Foştii fotbalişti Gheorghe Popescu şi Narcis Răducan nu cred că înfiinţarea unei "ligi a treia" a fotbalului european, în care va fi plasată şi România, este rea pentru echipele din Liga I. Însă în timp ce Popescu speră la premii consistente în UEFA Europa Conference League, care să ajute la îmbunătăţirea bugetelor echipelor româneşti, Răducan vede mai curând o dispariţie a iluziei banilor din cupele europene.
"Ştiţi părerea mea, am spus întotdeauna că nu este normală această împărţire a celor de la UEFA, într-o Europă a săracilor şi una a bogaţilor. Nu ştiu câştigurile financiare care vor fi în această nouă competiţie. Dacă ele vor fi asemănătoare cu cele din Europa League, atunci eu cred că este benefică pentru echipele din ţările separate oarecum de fotbalul mare. Dacă această competiţie va fi finanţată la fel sau aproape de câştigurile financiare pe care le are Europa League, este benefică, pentru că datorită acestei scindări a fotbalului în bogaţi şi săraci, nouă ne este din ce în ce mai greu să accesăm Europa League şi Champions League. Dacă această competiţie va fi bine plătită, eu cred că e un lucru bun pentru fotbalul din ţările mai puţin dezvolate, cum suntem şi noi. Dar nu ştiu care sunt câştigurile financiare ale acestei noi competiţii. S-ar putea ca această competiţie să plece de la un nivel financiar ridicat şi atunci dacă aceste câştiguri vor fi substanţiale, cred că o chestiune binevenită. Întotdeauna fotbalul românesc trebuie să se situeze în primele 15 campionate din Europa, va trebui să facem în aşa fel încât participarea în Europa League să fie una normală pentru cluburile din România, dar deoacmdată nu suntem în această situaţie. Eu m-aş bucura ca aceste câştiguri ale noii competiţii să fie unele substanţiale, astfel încât să fie importante pentru bugetele echipelor noastre care vor intra în această competiţie", a declarat preşedintele FC Viitorul, la Digi Sport.
Deşi patronul său, Gigi Becali, "visează" mereu la banii din grupele cupelor europene, directorul sportiv al FCSB, Narcis Răducan, crede că acest vis trebuie să dispară, iar cluburile să-şi construiească bugetele pe baze reale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Era un scenariu previzibil, mai ales că noi suntem bine informaţi din punctul acesta de vedere. Avem un membru la ECA şi acest lucru s-a hotărât sistematic, nu neapărat în această perioadă. Până la urmă, aici ne este locul, din păcate nu s-a mai făcut performanţă şi suntem în urna a treia, aşa cum suntem şi la echipa naţională. Poate o fi mai sănătăos aşa. În momentul în care nu mai visezi la bani care oricum aveau un mare <dacă>, poate se construiesc mai sănătăs bugetele. Dacă se va obţine performanţă, este un bonus care măreşte bugetul clubului. Dar până atunci se lucrează totul pe real şi nu mai visăm. Asta e şi recomandarea tuturor cursurilor de management de la UEFA, ca bugetul să nu-l construieşti adăugând şi acel <dacă>, dacă iei campionatul sau dacă joci în grupe. Poate să rămână acasă şi o echipă mare din Europa. Nimeni nu-ţi poate garanta participarea într-o grupă, indiferent de valoarea de moment a echipei. Aceasta este percepţia sănătoasă a celor care construiesc bugetele afară", a declarat Răducan, la Pro X.
Echipele din România nu vor mai putea evolua în Liga Europa, a doua competiţie ca importanţă de pe continent, după ce UEFA a anunţat că va înfiinţa o "ligă a treia" a cupelor europene, UEFA Europa Conference League, începând din 2021.
Forul de la Nyon nu a dat detalii oficiale despre formatul noii competiţii, însă BBC scrie că în Liga Europa vor evolua doar formaţii din ţările clasate pe locurile 1-15 din clasamentul coeficienţilor, iar din celelalte satte, între care şi echipe din Liga I, în UEFA Europa Conference League. România ocupă acum locul 30 în clasamentul UEFA al coeficienţilor.
În "liga a treia" europeană vor participa 32 de echipe, împărţite în opt grupe de câte patru formaţii. Echipele clasate pe primul loc în cele opt grupe se vor califica direct în optimi, iar formaţiile de pe locurile 2 şi 3 vor participa la un play-off, în urma căruia vor fi stabilite celelalte opt cluburi din optimi. Din această fază va juca în sistem eliminatoriu, până la finală, iar campioana va evolua în sezonul următor al Ligii Europa. Meciurile vor avea loc tot în zile de joi, precum cele din Liga Europa.
Campionale tuturor ţărilor europene vor merge în Liga Campionilor, care nu îşi va schimba formatul actual.
"Noua competiţie face cupele europene mai cuprinzătoare decât au fost vreodată. Vor fi mai multe meciuri pentru mai multe cluburi, cu mai multe federaţii reprezentate în faza grupelor. Această competiţie s-a născut în urma dialogului cu grupările din Asciaţia Europeană a Cluburilor", a declarat preşedintele UEFA, Alexander Ceferin despre UEFA Europa Conference League, după Comitetul Executiv al forului, care a avut loc, marţi, în Slovenia, la Ljubljana.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.