Garry Kasparov, fost campion mondial pe parcursul a 15 ani consecutivi şi cel mai tânăr campion mondial din istoria şahului, care se află la Bucureşti, la a doua ediţie a Superbet Chess Classic Romania 2021 (4-14 iunie), a mărturisit că şi-ar fi dorit să joace în România pe când era jucător profesionist şi crede că această competiţie, organizată în Capitală, stabileşte standarde, devenind una tradiţională. Kasparov nu a ocolit nici problemele din Belarus sau Ucraina şi nici pe "dictatorul Putin".
Kasparov, care a mărturisit în deschiderea evenimentului că este complet vaccinat, a spus că este bucuros să revină la tabla de şah. "N-am jucat niciodată în România ca jucător profesionist. Este un eveniment uimitor, cred că stabileşte standarde. Va deveni un eveniment tradiţional. Mă bucur de atenţia pe care politicienii o acordă şahului şi sunt încântat să mă aflu astăzi aici. Cred că acest turneu va asigura viitorul Grand Chess Tour", a spus Garry Kasparov în deschidere.
La Face Convention Center, unde are loc deschiderea competiţiei de şah, starul evenimentului a avut un mesaj ferm pentru comunităţile internaţionale care ar trebui să acţioneze faţă de dictatori.
În privinţa problemei Belarus, despre cum acţionează un dictator, Kasparov a subliniat: "Au forţat un avion ca să aterizeze la Minsk. Niciun dictator nu se va opri dacă nu este oprit. Comunităţile internaţionale, dacă nu sunt hotărâte să oprească aceste activităţi şi să pună un preţ pe crime şi pe dictatori, n-o să se oprească nimic".
Mesaj pentru Putin
"Nu ştiu ce face preşedintele Putin, ştiu de dictatorul din Rusia. Dacă îi spui preşedinte, îi acorzi credibilitate în sistemul politic, fapt folosit în Rusia. N-am niciun sfat pentru acesta. Aş vrea ca într-o zi să fie adus în faţa justiţiei pentru infracţiunile pe care le-a comis. Sunt sigur că atunci când se va prăbuşi el, se va prăbuşi şi sistemul pentru că n-o să-l ajute nimeni", au fost cuvintele lui Garry Kasparov despre Putin. Campionul mondial a vorbit direct şi despre summitul care urmează dintre Biden şi Putin.
"Domnule Biden, "acţionaţi cum trebuie ca să daţi dovadă de hotărâre a lumii libere şi nu faceţi pe plac dictatorilor. Sunt îngrijorat de summitul care urmează, pentru că este clar că e o presiune pe credibilitatea asupra dictatorului rus. America se gândeşte încă cum să acţioneze. Nu s-a schimbat nimic".
Pentru cei care protestează în Rusia, mesajul lui Kasparov a fost că "cei care au curaj merită sprijinul şi respectul nostru. Ştim că dacă regimurile nu sunt slăbite, partea de protest are puţin succes. Putin poate cumpăra fidelitatea serviciilor de informaţie sau armata. Ştim campania sa de teroare prin care menţine instabilitatea".
În ultimele 6 luni, de când a apărut serialul "Gambitul Reginei", Kasparov a mărturisit că a "n-a avut niciun eveniment fără ca cineva să mă întrebe despre serial. A fost pur întâmplător că mi s-a cerut să ajut la producţie. Au fost câteva idei prin interviurile pe care le-am dat. Cred că m-am descurcat destul de bine ca să creeze o atmosferă bună în timpul jocurilor dar şi ambianţa generală arăta destul de autentică pentru cei care îşi pot aminti de jocurile de şah din anii '60. Au fost câteva probleme minore, dar ajută lumea şahului. A îmbunătăţit mult imaginea jocului. Mulţi ani, eu şi colegii mei am încercat că combatem ideea că şahul ar afecta sănătatea mintală a copiilor. S-a schimbat imaginea. Nu mai este negativă. Chiar o să aibă un efect îndelungat pentru susţinerea jocului nostru drag".
