Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) s-a adresat FIFA pentru o mediere după ce Federaţia Română de Fotbal a refuzat să plătească pregătirea arbitrilor VAR. Dacă FRF va continua să împiedice implementarea asistenţei video pentru arbitraj în Liga I, LPF îşi ca căuta dreptatea la TAS.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Să vedem dacă se poate să ne ducem la TAS într-un fel sau altul, pentru că noi nu avem cum să facem această cheltuială pe lege şi atunci vedem ce se întâmplă, nu o să stăm aşa", a declarat, joi, preşedintele LPF, Gino Iorgulescu, într-o conferinţă de presă.

"În momentul acesta, ne-am adresat FIFA pentru o mediere la nivel instituţional. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun vom ajunge într-o situaţie ingrată, pe care ne-o asumăm, să solicităm intervenţia TAS, să oblige FRF să-şi facă treaba. Dacă nu se va rezolva problema, cred că e mai necesar să avem VAR decât să evităm această situaţie ingrată", a punctat secretarul general al LPF, Justin Ştefan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Joi, la sediul LPF, preşedinţii cluburilor din Liga I s-au întâlnit pentru a discuta paşii de urmat în vederea introducerii asistenţei video pentru arbitraj în Liga I, după ce FRF a refuzat să plătească suma de aproximativ 550.000 de euro pentru pregătirea arbitrilor VAR. Iorgulescu va merge la FRF să încerce să-l convingă pe preşedintele Răzvan Burleanu să deblocheze situaţia.

"A fost o întrunire a LPF în care am vrut să informăm ce se întâmplă cu sistemul VAR. Am vrut să lămurim cu cluburile în ce situaţie suntem. Am tras o concluzie de la această întrunire, să mai facem un drum la federaţie, să mai facem o întâlnire cu reprezentantul drepturilor TV şi cu domnul Burleanu, să încercăm să deblocăm această situaţie. Asta (n.r. - cine va plăti instruirea arbitrilor) este problema cea mare a federaţiei, pentru că nici regulamentele, nici din punct de vedere juridic nu avem voie noi să plătim ceva ce nu este în subordinea noastră sau în organizarea noastră. Nu e în atribuţiile LPF plata acestor arbitri pentru şcolarizarea lor, în vederea sistemului VAR", a spus şeful LPF.

Ştefan a explicat că, legal, LPF nu poate plăti pregătirea arbitrilor. Liga este însă pregătită din punct de vedere tehnic pentur introducerea VAR, a spus el.

"În 2019, a apărut oportunitatea de a fi accesate anumite fonduri de la FIFA pe programul Forward 2.0, dar din păcate FRF nu a considerat VAR-ul o prioritate, astfel încât a folosit fondurile pentru alte proiecte. E alegerea dânşilor. LPF are sarcina de a furniza tehnologia şi operarea ei, iar FRF are sarcina de a furniza pregătirea arbitrilor VAR. LPF nu şi-a dorit niciodată să conducă acest proiect, a dorit să se ocupe doar de sarcinile care îi reveneau. Nu am impus niciodată FRF să existe un manager de proiect în zona de formare a arbitrilor pentru VAR. Am propus, la fel ca în Germania, să existe o conducere bicefală, FRF, prin domnul Deaconu, să coordoneze partea de formare a arbitrilor, iar LPF, mai întâi prin domnul Pongratz şi ulterior prin venirea domnului Avram să organizăm partea de tehnologie. În ceea ce priveşte partea de tehnologie, lucrurile sunt rezolvate. În urma discuţiilor pe care le-am purtat azi dimineaţă cu mai mulţi parteneri, nu avem doar două maşini VAR, ci avem patru maşini VAR, două care sunt echipate complet şi care pot furniza serviciul VAR începând din acest moment şi încă două, care vor fi echipate de îndată ce se va încheia o înţelegere între FRF şi LPF şi se va stabili ce are de făcut fiecare. Au fost voci în spaţiul public care au spus că trebuie să plătim noi aceste cheltuieli. Nu e vorba de cine poate, cine nu poate sau cine trebuie să le plătească. Ci e vorba de ce spune legea, iar legea e foarte clară când vine vorba de formarea arbitrilor. Aceste cheltuieli trebuie suportate de FRF. Nu e vorba de o negociere. În situaţia în care nu se va ajunge la un numitor comun, în cadrul întâlnirii de azi au fost desemnaţi mai mulţi reprezentanţi care să se prezinte în cel mai scurt termen la FRF şi să comunice încă o dată nu poziţia cluburilor, ci ce are de făcut fiecare. Ne deranjează faptul că pentru FRF arbitrajul VAR nu este o prioritate. Suntem cu toţii martorii unor arbitraje care influenţează clasamente, rezultate şi eu cred că FRF ar trebui să fie primul for interesat de rezolvarea acestei probleme, pentru că noi nu suntem altceva decât victime. Şi noi, şi cele 16 cluburi. Cu siguranţă, nu vom face nimic care este în afara dispoziţiilor, normelor juridice în vigoare. Nu vom cădea în capcana de a prelua noi cheltuielile altora", a spus el.

