitic, aceasta nu este poziţia sa constantă. Având rădăcini armeneşti, el a luat o poziţie clară în ostilităţile din Nagorno-Karabah în ianuarie, când a scris "Continuaţi să credeţi până la sfârşit. Artsakh, rămâi puternic" pe obiectivul unei camere de luat vederi.

În urmă cu un deceniu se înregistra una dintre cele mai mari surprize din istoria turneului de la Wimbledon, când ucraineanul Sergiy Stakhovsky - pe atunci pe locul 116 în lume - l-a eliminat pe Roger Federer în turul doi.

Însuşi Stakhovsky a renunţat la racheta de tenis pentru puşcă şi se luptă cu ruşii în prima linie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.