Lupta pentru tilul mondial la şah începe weekend-ul acesta. Viitorul campion, care se va decide la Astana între Ding Liren şi Ian Nepomniachtchi, va ajunge la Bucureşti la începutul lunii mai la Superbet Chess Classic Romania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ian Nepomniachtchi (32 de ani) şi Ding Liren (30 de ani) încep duminică, 9 aprilie, la Astana (Kazahstan) confruntarea desfăşurată pe durata a 14 meciuri. Cei doi mari maeştri, rus şi chinez, locurile 2, respectiv 3 mondial, luptă pentru titlul mondial deţinut la acest moment de norvegianul Magnus Carlsen, care nu a mai dorit anul acesta să şi-l apere. Carlsen a fost încoronat regele şahului mondial în 2013 şi de atunci şi-a apărat de patru ori cu succes titlul. Ca număr de puncte, rămâne detaşat pe locul întâi.

Toţi cei trei amintiţi vor participa la Grand Chess Tour, unul dintre cele mai puternice turnee internaţionale de şah în cinci etape, fondat de Garry Kasparov. Mai exact, Liren şi Nepo vor ajunge chiar la Bucureşti - doar că unul va fi şi proaspăt campion mondial -, unde are loc prima etapă a turneului, Superbet chess Classic Romania. Carlsen va participa în doar două din cele cinci etape. În galonata companie se vor afla şi patru reprezentanţi ai României - Bogdan Deac, Constantin Lupulescu, Kirill Shevchenko şi Richard Rapport.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În competiţia de la Astana, rusul Nepomniachtchi are un uşor avantaj dat fiind că are experienţă la cel mai înalt nivel - a câştigat două turnee ale candidaţilor. Confruntarea din 2021 cu Carlsen s-a soldat cu o serie de înfrângeri, dar şi eşecurile pot fi utile, comentează FT.

Dacă ar fi să ne luăm după forma pe care o avea înainte de pandemie, Ding ar fi favorit, cu un parcurs extrem de solid şi constant - 100 de meciuri fără înfrângere în 2017-2018 (un record depăşit doar de Carlsen cu 125 de victorii consecutive).

Din cauza lockdown-urilor prelungite în oraşul natal Wenzhou, Ding a fost mai ezitant.

Se poate spune că Nepomniachtchi are un uşor avantaj în ceea ce priveşte pregătirea deschiderilor, element cheie în orice confruntare strânsă. Motoarele de şah, în special popularul Stockfish, sunt acum astăzi un instrument esenţial pentru şahiştii de top. De exemplu, pentru confruntarea din 2021 cu Carlsen, Nepomniachtchi a avut acces la supercomputerul Zhores al Institutului de tehnologie Skolkovo din Moscova cu ajutorul căruia a studiat deschideri cu scopul de a-şi asigura un avantaj timpuriu pe tablă.

Ding se află în topul şahului din China de mai bine de zece ani, iar de la 22 de ani a intrat în top 10 mondial. Norocul i-a surâs mai ales în 2022, când a ajuns pe locul doi în turneul candidaţilor pe fondul retragerii lui Carlsen.

Ţinând cont de forma şi cariera de până acum, rusul Nepomniachtchi are şanse ceva mai mari de a deveni viitorul campion mondial cu un scor de 7.5-5.5, riscă un verdict publicaţia britanică, adăugând că, indiferent de cine va câştiga la Astana, va avea totuşi o problemă de credibilitate. Au avut loc 48 de confruntări pentru titlul mondial de la inaugurarea oficială a Campionatului Mondial de Şah în 1886 şi cu două, trei excepţii, cel care a deţinut titlul şi l-a apărat de fiecare dată.

Dacă fondul de premiere al confruntării de la Astana este de 2 milioane de euro (60% fiind adjudecat de câştigător), circuitul Grand Chess Tour are premii de 1,4 milioane de dolari, din care 350.000 de dolari pentru etapele de şah clasic şi 175.000 de dolari pentru cele de şah rapid & blitz. În premieră, ediţia din 2023 va avea şi un fond de premii bonus în valoare de 175.000 de dolari, care vor fi acordate primilor trei clasaţi la finalul întregii competiţii.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.