Project manager pentru VAR din partea LPF a fost numit fostul arbitru Vasile Avram, care a avansat ideea ca la unele meciuri din play-off şi play-out să fie VAR cu dotarea tehnică existentă şi cu cele două brigăzi de arbitri VAR, certificate de UEFA.

"Proiectul VAR reprezintă coeziunea între două elemente distincte, partea tehnică şi partea legată de arbitraj. Partea tehnică este suportată de LPF, iar partea de arbitraj este exclusiv în atribuţiile FRF. Nimeni nu îşi doreşte să preia vreo atribuţie de la FRF în ceea ce priveşte, pregătirea, evaluarea, delegarea, promovarea arbitrilor. Lucrurile acestea nu sunt de interes pentru LPF. Ţinând cont că avem două maşini pregătite pentru Liga I, că România are două stadioane pregătite, deja omologate internaţional, pe care deja s-au jucat meciuri cu VAR şi două brigăzi de arbitri, cele conduse de Ovidiu Haţegan şi Istvan Kovacs, care au certificare VAR, studiem posibilitatea ca să avansăm foarte repede (n.r. - ca unele meciuri să fie cu VAR). În acest moment una dintre brigăzi poate fi pe teren, iar cealaltă poate fi în cabina VAR", a afirmat Avram.

El a precizat că efortul financiar al LPF este consistent în acest proiect de implementarea a asistenţei video.

"Acele persoane care sunt în VAN-urile VAR, cei doi arbitri şi tehnicianul, cluburile trebuie să suporte baremurile arbitrilor. În Europa se practică un procent din baremul arbitrului de centru. Este vorba de sute de mii de euro în fiecare an. Acel tehnician care intră în acele VAN-uri şi care este suportul tehnic pentru arbitri trebuie plătit şi de asemenea este vorba de sute de mii de euro pe an", a declarat fostul arbitru. 

"Liga a reuşit să identifice furnizori de echipament în valoare de 800.000 de euro, după care vor mai exista costuri de 7-800.000 de euro, costuri care ţin de partea serviciii, respectiv arbitri VAR plus opratorul de servicii VAR, cel care trebuie să asigure asistenţa tehnică", a adăugat Ştefan.

"Anul acesta, costul pentru baremurile arbitrilor din partea ligii se duce la un 1,2 milioane de euro. Dacă ceilalţi din cabine sunt la jumătate, faceţi o socoteală! LPF ajunge să plătească două milioane la FRF pentru arbitri", a completat Iorgulescu.

Întrebat când se vor juca meciuri cu VAR cel mai devreme, Iorgulescu a răspuns: "Şcolarizarea arbitrilor durează cel puţin şase luni, dacă deblocăm situaţia, în şase-opt luni putem avea VAR. Pentru nişte meciuri din play-off, play-out, dacă ni se dă acea aprobare poate putem să folosim acele două brigăzi ca să jucăm cu VAR. Mă gândesc că la nişte meciuri foarte importante să implementăm acest VAR dacă se poate, dacă nu, aşteptăm când suntem gata, peste opt luni, şase luni intrăm cu toate cluburile. (n.r. - dacă FRF nu are bani) Se va amâna implementarea acestui VAR, dar eu sper să găsească bani. Au luat bani de la UEFA şi de la FIFA pentru anumite proiecte, poate au rămas nişte bani să-i folosească pentru implementarea VAR-ului."

Iorgulescu a afirmat că au existat preşedinţi de club care au spus că LPF ar trebui să plătească pregătirea arbitrilor, unul dintre aceştia fiind Ciprian Paraschiv de la Poli iaşi, fost angajat al FRF.

"S-a luat în discuţie şi situaţia aceasta (n.r. - ca LPF să plătească), dar problema este că se plătesc în fiecare an aceiaşi bani. Nu putem să ne angajăm noi, liga, să plătim în fiecare an pentru FRF. Dânşii îi pregătesc pe arbitri, îi deleagă, îi trag la răspundere, ei au toate atributele şi noi să plătăm? Ei ar plăti în locul nostru? Aveam o convenţie semnată în ceea ce priveşte federaţia cu comisiile. Şi aveam de acolo 30 la sută din încasările lor. Erau 2-300.000 de euro. De trei ani nu o mai semnează şi nici bani nu am mai văzut. Pot să-i folosească pe ăia, sunt aproape un milion sau 900.000. Cluburile au zis că nu sunt de acord (n.r. - să dea bani pentur arbitri), mai puţin unul, doi, care probabil erau vocea federaţiei, cel puţin unul dintre ei (n.r. - Ciprian Paraschiv). Domnul Paraschiv a venit şi a spus să dăm bani la federaţie, iar ceilalţi nu au fost de acord", mai spus prepedintele LPF.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.