FIFA urmează să lanseze un raport cu privire la testele pe care le-a făcut cu tehnologia de urmărire a membrelor jucătorilor, care ar identifica instantaneu ofsaidurile, înlocuind liniile trasate de VAR şi reducând întârzierile în decizii, informează dailymail.co.uk
FIFA a testat sistemul semiautomat de ofsaid la Cupa Mondială a cluburilor de luna trecută, din Qatar. Rezultatele urmează să fie dezvăluite în zilele următoare, FIFA sperând că va putea dezvolta un "instrument de ajutor similar tehnologiei pe linia porţii".
Tehnologia semiautomată a ofsaidului presupune urmărirea membrelor, detectarea automată a mingii şi crearea unui model al scheletului unui jucător.
Inteligenţa artificială urmăreşte mişcările jucătorilor şi identifică momentul exact în care se dă o pasă.
Studiind membrele jucătorilor, VAR poate, în câteva secunde, retransmite ofsaidul către asistent, care va ridica steagul. Tehnologia este atât de sofisticată încât poate detecta vârful piciorului unui atacant în timp real.
Asistenţii nu ar mai fi nevoiţi să aştepte finalizarea unei faze de joc înainte de a semnaliza un ofsaid, iar fanii ar putea sărbători golurile ştiind că marcatorul lor a fost în poziţie regulamentară.
Un studiu a descoperit că, acum, o problemă majoră a ofsaidurilor este modul în care operatorii VAR aleg diferite părţi ale corpului atunci când îşi trasează liniile. Noul sistem localizează automat cea mai avansată parte a corpului cu care se poate înscrie un gol.
FIFA intenţiona ca sistemul să fie lansat până în 2022, la timp pentru Cupa Mondială din Qatar, dar pandemia de Covid-19 a provocat o întârziere în teste.
Noua tehnologie ar putea duce la evitarea unor accidentări precum cea suferită de portarul Rui Patricio, în meciul Wolverhampton - Liverpool, care a avut loc, luni, în Premier League.
În minutul 86, portarul echipei Wolverhampton s-a ciocnit violent cu un coechipier, Conor Coady, iar Salah a marcat, într-o fază care ar fi trebuit să fie oprită mai devreme, din cauza poziţiei de ofsaid din care a plecat atacantul oaspeţilor. Internaţionalul portughez a primit timp de 14 minute îngrijiri pe teren, înainte de a fi transportat la spital.
Conform actualei proceduri la meciurile cu VAR, în situaţii la limită, asistentul lasă faza să continue până la capăt, apoi asistenţa video stabileşte dacă a existat vreo infracţiune.
Dacă ofsaidul ar fi fost semnalizat la timp, nu s-ar mai fi ajuns la accidentarea lui Rui Patricio.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.