Echipa naţională de fotbal a României, antrenată de Edward Iordănescu, a reuşit calificarea la Euro 2024, fiind pentru a şasea oară în istorie când tricolorii vor juca la turneul final.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, după participările la ediţiile din Franţa (1984), Anglia (1996), Belgia şi Olanda (2000), Austria şi Elveţia (2008) şi Franţa (2016), România merge la turneul final după opt ani.

În cele cinci prezenţe anterioare, România a trecut o singură dată de faza grupelor, în 2000. Ediţia din Belgia şi Olanda a fost una cu 16 echipe la turneul final, iar echipa antrenată atunci de Emeric Ienei a reuşit să ocupe locul al doilea într-o grupă foarte dificilă, din care au mai făcut parte Portugalia, Germania şi Anglia. Fotbaliştii români au remizat, scor 1-1, cu Germania, au pierdut, scor 0-2, cu Portugalia, şi au învins, cu 3-2, reprezentativa Angliei, trecând în sferturi alături de lusitani.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În faza eliminatorie, România a fost învinsă de Italia, scor 0-2.

La prima ediţie din această serie se acordau 2 puncte pentru victorie încă în fotbal, dar pentru relevanţa demersului nostru vom utiliza 3 puncte pentru succes, astfel încât să avem acelaşi instrument de măsurare a performanţei.

Ei bine, recordul de puncte obţinute de România la un EURO vine de la ediţia 2000, singura când a şi trecut de faza grupelor, oprindu-se în sferturile de finală ale competiţiei (faza ulterioară grupelor în formatul redus al turneului de atunci, comparativ cu formatul actual).

Este vorba de 4 puncte acumulate de tricolori la EURO 2000 după 1-1 cu Germania şi 3-2 cu Anglia în grupa A.

La EURO 2024, pentru a doborî recordul, tricolorii lui Edward Iordănescu fie trebuie să nu piardă niciun meci din grupă, fie să se califice în optimile de finală şi să învingă aici pentru a avea un punctaj cumulat superior.=

10 goluri au marcat în total tricolorii la cele 5 participări EURO. Cele mai multe la un turneu final, 4, vin firesc de la ediţia 2000.

Cu toate acestea, golgheterul naţionalei României la turneele finale EURO vine de la ediţia… 2016! Asta pentru că Bogdan Stancu, prin cele două reuşite ale sale sub comanda lui Anghel Iordănescu, tatăl selecţionerului de azi, e pe primul loc!

Bogdan a punctat de două ori din penalty, întâi la meciul inaugural EURO 2016, 1-2 cu Franţa, apoi la 1-1 cu Elveţia.

România a avut 4 selecţioneri diferiţi la cele 5 participări la turneele finale. Anghel Iordănescu a avut şansa de pregăti România la două EURO, 1996 şi 2016, dar din păcate a obţinut un singur punct.

Astfel, recordul lui Emeric Ienei din 2000 se transformă în borna pe care şi la nivelul palmaresului personal Edward Iordănescu are misiunea să o depăşească:

4p – Emeric Ienei (EURO 2000)

2p – Victor Piţurcă (EURO 2008)

1p – Mircea Lucescu (EURO 1984), Anghel Iordănescu (EURO 2016)

România a fost repartizată în grupa E, alături de Belgia, Slovacia şi Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.