Când Deanna Stellato-Dudek s-a retras din patinajul artistic la vârsta de 17 ani, cu o medalie de argint la mondialele de juniori, după o serie de accidentări la şold, nu şi-ar fi putut imagina că de fapt ce era mai bun avea să vină, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Un exerciţiu întâmplător în timpul unui team-building a declanşat o revenire remarcabilă, 17 ani mai târziu, care i-a făcut pe Stellato-Dudek, acum în vârstă de 40 de ani, şi pe colegul canadian Maxime Deschamps să se claseze pe primul loc la finala Grand Prix ISU de la Beijing din această săptămână.

"Pasiunea", aşa cum îi place să spună, "nu are limită de vârstă".

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Am o mare pasiune pentru acest sport", a declarat Stellato-Dudek pentru Reuters. "Abia aştept să intru în patinoar în fiecare zi. Aştept cu nerăbdare recuperarea pe care o fac seara. Partea mea preferată este munca de zi cu zi, să evoluez, să mă perfecţionez şi să devin mai bună şi să mă provoc.

"Când eşti mai tânără, este doar o activitate spre care te-au împins părinţii tăi. Dacă ţi-ar fi luată, poate că atunci ţi-ai da seama cât de mult îţi place de fapt", a adăugat ea. "Dar, ca adult, faci asta pentru că îţi place, altfel pur şi simplu nu ai face-o."

Stellato-Dudek şi Deschamps sunt neînvinşi în acest sezon, câştigând cele două Grand Prix-uri la care au participat şi învingându-i pe campionii mondiali en-titre, Riku Miura şi Ryuichi Kihara, la Autumn Classic, care a deschis sezonul.

Stellato-Dudek, fostă patinatoare de simplu pentru Statele Unite, lucra ca estetician în domeniul medical când, în timpul unui exerciţiu în cadrul unui team-building în 2016, a fost pusă să răspundă întrebării: "Ce ai face dacă ai şti că nu vei da greş?".

Fără ezitare, ea a răspuns: "Să câştig o medalie olimpică de aur".

Stellato-Dudek s-a întors acasă, în Chicago, şi-a recuperat vechile patine din subsolul casei mamei sale şi a început "Cariera 2.0", combinând sesiunile de patinaj de la 4:30 dimineaţa cu zilele de lucru de 12 ore, în primele câteva luni.

Stellato-Dudek speră că schimbarea curajoasă a carierei sale îi poate inspira şi pe alţii.

"Când am decis că vreau să fac asta, nu mi-am dat demisia. Nu am făcut nimic iraţional. Trebuia să-mi demonstrez că, dacă asta era ceva ce voiam cu adevărat să fac, trebuia să fac ceva în direcţia obiectivului meu în fiecare zi", a spus ea.

"Am încercat să construiesc metaforic un gard cu verigă de lanţ, iar obiectivul meu era să nu rup niciodată lanţul. Deci, chiar dacă într-o duminică nu găseam gheaţă, făceam stretching sau altceva care să mă facă mai bună pentru ziua următoare, în direcţia acestui vis nebunesc pe care îl aveam."

Ea nu este singura sportivă care a reînviat o carieră după o lungă pauză. Gimnasta americană Gabby Douglas a anunţat recent o revenire după şapte ani de absenţă şi vizează Jocurile Olimpice de la Paris.

Stellato-Dudek crede că sportivii mai în vârstă au avantaje. Ea a spus că acum îşi cunoaşte mai bine corpul şi, prin urmare, are mai multă grijă de el.

Ea a făcut echipă cu Deschamps, care a avut opt partenere diferite anterior, după o probă în 2019. S-au potrivit aproape instantaneu.

S-au confruntat cu câteva piedici, inclusiv aşteptarea acceptului Asociaţiei de patinaj artistic din SUA pentru a concura pentru Canada, pandemia COVID-19 care a închis patinoarele din Quebec şi a împiedicat călătoriile transfrontaliere timp de aproape un an şi o boală respiratorie care a afectat-o timp de trei luni în sezonul trecut.

Deşi poate concura pentru Canada la nivel internaţional, inclusiv la campionatele mondiale din martie de la Montreal - oraşul natal al lui Deschamps şi baza lor de antrenament - Stellato-Dudek are nevoie de cetăţenie canadiană pentru a concura la Jocurile Olimpice de la Milano din 2026.

Ea este încrezătoare că o va primi la timp. Ea va avea 42 de ani, dar nu va fi cel mai în vârstă olimpic de patinaj artistic. Britanicul Edgar Syers este cel mai în vârstă medaliat olimpic în acest sport, câştigând bronzul la perechi în 1908, împreună cu soţia sa Madge, când avea 45 de ani.

Eric Radford din Canada a fost cel mai în vârstă patinator la Jocurile Olimpice de la Beijing din 2022, la 37 de ani.

În timp ce imboldul revenirii a fost visul aurului olimpic, concursul de la Milano "la 42 de ani, după ce a luat 17 ani de pauză, este o reuşită în sine", a spus Stellato-Dudek.

"Dacă voi pune asta într-un CV de acum încolo, va fi o rubrică destul de impresionantă. Şi un foarte bun subiect de conversaţie".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.