Proprietarii de echipe din Major League Baseball (MLB) şi sindicatul jucătorilor au convenit, joi, asupra unui nou contract de muncă, punând capăt unui blocaj care a durat mai mult de trei luni, pentru a duce la bun sfârşit un sezon întreg, de 162 de meciuri, în 2022, informează wsj.com.
Deschiderea sezonului este acum stabilită pentru 7 aprilie, cu o săptămână mai târziu decât era planificat iniţial.
Şeful MLB, Rob Manfred, a spus anterior că lipsa meciurilor din cauza unei întreruperi a activităţii ar fi un rezultat dezastruos, asemănător cu greva din 1994. Joi, el a recunoscut ceea ce era de mult evident: relaţiile de muncă ale baseball-ului s-au deteriorat sub ochii săi şi este treaba lui să remedieze asta.
Manfred anulase deja primele patru serii ale anului, dar lăsase deschisă posibilitatea de a le reintroduce dacă părţile încheiau rapid un nou contract colectiv. Timpul scurt a dus la o sesiune maraton de negocieri la New York, săptămâna aceasta, în care părţile se apropie încet de un compromis.
Discuţiile au fost dificile, aproape de eşec în anumite momente, dar în cele din urmă au culminat cu o înţelegere, evitând o criză care ar fi putut avea consecinţe de lungă durată pentru sport.
"Sindicatul nostru s-a confruntat cu a doua cea mai lungă întrerupere a activităţii din istoria sa, pentru a realiza progrese semnificative în domenii cheie, care vor îmbunătăţi nu doar drepturile şi beneficiile jucătorilor actuali, ci şi pe cele ale generaţiilor viitoare. Jucătorii au rămas implicaţi şi uniţi de la început până la sfârşit şi, în acest proces, au reafirmat fraternitatea noastră", a spus directorul executiv al sindicatului, Tony Clark.
Jucătorii şi-au îndeplinit multe dintre obiectivele lor principale, inclusiv o compensare sporită pentru cei mai tineri sportivi şi o "taxă de lux" mai puţin strictă pe statul de plată al echipelor, care le permite proprietarilor să cheltuiască mai liber, fără penalităţi. Sindicatul a forţat acordul împotriva recomandării subcomitetului executiv, format din opt jucători, care nu l-a susţinut.
Proprietarii au obţinut postsezonul extins pe care îl doreau şi au menţinut cadrul de bază al sistemului economic al sportului, în special căile către agenţii liberi şi arbitrajul salarial, pe care le considerau o componentă esenţială a oricărui acord.
"Sper că jucătorii apreciază că am muncit foarte mult pentru a aborda preocupările cheie pe care le-au pus pe masă", a spus Manfred.
Acum urmează un sprint frenetic spre sezon cu aproximativ 200 de agenţi liberi, care se luptă pentru a găsi locuri de muncă într-o perioadă scurtă. Unii dintre jucătorii disponibili sunt printre cei mai buni ai sportului, cum ar fi Kris Bryant, Carlos Correa, Freddie Freeman şi Trevor Story.
Sindicatul dorea o compensaţie sporită pentru cei mai tineri membri ai săi şi a atins acest obiectiv. Salariul minim va urca de la 570.500 de dolari în 2021 la 700.000 de dolari în 2022, apoi va creşte anual cu 20.000 de dolari până în 2026.
Cea mai spinoasă problemă dintre toate s-a învârtit în jurul taxei de lux, care reprezintă penalităţi în creştere asupra cluburilor care cheltuiesc peste anumite limite de salarizare. Jucătorii cred că echipele au început să folosească taxa – un mecanism menit să limiteze cheltuielile care scapă de sub control – ca limită salarială de facto, acţionând ca o constrângere artificială a salariilor. Oficialii MLB susţin că taxa este necesară pentru a se asigura că echipele mici pot concura cu New York Yankees şi Los Angeles Dodgers într-un sport fără plafon salarial.
Jucătorii doreau praguri semnificativ mai mari înainte de a intra în vigoare taxa. Conducerea MLB a încercat din răsputeri să adauge suprataxe suplimentare severe pentru cluburile cu cele mai mari cheltuieli, o încercare de a împiedica oameni ca Steve Cohen de la New York Mets, cel mai bogat proprietar din baseball, care şi-a arătat dorinţa de a cheltui neliminat.
După dezbateri aprinse, părţile au convenit ca taxa să fie impusă de la salarii de 230 de milioane de dolari, în creştere de la 210 de milioane de dolari în 2021, şi să urce constant până la 244 de milioane de dolari în 2026.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.