Întrebat despre problema Ucrainei, Kasparov a reluat: "Poziţia mea cu privire la Ucraina nu s-a schimbat. Este un stat independent, Ucraina de Est fiind ocupată ilegal de trupele ruseşti. Rusia viitoare, liberă şi democrată, nu va avea decât să-i redea teritoriile şi cei responsabili vor fi traşi la răspundere".
Referitor la cele cinci zile pe care le-a petrecut în închisoare, Kasparov le-a transmis celor care sunt în închisoare: "Profit să le transmit toate cele bune, să fie sănătoşi, Alexei Navalnîi este prizonierul nr. 1, sunt peste 400, mult mai mulţi în Belarus, şi le putem dori doar sănătate pentru că trebuie să depăşească o soartă foarte dură. Pe cei care sunt dispuşi să se opună, să se ridice împotriva dictatorilor din Belarus şi Rusia, pe aceştia îi sprijin".
"Ştiu mulţi implicaţi în Belarus, care protestează iar zilele dictaturii din Belarus sunt numărate. Indiferent ce face Putin, că trimite bani sau oameni, în Belarus continuă o agonie", a mai spus Kasparov.
Kasparov este al 13-lea campion mondial la şah, deţinând titlul din 1985 până în 2000.
A dominat şahul peste 20 de ani, urcând în clasamentul mondial în 1984 şi a rămas cel mai puternic jucător de şah din lume până în 2006. În 1985, Kasparov l-a învins pe Karpov într-un meci de campionat mondial, devenind cel mai tânăr campion din istoria şahului, la vârsta de 22 de ani şi jumătate. Şi-a apărat titlul de trei ori în meciurile cu Karpov din 1986, 1987 şi 1990. În 1993, a întrerupt relaţiile cu FIDE şi a fondat APC. Din acel moment şi până la meciul de unificare dintre Kramnik şi Topalov din 2006, au existat doi campioni mondiali de şah în lume. În 2000, Kramnik l-a învins pe Kasparov. Kasparov a continuat să joace la turnee până în 2005.
Şahistul de origine rusă, care şi-a luat naţionalitatea croată, a mai fost prezent în România în 2017, la o conferinţă Profit.ro.
Mutare simbolică
Prima mutare a competiţiei a fost făcută de Garry Kasparov şi Anca Dragu, preşedinta Senatului.
Anca Dragu: "Sunt onorată să particip la Superbet Chess Classic Romania 2021 alături de Garry Kasparov care s-a aflat 255 de luni în fruntea clasamentului mondial. Mă închin în faţa dumneavoastră", a spus Anca Dragu, preşedinta Senatului României.
"Şahul este o ocazie unică de a dezvolta armonios mintea copiilor noştri. Atât ca decident politic, cât ca şi părinte, consider că şahul trebuie să fie indispensabil în viaţa unui copil. Mă bucur că l-am încurajat pe fiul meu să practrice sportul minţii. Nu am cum să mă supăr când pierd în faţa fiului meu, pentru că-mi doresc ca el să fie un învingător. Concentrarea, disciplina, anticiparea sunt calităţi şi abilităţi pe care şahul le dezvoltă. Şahul ne poate învăţa cum să facem faţă acestor probleme".
"Este o plăcere să fiu încă o dată la Bucureşti. Am fost aici şi în anii 90, am învăţat să joc de la maeştri locali. Sunt foarte bucuros să mă aflu aici. Văd acceastă competiţie ca o primăvară, după atâtea luni de pandemie, a spus armeanul Aronian.
Augusta Dragic, preşedinte Fundaţia Superbet: "Vrem să transmitem un mesaj copiilor: Trebuie să se apropie de şah. Şahul îi ajută să se educe, să se autoeduce. Fie ca şahul să-i ajute pe toţi copiii să-şi învingă temerile".
"Este unul dintre cele mai bune evenimente care se vor juca live la Bucureşti", a spus Michael Khodarkovsky, director executiv al Grand Chess Tour.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.